Már a zsírszegény tejtermékeket sem élvezhetjük büntetlenül

Összefüggést találtak a zsírszegény tejtermékek fogyasztása és a Parkinson-kór kialakulása között.

A jóból is megárt a sok – a közhellyé satnyult bölcs kifejezés, most kiderült, a zsírszegény tejtermékekre is igaz: a túlzott fogyasztásukat a Harvard Egyetem kutatóinak sikerült összekötni a Parkinson-kór kialakulásának nagyobb kockázatával. A kutatásról a tanulmány a Neurology szakfolyóiratban jelent meg.

Már a zsírszegény tejtermékeket sem élvezhetjük büntetlenül

A Harvard Egyetem Chan Közegészségügyi Karának kutatói szerint a napi három vagy több adag alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztása nagyobb mértékben növeli a Parkinson-kór kockázatát, mint napi egyetlen adag elfogyasztása ugyanezekből az ételekből.

Hasonlóképpen, az a személy, aki naponta egy adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyaszt, nagyobb valószínűséggel lesz parkinsonos, mint az, aki csak egy adagot fogyaszt egy héten. Persze az arányok mások.

A szerzők azután jutottak következtetésükre, hogy hatalmas mennyiségű, körülbelül 25 évre vonatkozó adatot vizsgáltak meg a Nurses’ Health Study felmérésből. A több mint 80 000 nőtől és 48 000 férfitól származó étrendi felméréseket és egészségügyi információkat kutatási célokra szabadon fel lehet használni. A kutatók azt találták, hogy a vizsgálat során 1036 résztvevőnél diagnosztizáltak Parkinson-kórt.

A kutatók ezután megvizsgálták, hogy a résztvevők közül ki milyen tejterméket fogyasztott, és hogy ez összefüggésben állt-e a betegség kialakulásával. Érdekes módon a zsíros tejtermékeket fogyasztóknál nem találtak kapcsolatot a Parkinson-kórral, azok azonban, akik naponta legalább három adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek a betegségben, mint azok, akik napi egy adagnál kevesebbet fogyasztottak.

Eközben azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy adag alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztottak, 39 százalékkal nagyobb volt a betegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egy egész héten egy adagnál kevesebbet ettek.

A szakértők azonban figyelmeztetnek: ez még nem azt jelenti, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékektől Parkinson-kóros lesz az ember, sokkal inkább azt, hogy van valamiféle összefüggés a tejtermékfogyasztás és a betegség kialakulása között, ami további vizsgálatokat igényel.

Forrásunk volt.


Még több a tejtermékfogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.