Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

40 éves sajtos stangli

40 éves sajtos stangli
40 éves sajtos stangli
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám 40 éves, bevált receptje. Kiváló vendégváró, hiszen előző nap a tésztát el tudjuk készíteni, és a vendégek érkezése előtt gyorsan kisüthető. Langyosan a legjobb, hogy másnap milyen, nem tudom, mert sose marad belőle, annyira finom. Ez egy nagy mennyiség, nekem ebből az adagból 4 tepsivel lesz. Ha kevesebbet szeretnénk, visszatehetjük felét a hűtőbe, vagy felezzük a fenti adagot. Tapasztalatom, hogy 2-3 napig sem lesz baja a nyers tésztának a hűtőben.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

  • 1 db tojás (a kimaradt tojásfehérje is jó)
  • 5 dkg sajt (reszelt, vagy magvak)

ajánlat

A tetejét mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, vagy bármilyen (pl. füstölt) sajttal is szórhatjuk. A tésztához 1 db 10 dkg-os brindza túrót is tehetünk, de akkor picivel csökkentsük a tejföl arányát. De lehet a sajt fele füstölt is. Nem szoktam a tepsit kivajazni, de mivel nekem teflonos, így nem ragad oda. A sütési idő tűzhelytől függ, legjobb, ha kitapasztaljuk, kapjunk ki egyet megkóstolni. Ne szárítsuk ki a sütiket, ha a zsemleszínt eléri, már jó. A sütési időt egy tepsire számítottam, de az utolsó tepsinek fele annyi idő is elég.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg vajat felkockázzuk, és kézzel egy tálban összemorzsoljuk a sütőporos és sós liszttel.
  2. Amikor már nem darabos, beletesszük a többi hozzávalót, és alaposan összegyúrjuk, amíg a tál falától el nem válik, és szép, ruganyos, egynemű tésztát kapunk. Szükség esetén tegyünk még hozzá kevéske lisztet, ha ragadós.
  3. A kész tésztát folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél-egy cm vastagra, tetszőleges méretű rudakat vágunk, tetejét tojással bekenjük (a kimaradt tojásfehérje is jó), és megszórjuk bőven reszelt sajttal.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 85 657
elküldve: 32
receptkönyvben: 1 297
elkészítve: 67/80
Facebookon megjelent: -

szakács

jkerekes8

Mióta szakács: 2011.07.25.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
alkalom: szilveszter
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vendégváró sós süti, sajtos stangli, sajtos rúd

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szushi
szushi Fri, 2016-03-25 09:07

Isteni a recept: omlós tészta, másnap is puha marad.
Régóta keresetem már egy jó sajtos rudat, végre megtaláltam. Millió köszönet érte.

szushi
szushi Fri, 2016-03-25 09:05

Isteni a recept, lágy, omlós tészta, ami másnap is puha marad. Millió köszönet a receptért, már régóta kerestem egy igazán finom sajtos rudat,
most megtaláltam.

Dina79
Dina79 / Dina79 Mon, 2014-05-26 06:05

Én is elkészítettem ballagásra, dupla adaggal biztos-ami biztos... nagy sikert arattam vele... Bátran ajánlom a receptet mindenkinek!!!

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Mon, 2014-05-26 18:24

Örülök, hogy sikere volt, ha van kimaradt túrónk a hűtőben, picit csökkentem a sajt és a tejföl mennyiségét, és helyette belegyúrok túrót. Nem lehet ezzel sem elrontani! Néha fele lisztet teljeskiőrlésű tönköllyel cserélem le, úgy is jó lesz! Mindig a gyúrásnál tegyünk bele igény szerint annyi lisztet, hogy ne legyen ragacsos, de azért ne gyúrjuk keményre sem. Ha sokat készitjük, már lehet bátran variálni, módositani kicsit az arányokat, nekem mindig kissé más lesz, nincs két egyforma eredmény. Van, amikor többféle sajtot teszek bele, csak jobb lesz tőle.

9FEHn8mwdzsudy7
9FEHn8mwdzsudy7 Mon, 2013-12-30 10:33

Sziasztok!
Dezsavűm támadt,ahogy elolvastam a receptet,szóról-szóra ugyanez a receptem van,szintén a nagymamám öröksége! Sokáig féltve őrzött kincs volt számomra,de mára én is szívesen adom meg ismerőseimnek. :)
Én is kísérleteztem a hozzávalókkal,szoktam hozzátenni füstölt sajtot is,aminek még jobban kijön az íze,ha a tetejére szórjuk! A brindzás is jól hangzik,ki fogom próbálni! A sütés nálam annyiban különbözik,hogy 175-180 fokon 12-15 percig sütöm(amíg szép rezes lesz a teteje). Frissen roppanós és puha egyszerre. Én egyszerre dupla adagot készítek,annyira kelendő,bulikon pedig már elvárás! :)
Tárolásra azt javaslom, hogy a tállal együtt tekerjétek folpackba ne túl szorosan,így bár roppanós már nem lesz,de puha marad,nem szárad ki. :)
Megunhatatlan..... :)

tinci30
tinci30 Thu, 2013-12-19 09:41

igen, igazad van.A sutesi idot tenyleg ki kell tapasztalni.Ferjem szerint kicsit szaraz lett.Majd kiserletezgetnem kell az idovel es hofokkal hogy neki is igazan megfelelo legyen:)

tinci30
tinci30 Wed, 2013-12-18 12:10

A recept tetején az áll hogy sütési idő 25 perc.Erre figyeltem mert ezt nagyon sokallottam.Ennek ellenére neki álltam és ebben a pillanatban lett kész.180 fokon 12 perc és valóban isteni finom lett:)Fél adagot csináltam,karácsony elötti főpróbaként.Szerencsére nagyon jól sikerült.Köszönöm a receptet.

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Thu, 2013-12-19 05:55

Nagyon nehéz megmondani, mert minden sütő más. Nekem az első adagok dupla olyan hosszú ideig sülnek, mint a végén...Légkeveréses sütőnél is más az idő. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, no, meg valaki sültebben szereti, valaki kevésbé. Jó étvágyat hozzá, örülök, hogy tetszett!

MakkMarcsi21
MakkMarcsi21 Sun, 2013-12-08 10:25

Az eddigi legfinomabb sós recept! Köszönet érte. :) A tegnapi bulin majdnem mind elfogyott, és mindenki dicsérte! Külön csúcs, hogy akár 3 napot is állhat a tészta a hűtőben! Ez óriási segítség főleg a nagyobb ünnepek előtti készülődésben. Ja, még valami. A megsült sütit egy nagy műanyag tálban hagytam és csak egy konyharuhával takartam le! Ebben a formában akár napokig is tárolható, szóval nem kell fáradtan ünnepelni a házi asszonyoknak! Lehet előre készülni és boldogan, kipihenten karácsonyozni! Még 1x, köszi! :))

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Sun, 2013-12-08 10:57

Örülök, hogy tetszik! nekem épp most sül az utolsó adag, annyit újítottam, hogy felét csilisre gyúrtam ki...aki szereti a csípőset, annak ajánlom: darált, szárított csili fűszert kis olíva olajon serpenyőben kissé füstösre-feketére pirítottam - állandóan kevergetve, és nagyon kell vigyázni, szénné ne égjen...vigyázat, fulladásos tüneteket okozhat a felszálló csili füstje, szóval, nyitott ablaknál/szagelszívónál készítsük. Amikor kihűl a csili, a kész tésztához gyúrunk belőle. A többi fázis ugyanaz.

Christined
Christined Mon, 2013-11-25 20:09

Most sült ki egy fél adag! Párom "Vidd innen mert felfalom az egészet mindjárt!" kiálltással "rivallt" rám! :D
Én az éjszakás pihentetésekkel mindig úgy vagyok hogy pihent az a liszt meg tojás külön külön a szekrényben! :D Így is nagyon finom lett! Köszönet érte!

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Tue, 2013-11-26 18:11

Örülök, hogy finom lett! Ugye, mennyivel jobb, mint bármilyen boltban kapható sütemény? Igaz, ez is csak frissen igazán pompás, másnap már nem olyan kívánatos, de szerencsére, nem is nagyon van lehetősége "másnapra megmaradni"....

edco
edco Sun, 2012-12-23 14:41

Szia!
Ez lett a karácsonyi sós sütim. Most sült ki az első adag, még ahogy nézem lesz 4 tepsivel...:) Pedig nem vágtam nagyon vékonyra. De nem bánjuk, mert nagyon fincsi. Ajánlom mindenkinek. :) Kellemes ünnepeket

jkerekes8
jkerekes8 / jkerekes8 Tue, 2012-08-28 16:52

Kipróbáltam jó tartalmas házi tejföllel, kissé kevesebb kell belőle, mint a bolti, (érzésre is jó ám, nem kell ezeket az arányokat olyan nagyon szigorúan venni) de ekkor kevesebb lisztet is vehet fel, mivel nem olyan folyós a házi tejföl. Nagyon finom. Tapasztalatom, ha 2 napig tartjuk a hűtőben a nyers tésztát, még finomabb lesz! Néha úgy készítem, hogy a finomliszt kb. 1/4 részét teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel helyettesítem. Így is mennyei.

Hajjjaj
Hajjjaj Tue, 2012-08-28 10:38

Én is megcsináltam! Ez az a recept amit már régóta keresek. Nem lehet abbahagyni annyira finom! Köszi a receptet. :-)

RMelinda
RMelinda Sat, 2011-12-31 12:48

Most sült ki a 4. tepsivel :)
Isteni finom!Tényleg olyan,mint a nagymamámé :)
Köszönöm!

jim
Jim / jim Mon, 2011-09-05 09:19

Imádom ezt a receptet! Gyerekkoromban sokat sütötte a nagymamám:)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-09-05 06:33

Kedves jkerekes8!
2011.09.04. legnézettebb receptje a Tiéd :)
Gratulálunk!
Üdvözlettel:
NoSalty.hu csapata

682
margarin 25 dkg
finomliszt 50 dkg
trappista sajt 25 dkg
tojássárgája 2 db
1 ek
sütőpor 1 csomag
tejföl 3 dl
tojás 1 db
sajt 5 dkg