Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borbarát perec

Borbarát perec
Borbarát perec
65 perc / előkészület: 45 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Miért kapta a borbarát nevet a perec? Erről a perecről eszembe jutnak nagyapám pincéjénél az őszi, családi jó hangulatú baráti borozások emléke. Amikor az eperfa alatt a pincénél egy nagyobb asztalon kancsókban a jó Tokaj-Hegyalja-i borok, meleg édes-illatos furmint és száraz hárslevelű, borkorcsolyaként pedig finom sós ropogós perec volt kitéve. Azért is borbarát, mert a perecben a sok munka mellet lélek is van, vidám lélek! Mindig eszembe jut nagymamám jó kedve, ahogyan a pereceket sütötte. A recept nagymamám recept leírása alapján, de már elektromos sütőben, libazsír helyett sütőmargarint felhasználásával készült.
A perec másnapra még finomabb, már ha marad belőle.
Az elkészült perec jól eltartható, fél évig is elfogyasztható.
Megjegyzés: Ferenc nagymamája szerint a kemencében sült ropogós sós perec az igazi, melyhez mindig a legfinomabb lisztet használta.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A perec megkenéséhez

A sós mázhoz

ajánlat

Baráti borozásokhoz kiváló borkorcsolya.
A perecekhez finom furmintot vagy hárslevelűt kortyolgassunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A finomlisztet tálba szitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval és cukorral ízesítjük, majd a langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk.
  2. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  3. A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
  4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk, amíg a kézről leválik, majd 6 részre vágjuk.
  5. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 70 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
  6. Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük, szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
  7. A tepsiben az édesnemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
  8. Ha a szép, fényes, finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük, letakarjuk, egy fél órát pihentetjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 36 624
elküldve: 4
receptkönyvben: 527
elkészítve: 11/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: Márton-nap, szilveszter

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: pita, burek, zsemle, bagel, briós, kifli, croissant, buci, hamburger-buci, édes leveles

egyéb elnevezések

főtt-sült perec, sós mázas perec

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Reni48
Reni48 Mon, 2012-12-31 15:12

Kedves Mártika és Feri!
A perec receptek közül ezt a receptet választottam és utólag örülök neki!
Jól sikerült! Köszönöm!! Ma este a vendégeken is letesztelem! B.U.É.K.
Üdvözlettel: Reni

ilus74
Iluska / ilus74 Sun, 2012-08-12 18:12

Üdv!Ez a recept biztosan jó,és finom lehet...egyszer lehet belevágok én is. :-))Iluska

izor11
izor11 Wed, 2011-05-04 21:21

Hogy ne legyen túl vastag a perec, legalább 12 részre kell osztani. A 70 centi hossz is lehetne legalább 100. A tésztája viszont kiváló, jó a kence és a sós cucc is.

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-04-13 21:02

Én is megsütöttem. De nagyon nem vagyok megelégedve a leírással. A tésztát valóban nagyon vékonyra és hosszúra kellene kinyújtani, biztosan nem elég a 40 cm. (ezt sajnos, én is csak utólag látom) A leírásban való tévesztéseket javítani szerintem a nosalty nem fogja ( november óta nem tette meg...) de szerintem ez a feltöltő feladata, ezért van a "szerkeszt" gomb. Miért kell az első lépésként felforralni a vizet???? A tészta összeállítása is eltart egy ideig, aztán még 30 perc pihentetés, ezalatt a vizet forrásban tartani, szerintem felesleges.
Nekem így (kb. 70-80 centire kisodorva) is nagyon nehéz, vastag pereceim lettek.
Jó lenne, ha a moderálást végző személy, legalább annyit megtenne,hogy a nyilvánvaló tévesztésekre (hozzávalóknál tej, leírásban víz) felhívná a receptet feltöltő figyelmét.
Üdv.: T.

Doris83
Doris83 Wed, 2011-01-19 12:24

Nagyon jó recept, másoknak is ajánlom. Frissen a legjobb.
Üdv: Doris

Ria01
Ria01 Thu, 2010-11-18 17:51

Azt szeretném megkérdezni, hogy langyos vízzel vagy langyos tejjel kell bedagasztani? Az elkészítésben langyos víz van, a hozzávalóknál pedig langyos házi tej.

taksi
Mártika és Feri / taksi Fri, 2010-11-19 12:57

Kedves Ria01!

Köszönjük az észrevételt.
A javítást a nosalty.hu-tól megkértük.
Langyos tejjel kell bedagasztani a tésztát.

Mégegyszer köszönjük.

További jó sütés-főzést kívánunk.

Üdvözlettel: Ferenc

deakanett
deakanett / deakanett Thu, 2010-11-11 17:36

Kedves Mártika és Feri!
Annyira kedves a történet amit a sztorihoz írtatok. Biztosan ki fogom próbálni a perecet. Persze zsírral, ahogy a régi jó öregek tették, az az igazi! A családnak biztosan ízleni fog:-)
Üdvözlettel: Anett

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-01-25 00:58

Kedves Mártika és Feri! Ma elkészítettük a perecet. Mivel először sütöttem ilyet, elején kicsit küzdeni kellett, már értem miért volt mindig vidám a nagymama! :) Én is libazsírral készítettem, és nagyon finom lett a tésztája. Azonban úgy vettem észre, hogy a tésztát mikor ceruzavékonyságúra kinyújtom, a negyven centi nem elég a szép perecformához, majd egy méter hosszúnak kellett lennie, mert utána úgy is egy kissé összeugrik a tészta rugalmassága miatt. Persze lehet, hogy csak én ügyetlenkedtem! Nálatok ez hogy megy? Amúgy mindenkinek ízlett, Junior ötcsillagosra értékelte a perecet.:) Az viszont biztos, hogy legközelebb dupla adagot készítek! Köszönjük a receptet, a legjobbakat: Mr&Mrs Smith

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-01-25 11:10

Kedves Mr és Mrs. Smith!

Örülünk, hogy sikerült elkészíteni a pereceket!
Mi Ferenccel az ételek elkészítésekor általában kísérletezünk. Ötletelünk.
Variálunk. Elővesszük a fűszereket és próbálgatjuk őket. Általában tapasztalatokat gyűjtünk.
Többféle variációt készítünk sokszor. (pl. a perecnél is kipróbáltuk az ízeket, milyen a
köménymagos, sajtos, kapros,
zöldfűszeres, rozmaringos, borsos, mentás, grillfűszeres, pizzakrémes,
stb.)
Ferenccel megbeszéltük a 40 cm-t.
Valóban minimum 40cm kell a jó formázáshoz de a maximális hosszt nem mértük.
A tészta nem ugrik össze, ha a sütő alá egy edényben vizet teszünk, pl kenyérsütéskor,
pizzasütéskor.
A perecről sok oldal van az interneten.
Mi az alábbi receptet ajánljuk.
http://www.fuszereslelek.hu/2008/03/perec-avagy-frszkarika.html

Üdvözlettel: Mártika és Feri

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-01-19 10:12

Kedves Mrs. Smith!

Nagyon örülünk, hogy tetszik.
Jó perec sütést!
Jó főzőcskézést!

Üdvözlettel, Mártika és Feri

639
finomliszt 50 dkg
margarin 6 dkg
élesztő 2 dkg
cukor 1 késhegynyi
1 kk
tej 2.5 dl
tojás 1 db
fűszerpaprika 1 kávéskanál
0.5 tk
finomliszt 1 púpozott ek
víz 0.2 dl