Zsírszegény vagy zsíros tejet igyon a gyerek? Itt a válasz!

Mindenkinek van preferenciája, hogy zsíros vagy zsírszegény tejet iszik-e. De mi a helyzet a gyerekekkel? Melyik a legideálisabb számukra?

Sokáig a zsírt kiáltották ki, mint egészségügyileg legkárosabb makrotápanyag, ma azonban szerencsére már tudjuk, hogy mind a zsír-, mind a fehérje- és szénhidrátfogyasztás nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Más kérdés, hogy a gyerekeknek melyik egészségesebb az elhízást vagy a szív- és érrendszeri problémákat illetően, ezt vizsgálták most kutatók.

Zsírszegény vagy zsíros tejet igyon a gyerek? Itt a válasz!

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói megvizsgálták, hogy melyik egészségesebb a gyerekek számára: a zsíros vagy a zsírszegény tej. Kiderült, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy – az American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy valójában nincs különbség az egészségre vonatkozóan.

A Milky Way névre keresztelt kutatás közben a szakértők először átfogóan felmérték a gyermekek testsúlyát, testösszetételét, vérnyomását és vérbiomarkereit, hogy figyelemmel kísérhessék tejfogyasztásuk hatását. Függetlenül attól, hogy teljes vagy alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, mindkét gyermekcsoport hasonló kalóriabevitelt produkált. Igaz, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztó gyerekek kevesebb kalóriát és zsírt vittek be a tejtermékekből, egyéb ételből és italból viszont többet ettek és ittak, hogy pótolják ezt a különbséget.

Az eredmények azt mutatták, hogy nincs szignifikáns különbség a két csoport között sem a szív- és érrendszeri állapotot, sem az elhízást tekintve.

Korábban azt hitték, hogy a gyerekeknek előnyösebbek a zsírszegény tejtermékek, mert azokban alacsonyabb a telített zsír szintje, illetve alacsonyabb az energiasűrűségük, ami segíthet elkerülni a gyerekkori elhízást és a későbbi szív- és érrendszeri betegségeket.

A friss kutatás azonban azt bizonyította be, hogy gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy zsíros vagy zsírszegény tejet isznak-e a gyerekek, vagy hogy melyik fajta tejterméket fogyasztják, hosszú távon nincs következménye az egészségükre nézve.

Forrásunk volt.


Még több tej:

Címlapról ajánljuk

További cikkek