Több tízezer forintot kell fizetni a világ legdrágább sójáért

A koreai bambuszsót Ázsia fehér aranyának is nevezik, és az elkészítési módja is különleges.

A koreai bambuszsót buddhista szerzetesek receptje alapján készítik. Megálmodói nem csupán egy különleges aromát akartak elérni, de céljuk volt az is, hogy számos tápanyagot tartalmazzon ez a különleges só, melynek ára kilogrammonként 60 ezer forint körül mozog.

Több tízezer forintot kell fizetni a világ legdrágább sójáért

A bambuszsó elnevezését elkészítési módjáról kapta. A tengeri sót ugyanis bambuszrudak belsejébe töltik, ahol aztán 30 napon át érlelik, majd ezután kilencszer megsütik. A Dél-Korea tengerpartjáról érkező sót 3 éves bambuszokba töltik, majd egy kemencében megsütik.

Ez a folyamat 800 °C-fokon körülbelül 12-14 órát vesz igénybe. Miután a bambusz megsült, a kemencében hagyják a sóoszlopot, amelyet ismét bambuszba töltenek, és ezt megismétlik nyolc alkalommal.

A sütés során rengeteg szennyeződést eltávolítanak a sóból, és a „fehér arany” telítődik a bambuszból származó hatóanyagokkal. Minél többször megy át ezen a folyamaton, annál tisztább és drágább lesz a termék.

Miért olyan egészséges ez a só?

A bambusz só magnéziumot, vasat, cinket és számos vitamint tartalmaz. Gazdag aminosavakban, amelyeknek köszönhetően antibakteriális, és antioxidáns hatású, valamint segíti a kollagénszintézist. Ázsiában ezt a fajta sót magas ásványianyag-tartalma miatt arcradírként és fogkrémként is használják.

Forrásunk volt.

Kép: YouTube


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek