Több tízezer forintot kell fizetni a világ legdrágább sójáért

A koreai bambuszsót Ázsia fehér aranyának is nevezik, és az elkészítési módja is különleges.

A koreai bambuszsót buddhista szerzetesek receptje alapján készítik. Megálmodói nem csupán egy különleges aromát akartak elérni, de céljuk volt az is, hogy számos tápanyagot tartalmazzon ez a különleges só, melynek ára kilogrammonként 60 ezer forint körül mozog.

Több tízezer forintot kell fizetni a világ legdrágább sójáért

A bambuszsó elnevezését elkészítési módjáról kapta. A tengeri sót ugyanis bambuszrudak belsejébe töltik, ahol aztán 30 napon át érlelik, majd ezután kilencszer megsütik. A Dél-Korea tengerpartjáról érkező sót 3 éves bambuszokba töltik, majd egy kemencében megsütik.

Ez a folyamat 800 °C-fokon körülbelül 12-14 órát vesz igénybe. Miután a bambusz megsült, a kemencében hagyják a sóoszlopot, amelyet ismét bambuszba töltenek, és ezt megismétlik nyolc alkalommal.

A sütés során rengeteg szennyeződést eltávolítanak a sóból, és a „fehér arany” telítődik a bambuszból származó hatóanyagokkal. Minél többször megy át ezen a folyamaton, annál tisztább és drágább lesz a termék.

Miért olyan egészséges ez a só?

A bambusz só magnéziumot, vasat, cinket és számos vitamint tartalmaz. Gazdag aminosavakban, amelyeknek köszönhetően antibakteriális, és antioxidáns hatású, valamint segíti a kollagénszintézist. Ázsiában ezt a fajta sót magas ásványianyag-tartalma miatt arcradírként és fogkrémként is használják.

Forrásunk volt.

Kép: YouTube


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...