r
Nosalty Logó

Aszalt gyümölcsös torta házi marcipánnal

La fée de cuisine
Aszalt gyümölcsös torta házi marcipánnal
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A marcipánhoz:

A tésztához:

638
Kalória
11.8g
Fehérje
85.6g
Szénhidrát
30.4g
Zsír
40.7g
Víz
145.7g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
58.5g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 6367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A marcipánhoz:

A tésztához:

Összesen 363 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    30.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    180 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    164 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    167 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    117.6 g

Zsír

  • Összesen
    303.9 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    1457 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5067.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1131 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    908 mg
  • Foszfor
    2265 mg
  • Nátrium
    554 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    855.6 g
  • Cukor
    585 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

Víz

  • Összesen
    406.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1798 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    68 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    222 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    1078 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1639 micro
  • α-karotin
    200 micro
  • β-karotin
    1666 micro
  • β-crypt
    353 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2013 micro
Összesen 6367 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    23.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

A marcipánhoz:

  1. A tojásokat felverjük. Egy nagy tálban elkeverjük a mandulát és a porcukrot, ehhez adjuk hozzá adagonként a felvert tojást.
  2. Jól dolgozzuk össze, majd amikor már összeállt, adjuk hozzá a mandulaaromát.
  3. Egy kis liszt segítségével gyúrjuk addig, amíg szép sima és rugalmas nem lesz.

A tésztához:

  1. A marcipánunkat meglisztezett deszkán kinyújtjuk, és a sütőformánknak megfelelő nagyságú kört vágunk ki belőle.
  2. A sütőt 140 fokra melegítjük elő.
  3. A vajat és a cukrot krémessé keverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Ezt követően fakanállal belekeverjük a lisztet, a sót és a fűszereket. Jól összedolgozzuk, majd apránként belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, és belereszeljük egy fél citrom héját is. Ezt is szépen összedolgozzuk.
  4. A tésztánk felét egy sütőpapírral bélelt, és vajjal kikent tortaformába töltjük, a tetejét szépen elsimítjuk, és erre helyezzük a marcipánból kivágott kört. Ha ezzel megvagyunk, ráöntjük a maradék tésztát. A közepére egy kisebb mélyedést készítünk, hogy a torta szépen meg tudjon emelkedni.
  5. A tortánkat a melegített sütőben 1 és 3/4 óra alatt készre sütjük. Pár percet hűlni hagyjuk, majd megkenjük a tetejét sárgabaracklekvárral.
  6. A maradék marcipánból még egy kört vágunk ki, és ezzel fedjük le a tortánk tetejét, majd 12 db kis golyót vagy esetünkben nyuszikat készítünk marcipánból, és ezzel díszítjük a tortánkat. Egy tojást felverünk, és ezzel kenjük le a torta tetejét és a golyókat/nyuszikat.
  7. Végezetül 1-2 percre visszatesszük a sütőbe (grill funkció is tökéletes), hogy a lekent marcipán "megszáradjon."

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 105 p
  • Sütés hőfoka: 140 °C

Az eredeti elnevezése Simnel cake, hiszen ez a finomság egy angol húsvéti klasszikus. A torta tömve van finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, aminek az ízét már csak a marcipán és a különböző fűszerek emelik mennyei magaslatokra. Az eredeti tortának a tetején 12 golyó található, ami a 12 apostolt szimbolizálja. Én viszont úgy döntöttem, hogy a "Húsvéti nyuszipogácsám" alapján, mini marcipán nyuszikkal díszítem a tortámat. 

További receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek