Már kis mennyiségű szójaszósz is veszélyes lehet

A szójaszósz az egyik legsokoldalúbb ételízesítő, amit rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni főzéskor. Ám, mint kiderült, már kis mennyiség is veszélyes lehet, ha nem figyelünk oda.

A szójaszósz a világ egyik legismertebb ázsiai ételízesítője, de akár magyaros fogásokban is megállja a helyét. De korántsem mindegy, hogy mennyit használunk belőle...

Már egy kis mennyiség is veszélyes lehet

Ázsiában só helyett is használják

A szójaszósz Kínából ered, megjelenése a 6. századra datálható. A Kínában használt szójaszósz sűrűbb, míg a japán változata valamivel hígabb és sötétebb színű. Ezen kívül különbséget kell tenni a főzéshez használt és az asztali szójaszósz között is: előbbi kevésbé sós és töményebb, utóbbit gyakran só helyett is használják.

Nem véletlen, hiszen egyetlen evőkanálnyi szójaszószban körülbelül 900 milligramm só található.

Ebből következik, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor sokkal több sót viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elbírna.

Miért lehet veszélyes?

2013-ban egy 19 éves férfi ismeretlen okokból megivott egy liter szójaszószt, majd kómába esett. Mint kiderült, hipernatrémia, vagyis nátriumtöbblet alakult ki nála, ami során a szervezet úgy próbálja szabályozni a vér és a szövetek közötti sószintet, hogy folyadékot von ki a szövetekből.

Ez a folyamat nagyon veszélyes úgynevezett folyadékgyülemeket okozhat a tüdőben, vagy akár az agyban.

Az említett eset során az orvosok gyorsan beavatkoztak, de még így is három napba telt, mire a férfi visszanyerte az eszméletét. Ugyanakkor nagyon szerencsés volt, hiszen a szójaszósz halálos adagja sokkal kisebb mennyiség is lehet, mint amit ő elkortyolgatott.

Egy másik esetben azonban nem volt ilyen szerencsés a beteg, ugyanis súlyos agykárosodást szenvedett, végül pedig a tüdejébe került folyadék miatt tüdőödémában elhunyt.

Mekkora mennyiség végzetes?

Mindenek előtt fontos azt tisztázni, hogy a só halálos adagja nagyjából 0,75 és 4 gramm/testsúlykilogramm közé esik.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, körülbelül 68 kilós személy számára 135 gramm, azaz körülbelül 7,5 evőkanálnyi mennyiség elfogyasztása jelent komoly veszélyt.

Egy csésze szójaszósz nagyjából 14 gramm sót tartalmaz.

Forrásaink voltak.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...