Parázskrumpli

A parázskrumpli tulajdonképpen nem más, mint az aprószemű, gömbölyded, rongyos héjú újkrumpli, ami annyira friss és zsenge, hogy nem kell megfosztani a héjától sem az elkészítés előtt.

Leírás

Parázskrumpli– receptek, leírás, tippek

A parázskrumpli a tavaszi, kora nyári szezon egyik sztár alapanyaga, apró méretűvel, kevéssé keményítős, könnyebben puhuló belsejével isteni tepsiben, egyben sütve, sóval, borssal, fokhagymával, friss zöldfűszerekkel, de alufóliába csomagolva, parázson, szabad tűzön sütve is mennyei köret.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a parázskrumpli?

Parázskrumpli

A parázsburgonya elnevezést a rendkívül apró szemű, zsenge újkrumpli érdemelte ki, és manapság szezonjában, azaz a pár hétig tartó kora nyári időszakban már nem csak a piacokon lehet hozzájutni, hanem szupermarketekben is. A legjobb természetesen helyi termelőktől beszerezni. Szezonon kívül nem igazán lehet hozzájutni.

Ásványi anyagokban gazdag, nagy mennyiségű vas és foszfor van benne, de C-vitamin-, B-vitamin- és rosttartalma is egész magas. Az újkrumpli, így a parázskrumpli egyik legnagyobb előnye, hogy íze zsenge, és szinte édeskés: a benne lévő cukor még nem alakult át keményítővé, nem olyan lisztes, nehezen fővő. Kalóriatatalma is alacsony, így akár a fogyni vágyók diétájába is beillik - szemben az öreg krumplival.

Hogyan vásároljuk?

Szezonálisan tudjuk megvenni, késő ősz és kora nyár folyamán jön el az ő ideje, ekkor beszélhetünk újkrumpliról. A kiválasztásnál fontos, hogy a szemek minél kisebbek legyenek és kemények - színük legtöbbször rózsaszínes, héjuk kicsit rongyos, megpucolni nem szükséges. Van, aki megmossa, letisztítja és le is dörzsöli a parázskrumplit egy szivaccsal vagy kefével, mások csupán leöblítik.

Mire jó a parázskrumpli?

A parázskrumpli mindenre jó, amire a sima krumpli, kivéve a krumplipürét, ahhoz nem elég keményítőgazdag, a végeredmény túlzottan széteső és vizes lenne. Legtöbbször tepsiben, a sütőben sütjük vagy grillen, a pici szemeket egyben vagy félbe vágva. Nem kell előfőzni, ez is az egyik előnye az öreg burgonyához képest. Íze már magában, egy kis sóval is tökéletes, de a bors és a friss zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem), meg egy kevés fokhagymás-joghurtos mártogatós páratlan kiegészítője lesz. Lehet belőle egytálétel, köret, saláta, sült krumpli. Tipp: dörzsöld le a héját úgy, hogy egy vászonzsákba rakod a parázskrumplit jó pár evőkanál nagy szemű sóval, és összerázod, dörzsölöd a szemeket, így megszabadítva őket a héjuk nagy részétől.

Mi készülhet parázskrumpliból?

Parázskrumpliból készülhet könnyű krumplisaláta retekkel, vajhal grillezve parajos burgonyával, libamell sajtos krumplipürével, narancsos-mézes sárgarépával, egészben sült aranydurbincs (Tunner-módra), tormás burgonyasaláta gazdagon, tökéletes rántott hús petrezselymes parázskrumplival és többek közt kolbásszal töltött karaj, avagy "szemes hús" is.

Még több parázskrumplis receptért görgess lejjebb!

77
Kalória
2.1g
Fehérje
17.5g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
79.3g
Víz
-
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
820mg
Cukor

100 g Parázskrumpli

fehérjetartalom

2.05 g

zsírtartalom

0.069 g

szénhidráttartalom

17.49 g

víztartalom

79.25 g

gramm parázskrumpli?

Top ásványi anyagok

Foszfor

57 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

12 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.298 g

C vitamin

19.7 mg

Kolin

12.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.05 g

Zsír

telített zsírsav

0.025 g

egyszeresen telített zsírsav

0.002 g

többszörösen telített zsírsav

0.042 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.81 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

57 mg

Nátrium

6 mg

Cink

0.3 mg

Réz

0.11 mg

Mangán

0.153 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

2.1 g

cukor

0.82 g

víz

79.25 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.032 mg

Niacin - B3 vitamin

1.061 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

15 µg

Kolin

12.1 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

9 µg

E vitamin

0.01 mg

K vitamin

2 µg

C vitamin

19.7 mg

B6 vitamin

0.298 g

21 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...