Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyaszörp és lekvár

Áfonyaszörp és lekvár
Áfonyaszörp és lekvár
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon nagyon jó árban kaptam nagyon szép áfonyát, így elkészítettem az idei áfonyaszörpöt- és lekvárt. A szörp 3 db 720 ml-es üveggel, a lekvár 1 db 720 ml-es üveggel lett. Szerintem nagyon finom, így csak ajánlani tudom a befőzni szeretőknek.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az áfonyát alaposan megmossuk, és egy nagy lábosba 3 deci vízzel feltesszük főzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Közben krumplinyomóval összetörjük.
  2. Szitán átpasszírozzuk (ha lekvárt is akarunk, akkor ne teljesen szárazra, azaz ne csöpögtessük le alaposan).
  3. Az áfonyaléhez hozzáteszünk 1,1 kg kristálycukrot, a lekvárnak valóhoz 20 dekát. (Nekem a lé 1,8 liter, a lekvárnak való 48 deka volt, és ehhez tettem a cukrot.)
  4. Feltesszük főzni kevergetve. A szörpöt lehabozzuk. Forrástól számítva kb. 8-10 percet főzzük, majd a szörphöz 20 gramm citromsavat, a lekvárhoz 5 gramm citromsavat adunk. Még kb. 1 percig főzzük, majd mikróban sterilizált üvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetejüket, és pár percre fejre állítjuk az üvegeket.
  5. Száraz dunsztba tesszük, és kb. 2 nap alatt kihűtjük.
  6. A szörpöt vízzel hígítva finom üdítőt kapunk, a lekvárt süteménybe töltve vagy kenyérre kenve kapunk finomságot.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 20 260
elküldve: 3
receptkönyvben: 42
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

áfonyaszörp, áfonyadzsem, szörp áfonyából

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

honeyheart
Honeyheart / honeyheart Mon, 2013-09-09 11:00

Szia! Látom már többször készítettél ilyet. Nem teszel bele tartósítószert?
Sárgabarack lekvárt készítettem kizárólag citromsav hozzáadásával és az összesnek pirospaprika íze lett. Nem értem mi történhetett. Természetesen minden eszköz steril volt.
Előre is köszönöm a válaszod.
Honeyheart

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-09-09 11:08

Kedves Honeyheart!
Én nem teszek bele tartósítószert. Régebben még volt, hogy tettem, de rájöttem, hogy teljesen felesleges, mert a cukor tartósít, a citromsav gyakorlatilag tartósít, és fejre állítom és dunsztba hűtöm ki. Hogy miért lett pirospaprika íze a citromsavas sárgabarack lekvárodnak azt nem tudom megmondani, de a barackok sem mindig egyforma ízűek, esetleg nem lehet hogy lejárt a szavatossága a citromsavnak (van olyan hogy az ember nem veszi észre és az üzletből már úgy hozza el, ezért erre én mindig figyelek)? Lehet hogy az volt a baj, hogy nem tettél bele cukrot. Ha nem akarsz sok cukrot beletenni, akkor csökkentsd, de szerintem ne hagyd el teljesen márcsak a tartosítás miatt sem. Most így hirtelen ezek az ötleteim. Sok sikert a befőzésekhez! Üdvözlettel:Kinga

1543
áfonya 2 kg
cukor 1.3 kg
citromsav 25 g
víz 3 dl