Bodzaszörp 2. (mézes)

- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
67g méz203 kcal
-
58g víz0 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
7g citromlé1 kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
800g méz2432 kcal
-
700g víz0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
80g citromlé18 kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
0g bodzavirág0 kcal
-
45.7g méz139 kcal
-
40g víz0 kcal
-
9.7g citrom1 kcal
-
4.6g citromlé1 kcal
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 21.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 82.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 261.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 673.1 g
-
Cukor 661 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 990.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
- 0% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 3 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.5 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen homogénné válik (egy kancsóban, még jobb széles nyakú üvegben, aminek van saját teteje). (A fehér műanyag kupakos, füles, négyszögletes Luminarc kancsóm, amely a hűtő ajtajában is kiválóan elfér - most éppen mással volt teli.)
- Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
- Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük.
- Hűtőbe tesszük.
- Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva, esetleg további citromlé hozzáadásával, elegánsan friss citromkarikával fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 120666
- Feltöltés dátuma: 2009. május 07.
Ajánló
A kancsóból pohárba töltöm a szörpöt, felszódázom. (Aki buborék nélkül szereti ásványvízzel vagy csapvízzel higítsa!) Engem nem zavar, ha pár virág a poharamba kerül, nem szűrök. Amikor a kancsóban már kevés a szörp (kb. 1 dl), felszódázom a kancsó egész tartalmát, úgy iszom. Vilmos szűr, nem szereti, ha darabok vannak az italában. Kinek a pap, kinek a papné!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:

A bodzavirág szezonjában 2 – 3 naponta készítem a friss szörpöt. Ha nincs elég mézem, cukorral én is, mint Ze(n)derta. Hát, nem mosom meg a bodzavirágot! Tutti helyen szedem persze én is, úttól és permetezéstől távol. A bogarakra már szedéskor figyelek, aztán pedig nem mosom meg! Méghozzá azért nem, mert a legértékesebb virágport (pollen) mosnám le a vízsugárral. A pollenről manapság sokaknak a pollenallergia jut eszébe, pedig a pollen a méhek számára létfontosságú tápanyagot tartalmaz, a méz pedig minden kétséget kizáróan, az emberiség egyetemes véleménye szerint is az egyik legegészségesebb energiaforrásunk. Élő anyag, a cukrok (energia) mellett számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek (többek között) pont az immunrendszerünk erősítésében (azaz az allergia ellen) rendkívül fontos szerepet játszanak. Személyes és szakmai véleményem szerint (biológus-mérnök vagyok és vegyész, valaha a rákkutatásban is tevékenykedtem – ezeket csak azért említem már megint :), hogy jelezzem: nem felületesen ítélkezem) a biológia sokkal kevesebb veszéllyel fenyeget, mint a kémia! Az ész nélkül alkalmazott vegyszerek, a környezetünkbe jutó és a virágporon megtapadó, az ember termelte (a kipufogóból, kéményekből vagy permetszerből jövő) anyagok. Napokig tudnék erről irogatni, nem akarom fárasztani a társaságot, egyetlen lényeg: a jó helyről szedett bodzavirágot ne mossátok le! A jó hely azonban rendkívüli fontosságú! Könnyen vagyok: iparterülettől távol élek, a forgalmas utak és a permetezés potenciális lehetőségét is könnyen el tudom kerülni (pár perc autózás a falu határától). Ezekre figyeljetek! Nagyvárosokban szörnyű nehéz a helyzet a ’tiszta’ bodzavirág begyűjtése szempontjából: Budapest például kb. a Normafa magasságáig szóba sem jöhet! Aki tudja magáról, hogy allergiás a bodzavirág pollenjére (ilyen is van a környezetemben), az úgysem iszik bodzaszörpöt!
Hozzászólások
7DL VÍZHEZ NEM TÚL SOK A 80 DKG MÉZ ? éS A RECEPT SZERINT A CUKORRAL IS ÖSSZEKEVEREM, AZ VISZONT NEM SZEREPEL A HOZZÁVALÓKBAN. aKKOR MOST MIB?L, MENNYIT ?:
Szia Stoczek! Vagy cukor, vagy méz, vagy a kett? együtt. Igazad van, véletlenül beírtam a cukrot is az elkészítéshez, javítom, köszi! Ezek az arányok a csak mézzel készült bodzaszörpre szólnaK. Nekem nem sok így a méz, jó s?r?, kb. 50 %-os szörp lesz. Hideg szódával higítva isszuk. Ha cukorból készíted sokkal kevesebb kell, mert a kristálycukor sokkal jobban édesít, mint a méz. Toma verziója cukorra szól, és rögtön a végleges higításban, azonnali fogyasztásra készen készíti, jól be is h?ti, hogy tökéletes legyen, arra az esetre, ha megszomjazna :) Szerintem próbáld ki mindkett?t, és meglátod Neked melyik jön be, Ildikó
Javítottam!
Szia Ildikó! Télire eltehet? mézes bodzaszörp recepted nincs? Én eddig csak cukorral készítettem "ivólét" és szörpöt de szívesebben tenném mézzel. Az eddig talált mézes receptekben mindig szerepelt cukor is, úgyhogy azokat mell?zöm. Ha tudsz valamit, légyszíves írd le. Köszi. Böbe
Ha sok szörpöt készítettetek és szeretnétek kés?bb is inni bel?le,le tudjátok fagyasztani m?anyag flakonban.?sszel,télen el?véve emlékezhetünk a tavaszi zsongásra.Ajánlom próbáljátok ki!Erzsébet
Szia Böbe! Erzsébet már adott is egy tippet. A piacomon is mondott valaki egy nagyon használható ötletet, magam is ki fogom próbálni: kb. 20 bodzavirág tányért beletuszkol egy fél üveg mézbe (mosatlanul, pollennel), lenyomkodja egy fakanállal a virágot a mézbe, majd az üveget teletölti mézzel, ügyelve, hogy leveg? ne maradjon a virág mellett, lezárja. Kész. Télen kikanalazza a bodzavirágos mézet a pohárba, citromlével elkeveri és vizet vagy szódát ad hozzá. Nekem nagyon tetszik, lévén, hogy nem igazán szeretem a h?kezeléssel (f?zéssel) - pláne vegyileg! (tartósítószerrel) kezelt - szörpöket. Télen inkább teát iszunk (vegyszer és minden nélkül) szárított bodzából vagy másból - mézzel. Ez a mézbe 'áztatott' bodzavirág - ötlet azonban nekem nagyon bejön! Mondom, még nem próbáltam, két napja hallottam, de nagyon figyelemre méltónak találom, és mindenképpen megpróbálom! Tehát ez, vagy a másik megoldás: m?anyag tálcán, napon szárított bodzavirág lezárt üvegben télire eltéve a kiperg? pollennel együtt, majd télen gyorsan leforrázva és langyosan citrommal, mézzel ízesítve, vagy lassan (egy éjszakán át) citromlével, mézzel áztatva, másnap higítva. Nátha ellen is minden méregdrága gyógyszertári cuccnál kiválóbb! Ildikó
Nagyon köszönöm az ötleteket! A lefagyasztás csak azért nem m?ködik nálam, mert a fagyasztómat télire feltöltöm gyümölcsökkel, zöldségekkel, szörpöt pedig kb. 10 litert szoktam eltenni.Az már nem fér be. Viszont ez a mézes megoldás nekem is nagyon tetszik! Csak azt nem tudom, hogy mekkora az üveg méz? Mert a cukros szörpöt úgy készítettem, hogy 5 literes üvegbe 2 kg cukor, 14 bodzavirág, 4 citrom. A fenti receptben 6 virághoz 80 dkg méz szükséges. Minimum mennyi méz kell, ha el akarom tenni a virágokat? Bocs, hogy ennyit kérdez?sködöm. Üdv. Böbe
Gábor úgy mondta, hogy a 750 ml-es bef?ttesbe tuszkol 20 bodzavirágot, amibe kb. 1 kiló méz fér. Itt ugye nincs víz egyáltalán.
Köszi Ildikó! Mindenképpen ki fogom próbálni! Már virágzik a bodza nálunk. Úgy fogom készíteni, ahogy írtad, mosás nélkül (van jó bodzalegel?m). Azon kívül, hogy egészséges, van még egy óriási el?nye a módszernek! Gyors!!! Még egyszer köszi: Böbe
Szia Ildikó! Kipróbáltam a mézbe eltett bodzavirág receptjét. Tegnap csináltam, jól belenyomkodtam a virágokat a mézbe (természetesen a vastag száraktól mentesen), majd feltöltöttem az üveget. Estére az összes virág feljött a méz tetejére. Kb. az üveg 1/3-át tölti ki. Gondolom, ha majd használni akarom össze kell keverni. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz, van egy olyan érzésem, nem fogom megvárni a telet , néhány hét múlva meg fogom kóstolni. :-) Az egy kicsit zavar, hogy a virágok fels? rétege nincs méz alatt. Arra gondoltam, hogy "fejre" állítom az üveget. Szerinted ez jó megoldás lenne? Te tettél már el bodzát ezzel a módszerrel? Ha van id?d, és kedved, kérlek írj a tapasztalataidról! Amúgy most komoly számításokat végzek: mennyi bodzát kell gy?jtenem, és mennyi mézet vennem, hogy rentábilis legyen az eladása, és kikerüljön bel?le egy luxusautó! :-) :-) Üdv, és jó bodzázást kívánok. Böbe
Szia Böbe! Sajnos én még nem jutottam el a bodzavirág eltevéséig. Gábort gyorsan megkérdeztem, azt mondja nem gond, ha a virágok felúsznak. Szerintem abból, ha a leveg?re kiérnek igenis gond lehet. Ha azonban méz alatt van teljesen, akkor nem baj, ha fenn van. Mindenesetre a forgatás szerintem remek ötlet! Ha júl zár az üveg szerintem nyugodtan mindig fordíts rajta egyet, ha a virágok felülre kerülnek. Mint a homokóra :) Az íznek is jót tesz, hiszen újra és újra átpörög a virágon a méz. Amint id?m engedi magam is elkészítem és beszámolok. Addig viszont Te számolj be Böbe, kérlek. Ildikó
Helló! Szóval kísérletezem, két üveggel tettem el, az egyiket már fejre állítottam, a másik a kontroll üveg. S?t fogok egy harmadik üveget is eltenne, és azt megpróbálom színültig tölteni mézzel. Kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá! Mármint a virág és a méz? :-) Úgy készítem, hogy az üveg mézb?l kiöntök egy adagot, az üveg felett beleaprítom a virágot, így alig megy veszend?be virágpor! Jól megnyomkodom a fakanállal, és végül felöntöm az el?z?leg kiöntött mézzel. Hát a kóstolással várok néhány hetet, hagy szokjanak, érjenek össze! Más téma: Most már úgy böngészem a Nosalty recepteket, hogy megnézem ki írta, és ha a Te nevedet látom, rögtön ki is írom a receptgy?jteményembe! Köszi! Böbe
Böbe! Nagyon kedves, hogy ennyire bízol a receptjeimben! Én is így képzelem eltenni a bodzavirágokat mézben télire, pont! Konzultálunk. Szia: Ildikó
Szia Ildikó! Újabb tapasztalat. Mint említettem forgattam az üvegeket, de nem voltam nyugodt, mert jó b? egy ujjnyi leveg?s rész volt benne, akármerre fordítottam. Ezért úgy döntöttem, hogy felbontom, és feltöltöm még mézzel, amíg csak lehet. A méz, mintha hígabb lenne, az illata csodálatos! Egy hurkapálcikával kevergetve kiszabadítottam a megrekedt leveg? buborékokat, és színültig töltöttem az üveget mézzel. Még nem tettem a "spajz"-ba ?ket, megfigyelés alatt állnak.Sajnos úgy érzem, gyakorlatilag nem tudom megoldani a tökéletes légmentes lezárást. :-( Azt hiszem, még az un. vákuumos m?anyag dobozkák sem tudnák ezt megoldani. Bár lehet, hogy ki kellene próbálni. Hát most én vagyok a Castro, és Fidelek nagyon. :-) Kíváncsian várom, Te hogy boldogulsz ezzel a recepttel. Üdv.: Böbe
Szia Böbe! Már éppen gondoltam, hogy megkérdezlek, hogy áll a prodzsekt. Sajnos én még sehogy, bár soká már nem húzhatom, lassan kimegyünk a bodzából. Szólok, ha mozdultam, addig is tájékoztass! Puszi: Ildikó