Vajhal

A hazánkban vajhal néven (Lepidocyboum flavorbrunneum) ismert hal egy mélytengeri halfajta (nem az angolszász területeken butterfish-ként ismert fajtával, hanem az escolar-ral azonos). Húsa homogén, fehér, lágy. Figyelemre érdemes tulajdonsága, hogy normál mennyiségben (~15 dkg/étkezés/fő) fogyasztva magas zsírtartalmú hasmenést okozhat. Ennek oka a hal húsában található, magas olajtartalmú, gempylotoxin nevű anyag, amelyet az emberi szervezet nem tud megemészteni, így az a szervezetünkből emésztetlenül távozik. Fotó: flickr/Soo Chinghttp://www.flickr.com/photos/55215508@N00/2017370873
Bármikor.
A friss halat egy napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, ha a vásárlás napján, frissen lefagyasztjuk, akkor 3 hónapon belül használjuk fel.
fehérjetartalom
17.28 g
zsírtartalom
65007.35 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
74.13 g
Foszfor
240 mg
Nátrium
89 mg
Magnézium
25 mg
Kalcium
22 mg
B6 vitamin
0.3 g
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
fehérje
17.28 g
Zsír
telített zsírsav
3.38 g
egyszeresen telített zsírsav
3.38 g
többszörösen telített zsírsav
0.59 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
22 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
240 mg
Nátrium
89 mg
Cink
0.77 mg
Réz
0.054 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
36.5 µg
szénhidrát
víz
74.13 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.12 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.15 mg
Niacin - B3 vitamin
4.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
15 µg
Retinol
30 µg
B12 vitamin
1.9 µg
A vitamin
30 µg
B6 vitamin
0.3 g
A D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
NosaltyA Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának friss eredménye elkeserítő lehet azok számára, akik rendszeresen rágóznak.
NosaltyEgy új európai stratégia részeként azt javasolják az EU tagállamaiban élőknek, hogy tartsanak otthon 3 napra elegendő vizet, élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket. Mutatjuk, miért.
NosaltyNézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
Közeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A mai menü csodás ételekből áll össze, melyek maradékát vacsorára is szívesen fogyasztjuk majd.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha egy 2,5 dl-es teáscsészével ...