Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chililekvár

Chililekvár
Chililekvár
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valójában nem chililekvár, hanem chilis lekvár, hiszen azért ember legyen a talpán aki igazi, csakis chiliből készült lekvárt megenne, akármilyen kis mennyiségben is. (Na jó, Bud Spencer. Vagy Chuck Norris.)
Előre bocsátom, hogy hőstettet hajtottam végre tegnap este. Ugyanis utálom a paprikát, még a szagától is rosszul vagyok. Ennek ellenére egy kedves olvasóm kívánságára nekiláttam a chililekvárnak.
"Szia!!! Írj nekem valamit a chililekvárról.. érdekelne ... Most láttam David Roccot ,aki csinált ilyet, és sajttállal, valamint étcsokival fogyasztotta el egy sz@r szicíliai hegyecske tetejéről bámulva a nagy kékséget.. :) " - szólt az üzenet.
Igen, látom magam előtt a jelenetet.
Chiliből lekvárt? Az ehetetlen lesz önmagában, kell még mellé valami. A Szakácsok könyvében van paradicsomos chilis jam, de én valami másra gondoltam
Kaliforniai paprika? (Még belegondolni is borzasztó, de lássunk neki.) A dzsemfix már korábban is bizonyított, és most sem hagyott cserben. Jelentem, meg is kóstoltam, és finom.
Az eredeti David Rocco recept itt. (most, az előbb találtam rá)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Mártogatónak, pl. quesedillas mellé, vagy valami sz@r szicíliai hegyecske tetején mindenféle büdös sajtok és csokoládé társaságában, lábat lógatva tudom elképzelni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kaliforniai paprikákat pár percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd hideg vízzel hűtjük, és meghámozzuk, végül kockára vágjuk.
  2. Egy lábosba tesszük a chilivel és a borral együtt, majd addig pároljuk, míg megpuhul, és a leve elfő, majd botmixerrel pépesítjük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, és tovább főzzük, míg kissé besűrűsödik.
  4. Mmajd jön a dzsemfix, amellyel együtt 5 percig főzzük.
  5. Tiszta üvegbe töltjük, (ez a menniység egy 375 ml-es üveghez volt elég), a tetőt rácsavarjuk, és az üveget fejre állítjuk. (Nem kell dunsztolni, ez a dzsemfix legnagyobb előnye.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 20 668
elküldve: 5
receptkönyvben: 240
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

chilis lekvár, lekvár chiliből

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Brii84
Brii / Brii84 Fri, 2013-12-13 10:50

Kedves Juci! Nagyon tetszik a recepted, szeretném elkészíteni, igazság szerint a szűkös anyagiak miatt karácsonyi ajándékként. :) Egy kérdésem lenne, hogy ebből az adagból kb hány dl jön ki? Tehát mennyi kis üvegcsét tudok belőle megtölteni? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv
Brii

Ricordi
Ricordi / Ricordi Mon, 2012-12-17 17:36

Szia! Tetszik az ötlet, karácsonyra jó lenne ajándékba kis üvegekbe, de merre lehet kapni friss chilit ilyenkor? :(
Ricordi

farkasfa
farkasfa Wed, 2012-05-02 13:28

Kedves Strawberry!
Most jutottam hozzá, hogy kipróbáljam a receptedet. Még ezer szerencse, hogy az eredeti David Rocco receptet is ajánlottad, mert csak amikor már órák óta próbáltam a forró víz/hideg víz technikát a paprikával (és a héj nem mozdult egy szemernyit sem), akkor elolvastam az eredeti receptet, és ott teljesen máshogy kell készíteni. Legalább is ami a héjmentesítést illeti. Ha a fentiekben ajánlott recept már általad is kipróbált, úgy áruld el légy szíves, hogy miként szabadultál meg a paprika héjától?
Az eredeti recept szerint készítettem el végül is. NAGYON JÓ LETT!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2010-12-05 08:02

Kedves Juci!
Először rá se akartam kattintani, mert mit kezdjek én egy chililekvárral... De győzött a kíváncsiság. Nagyon guszta a fotó, az ajánlatodon meg olyan jót nevettem. :D Végkövetkeztetés: fogok ilyet készíteni! Hátha ezáltal -még ha csak gondolatban is, de- azon a bizonyos vacak kis szicíliai hegyen érezhetem majd magam, amíg eszem...
Üdv: Fahéj

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-12-05 08:15

Szia Fahéj, pl. egy szelt bélszín mellé nagyon jól el tudom képzelni, szerintem nem fogod megbánni, ha kipróbálod (elég egy kis üveggel is készíteni)
Juci

dida
Ildi / dida Sat, 2010-12-04 21:52

Őőőőő....Ez így durván hangzik! :D Párom: Tedd a receptkönyvbe, egyszer hátha lesz kedved kipróbálni és megkóstoljuk!...Igaza van! Mentettem, és egyszer belevágok, bár majdnem úgy viszonyulok a paprikához, mint te! :D

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-12-05 08:13

szia dida, ajánlom, próbáld ki, egyébként egyáltalán nem csíp durván (szóval nem olyan, mint pl. az erős pista) inkább édeskés. Húsok sajtok mellé nagyon jól passzol. pasiknak tuti bejön :D Juci

50
piros kaliforniai paprika 5 db
chili 5 db
cukor 5 ek
vörösbor 1 dl
dzsemfix 13 g