vajhal

vajhal

Leírás

A hazánkban vajhal néven (Lepidocyboum flavorbrunneum) ismert hal egy mélytengeri halfajta (nem az angolszász területeken butterfish-ként ismert fajtával, hanem az escolar-ral azonos). Húsa homogén, fehér, lágy. Figyelemre érdemes tulajdonsága, hogy normál mennyiségben (~15 dkg/étkezés/fő) fogyasztva magas zsírtartalmú hasmenést okozhat. Ennek oka a hal húsában található, magas olajtartalmú, gempylotoxin nevű anyag, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni, így az a szervezetünkből emésztetlenül távozik. Fotó: flickr/Soo Chinghttp://www.flickr.com/photos/55215508@N00/2017370873

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A friss halat egy napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, ha a vásárlás napján, frissen lefagyasztjuk, akkor 3 hónapon belül használjuk fel.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!