A TikTokon most mindenki sós vizet iszik – Megszólaltak a szakértők

Már több millióan látták azokat a videókat, amelyekben a felhasználók a sós víz fogyasztásának áldásos hatásairól számolnak be.

Egyre több tiktokker állítja azt a videóiban, hogy ha sót adnak az ivóvízhez, és azzal hidratálnak, az sokkal egészségesebb. Ezt arra alapozzák, hogy az ivóvízből alapvetően sok ásványi anyagot kivonnak, amiket a só hozzáadása kvázi visszaad. Ennek első blikkre van értelme, ám nem árt szakértői szemmel is megvizsgálni a kérdést.

A TikTokon most mindenki sós vizet iszik – Megszólaltak a szakértők

A Tasty megkérdezte Dr. Joe Whittington orvost, aki megerősítette, hogy az ötlet tudományos alapokon nyugszik:

A nátrium egy elektrolit, amely segít szabályozni a folyadékegyensúlyt a sejteken belül és azokon kívül. Amikor valaki izzad vagy kiszárad, vizet és elektrolitokat is veszít, beleértve a nátriumot is. Kis mennyiségű só hozzáadása a vízhez elősegítheti a rehidratációs folyamatot azáltal, hogy újratölti ezeket az elveszett elektrolitokat.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez elsősorban azoknak előnyös, akik hosszan tartó, intenzív fizikai tevékenységet folytatnak, vagy különösen sok folyadékot veszítenek.

Dr. Whittington hozzátette: a hatékony hidratáláshoz szükséges só mennyisége – valamint az, hogy mennyi só lehet „túl sok” – az egyéni szükségletektől és az alapvető egészségügyi állapottól függően változik. „Ez megnehezítheti, hogy átfogó ajánlásokat fogalmazzunk meg. Az általános iránymutatás az lehetne, hogy a biztonságunk érdekében literenként negyed teáskanálnál több sót ne adjunk a vízhez.

Egyes tiktokkerek úgy vélik, hogy nem mindegyik só megfelelő, de a szakértő szerint minden magas nátriumtartalmú só működhet. „Az olyan speciális sók, mint a kelta só, a himalájai rózsaszín só vagy akár a tengeri só gyakran tartalmaznak olyan nyomelemeket, amelyek az asztali sóban nincsenek – de ezek az ásványi anyagok általában elenyésző mennyiségben vannak jelen, így valószínűleg nem lesznek jelentős hatással az általános egészségi állapotra.”

Ami pedig a vizet illeti, a szakember elmondta, hogy a csapvíz, a kútvíz, valamint a palackozott ásványvíz ásványianyag-tartalma változó. Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy kerüljük a palackozott vizet, mivel ez olyan káros anyagokat tartalmazhat, mint az ólom, az arzén vagy a túlzott mennyiségű fluor.

Dr. Whittington hangsúlyozta, hogy azok, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek, mindenképpen konzultáljanak egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt sót adnának a hidratálási rutinjukhoz.

A terhes nőknek mindig konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt bármilyen jelentős változtatást hajtanának végre az étrendjükben vagy a hidratálási rutinjukban, ideértve a só hozzáadását a vízhez. Bár a hidratálás elengedhetetlen a terhesség alatt, az elektrolit-egyensúlyzavarok különböző következményekkel járhatnak ebben az időszakban. (...) Mindig forduljon egészségügyi szolgáltatóhoz személyre szabott orvosi tanácsért.

Összességében tehát, ha egy csipet sót adunk a vízhez, az elősegítheti a hidratációt, és ezt a tudomány is alátámasztja. Azonban ez főleg azoknak hasznos, akik sok folyadékot veszítenek, vagy akik megerőltető fizikai tevékenységet végeznek.

Forrásunk volt.


Még több a vízfogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek