Parázskrumpli
258 kcal
Tormás burgonyasaláta gazdagon
291 kcal
Borsóleves, ami édes és piros
Leírás
Parázskrumpli– receptek, leírás, tippek
A parázskrumpli a tavaszi, kora nyári szezon egyik sztár alapanyaga, apró méretűvel, kevéssé keményítős, könnyebben puhuló belsejével isteni tepsiben, egyben sütve, sóval, borssal, fokhagymával, friss zöldfűszerekkel, de alufóliába csomagolva, parázson, szabad tűzön sütve is mennyei köret.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a parázskrumpli?

A parázsburgonya elnevezést a rendkívül apró szemű, zsenge újkrumpli érdemelte ki, és manapság szezonjában, azaz a pár hétig tartó kora nyári időszakban már nem csak a piacokon lehet hozzájutni, hanem szupermarketekben is. A legjobb természetesen helyi termelőktől beszerezni. Szezonon kívül nem igazán lehet hozzájutni.
Ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségű vas és foszfor van benne, de C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma is egész magas. Az újkrumpli, így a parázskrumpli egyik legnagyobb előnye, hogy íze zsenge, és szinte édeskés: a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, nem olyan lisztes, nehezen fővő. Kalóriatatalma is alacsony, így akár a fogyni vágyók diétájába is beillik - szemben az öreg krumplival.
Hogyan vásároljuk?
Szezonálisan tudjuk megvenni, késő ősz és kora nyár folyamán jön el az ő ideje, ekkor beszélhetünk újkrumpliról. A kiválasztásnál fontos, hogy a szemek minél kisebbek legyenek és kemények - színük legtöbbször rózsaszínes, héjuk kicsit rongyos, megpucolni nem szükséges. Van, aki megmossa, letisztítja és le is dörzsöli a parázskrumplit egy szivaccsal vagy kefével, mások csupán leöblítik.
Mire jó a parázskrumpli?
A parázskrumpli mindenre jó, amire a sima krumpli, kivéve a krumplipürét, ahhoz nem elég keményítőgazdag, a végeredmény túlzottan széteső és vizes lenne. Legtöbbször tepsiben, a sütőben sütjük vagy grillen, a pici szemeket egyben vagy félbe vágva. Nem kell előfőzni, ez is az egyik előnye az öreg burgonyához képest. Íze már magában, egy kis sóval is tökéletes, de a bors és a friss zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem), meg egy kevés fokhagymás-joghurtos mártogatós páratlan kiegészítője lesz. Lehet belőle egytálétel, köret, saláta, sült krumpli. Tipp: dörzsöld le a héját úgy, hogy egy vászonzsákba rakod a parázskrumplit jó pár evőkanál nagy szemű sóval, és összerázod, dörzsölöd a szemeket, így megszabadítva őket a héjuk nagy részétől.
Mi készülhet parázskrumpliból?
Parázskrumpliból készülhet könnyű krumplisaláta retekkel, vajhal grillezve parajos burgonyával, libamell sajtos krumplipürével, narancsos-mézes sárgarépával, egészben sült aranydurbincs (Tunner-módra), tormás burgonyasaláta gazdagon, tökéletes rántott hús petrezselymes parázskrumplival és többek közt kolbásszal töltött karaj, avagy "szemes hús" is.
Még több parázskrumplis receptért görgess lejjebb!
100 g Parázskrumpli
fehérjetartalom
2.05 g
zsírtartalom
0.069 g
szénhidráttartalom
17.49 g
víztartalom
79.25 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
57 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
12 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.298 g
C vitamin
19.7 mg
Kolin
12.1 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
2.05 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.042 g
ásványi anyagok
Kalcium
12 mg
Vas
0.81 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
57 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.11 mg
Mangán
0.153 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.1 g
cukor
0.82 g
víz
79.25 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.032 mg
Niacin - B3 vitamin
1.061 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
15 µg
Kolin
12.1 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
9 µg
E vitamin
0.01 mg
K vitamin
2 µg
C vitamin
19.7 mg
B6 vitamin
0.298 g