Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Betyáros

Betyáros
Betyáros
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A betyáros ősrégi pásztorétel a Sárrét vidékéről. Szeghalmon nem túl régen még az egyik étterem étlapján is szerepelt. Rokona a slambucnak, öhömnek.
Elsősorban bográcsos étel, de kisebb létszámra megfőzhető lábasban is.
Fontos tudni, hogy tésztának csak a házi, vagy bolti lebbencstészta alkalmas. A boltokban kapható lasagne vagy csuszatészta vastagabb, nehezebben pirítható.
A szalonna bőre belefőzhető, de felszolgálni nem kell, csak külön kérésre. Ezért is fontos a jó minőségű házi szalonna, mert azt pörzsölik és a bőre rendkívül jó ízt ad.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bográcsban és fatüzeléssel az igazi. Ha már otthon sikerült kisebb mennyiségben jól elkészíteni, meg lehet próbálni bográcsban nagyobb társaság részére is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A füstölt szalonnát lassú tűzön kiolvasztjuk.
  2. A zsírban aranybarnára megpirítjuk a lebbencstésztát.
  3. A kisebb kockára vágott burgonyát hozzáadjuk.
  4. Felöntjük vízzel addig, hogy éppen ellepje.
  5. Rádobjuk a csípős paprikát.
  6. Tetszés szerint sózzuk.
  7. Addig főzzük, míg a vizet teljesen elfőtte és a tészta megpuhul. Eközben az elején még lehet fakanállal kevergetni. Később inkább rázogassuk.

  • költség: 650 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 52 039
elküldve: 2
receptkönyvben: 245
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Vadasi György/Greg

Mióta szakács: 2009.06.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Banya07
Boszorkány konyha / Banya07 Mon, 2016-05-02 16:52

Ugye milyen rossz érzés lehangoló kritikát olvasni egy általad nagyon finomnak vélt ételről. Ezért ezek után háromszor gondold meg, hogy kinek mit írsz!!!! Néha hallgatni sem hátrány....

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor Thu, 2016-04-28 15:37

Régi pásztorételként nem sok fűszert használtak hozzá. Ahogyan a receptben is olvasható, paprika, hagyma, só és a füstöltszalonna benne a meghatározó.
Másoknak így is megfelelő. Ízlések és pofonok ugye?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-07-13 19:19

Nagyon szépen köszönöm, mentettem ezt a receptet...:) -örülök, hogy ezt a finom, egyszerű, mégis nagyszerű ételt megtaláltam.:)
Szép nyári napokat és sütés-főzést kívánok!
Éva-Anyóca

ntakacsolga
Németi Olga / ntakacsolga Sat, 2013-01-05 20:42

Kedves György!

Épp azon gondolkodtam, készíteni kéne valamit vacsira. Aztán megláttam egy menüsorban a sárréti betyárost. Szeghalmi lány lévén, rákeresetem itt, hogy van e itt ilyen recept, mások hogyan készítik. Én szoktam bele pirítani vöröshagymát is. Ajjajj, akkor nem vagyok nagyon autentikus :).
Szép a kép!
Üdv.
Olga

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-02-10 09:48

Ez így eredeti és nagyon finom.Gratulálok.Kellenek ezek az ősrégi receptek a sok műanyag ételek mellé.

Üdv:Tarackos

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 18:46

Debreceni gyerek vagyok de móron élek de még mindig imádom főleg ha bográcsba készül!Nagyon jó a recept ezt IGY KELL!

Glowaholic
Glowaholic / Glowaholic Mon, 2010-03-22 14:40

Füzesgyarmaton a vadászmajálison minden alkalommal ipari mennyiségben fogyasztható, körete madárdal és jó levegő :-)
Facebook-on létrehoztam egy klubot "Akik betyárosnak hívják a slambucot" néven, aki magára ismer, csatlakozzon:
http://www.facebook.com/group.php?gid=106525092708895&ref=nf#!/group.php?gid=106525092708895&ref=nf

Kedves György, elkérhetném a fotót a Facebook-adalaphoz? Már ránézésre megéheztem :-)
Köszönettel,
Anett

Gregor
Vadasi György/Greg / Gregor Sat, 2010-05-29 21:02

Kedves Anett!

Én szeghalmi vagyok eredetileg. A fotót természetesen használd nyugodtan. Nagyon örülök, hogy vannak még akik érdeklődnek a mi régi ételeink iránt.

858
csuszatészta 50 dkg
burgonya 4 közepes db
füstölt szalonna 20 dkg
0 ízlés szerint
zöldpaprika 2 db