5+1 tény a tejfogyasztásról, amit érdemes tudnod

Nem könnyű eligazodni a tejtermékek és összességében a tejfogyasztás világában, hiszen minden oldalról egymásnak ellentmondó információk zúdulnak ránk. A biztos forrásból érkező adatok és tények segíthetnek ebben a kavarodásban, ezek segítségével kaphatunk választ a kérdéseinkre. Mi rejlik a dobozban, milyen eljárással készül a tej, egészséges-e a tejtermékek fogyasztása? Mindezekről tájékozódhatunk ebben a cikkben.

1. Mit kapunk, amikor tejet veszünk?

Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk állapítani, mit veszünk le a boltok polcáról, először fontos tisztáznunk, hogy pontosan mit nevezhetünk tejnek.

Mit kapunk, amikor tejet veszünk?

„A tej olyan állati eredetű, fejés útján kinyert termék, melynek alkotórészeiből semmit sem vontak el, és nem adtak hozzá tejidegen anyagot, például tartósítószert, ízfokozót vagy vizet. Ez természetesen az üzletekben kapható tejekre is igaz, ám ezek annyi plusz és fontos előnyt nyújtanak, hogy biztonságosan fogyaszthatók, hiszen megfelelő hőkezelési eljárásokon esnek át” – magyarázta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az elmondottakból tehát kiderül, hogy a boltokban megvásárolható tej feliratú termékek csomagolása ugyanúgy csak és kizárólag tejet tartalmaz, mint a termelői, házi változat.

Vagyis „a nem is látott tehenet, az csak tejpor és víz keveréke, tele van tartósítószerreL" gondolatok csupán téves feltételezések, és nincs valóságalapjuk.

Akár friss, ESL vagy épp UHT tejre esik a választásunk, biztosak lehetünk benne, hogy 100%-ig tejet veszünk. Ez már önmagában egy megnyugtató tény, nemde?

2. Miért áll el az UHT tej olyan sokáig?

Az imént felsoroltak közül leginkább az UHT tejjel kapcsolatban merül fel bizonytalanság a hosszabb lejárati idő miatt. Lássuk, hogy minek köszönhető mindez! Ahogyan azt Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta az UHT elnevezés a tej hőkezelésének módjára utal, ami az Ultra High Temperature kifejezés rövidítése.

Miért áll el az UHT tej olyan sokáig?

Ultramagas hőmérsékletű hőkezelésről akkor beszélünk, amikor a tejet 135-150 Celsius fokon hevítik néhány másodpercre, ezután szobahőmérsékletűre hűtik, végül steril környezetben speciális csomagolásba töltik. Az UHT technológia hatására azonban nem változik meg a tej tápértéke.

Összességében tehát az UHT tejes dobozban is ugyanaz a tehéntej található, csupán a tartósítás folyamata más. Ha így belátunk a kulisszák mögé, a dolog már nem is olyan ijesztő.

Természetesen az UHT tejet sem tárolhatjuk a végtelenségig, szükséges figyelnünk a minőségmegőrzési időt, felbontás után tároljuk hűtőben, és 3 napon belül ajánlott azt is elfogyasztani.

Azt már tudjuk, hogy mit kapunk, amikor tejet vásárolunk, de még mindig ott a kérdés: kell ez nekünk?

3. Helye van a tejnek az egészséges és tudatos táplálkozásban?

Bizonyára mindenki hallotta már azt a mondást, hogy a tej élet, erő, egészség. Ebben a megfogalmazásban voltaképpen ott van az igazság, hiszen a tej szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat) tartalmaz.

A tej bővelkedik ásványi anyagokban, többek között káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, továbbá a vízben és a zsírban oldódó vitaminoknak is remek forrása

– mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

„A tej legfontosabb szénhidrátja a tejcukor, másnéven a laktóz, melynek szerepe van egyes ásványi anyagok felszívódásában és a vastagbél megfelelő pH-jának kialakításában. A tejben és a tejtermékekben található fehérjék teljes értékűek, mivel az összes esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Továbbá kiváló minőségűek és jól hasznosulnak, ezért fehérjefelvételünk egyik alapvető forrásának számít. A tejzsírról pedig fontos tudni, hogy valamennyi zsiradék közül ennek a legjobb az emészthetősége” – sorolta tovább a tej pozitívumait Szűcs Zsuzsanna.

Helye van a tejnek az egészséges és tudatos táplálkozásban?

A tej a kedvező élettani hatásainak köszönhetően az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is valóban fontos szerepet tölt be. Ráadásul a tejtermékek változatosan illeszthetők be akár a különféle diétákba is. Láthatjuk tehát, hogy jót tesz az a reggeli pohár tej a szervezetünknek. De mekkora legyen a pohár?

4. Mennyit ajánlott fogyasztani a tejből?

A nemzetközi álláspontok mellett az OKOSTÁNYÉR® elnevezésű hazai táplálkozási ajánlás szerint is naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejterméket ajánlott fogyasztani. És mit jelent ez pontosan?

Mennyit ajánlott fogyasztani a tejből?

1 adag tej és tejtermék felnőttek részére:

  • 2 dl tej / joghurt / kefir VAGY
  • 5 dkg túró VAGY
  • 3 dkg sajt

1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek:

  • 2-3 dkg sajt (2-3 szelet) VAGY
  • 15 dkg félzsíros rögös túró (1 teniszlabdányi) VAGY
  • 1 dl joghurt, kefir

A tejtermékek változatos kínálatának köszönhetően ezt a mennyiséget könnyedén el lehet fogyasztani, ráadásul gyakorlatilag bármelyik étkezésünkbe beépíthetők. Így biztos hogy nem fogunk beleunni az egészségbe. Kell ennél több?

5. Hány éves korig fogyasszunk tejet?

Bár többen is úgy vélekednek, hogy tejet maximum gyermekkorban javasolt inni, ez közel sem igaz.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása minden korcsoport számára ajánlott, a növekedésben lévő gyermekektől kezdve a felnőtteken át egészen az idősebb korú személyekig.

Hány éves korig fogyasszunk tejet?

Továbbá hozzátette, hogy ha valaki csökkenti, esetleg kiiktatja étrendjéből a tejtermékeket, akkor szükséges fokozottan odafigyelnie, hogy kellőképpen pótolja azokat a tápanyagokat (különösen figyelve az ásványi anyagokra és vitaminokra), melyeket a tej biztosít a szervezetnek.

Szemléletes adat, hogy a napi fogyasztásra ajánlott fél liter tej fedezi a felnőttek javasolt energiabevitelének 12-15%-át, a fehérje- 20-25%-át, a zsír- 15-20%-át, a szénhidrát- 7-10%-át, a kalciumszükségletének pedig 70%-át egy napra.

5+1. Mi az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység egy emésztési zavar. Az ebben szenvedő személyek szervezete nem termel elegendő laktáz enzimet illetve a termelt enzim csökkent hatékonysággal működik, emiatt nem képes lebontani a laktózt (tejcukrot).

Mi az a laktózérzékenység?

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha valaki kellemetlen tüneteket tapasztal, például puffadást, görcsöt vagy hasmenést, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz, és ne kezdjen el önmaga kísérletezni!

Hasonló kellemetlenségeket más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak, ezért célravezetőbb, ha egy orvos állítja fel a diagnózist.

Ha valaki bizonyítottan laktózérzékeny, abban az esetben sem a tej és tejtermékek kiiktatása a megoldás, mivel így az egyik legfőbb kalciumforrást vonná meg önmagától. Ma már a legtöbb tejterméknek elérhető a laktózmentes változata, amit a tejcukorérzékenységben szenvedők bátran fogyaszthatnak.

Mindezekből látható, hogy a tej fontos eleme az egészséges táplálkozásnak, és szerepet játszik az egészségmegőrzésben is. A kósza mendemondák és kétes források helyett mindenképpen támaszkodjunk a szakértők véleményére. Szükség esetén érdemes lehet szakemberhez fordulni, aki az egyéni állapotunkat figyelembe véve adja meg a megbízható válaszokat.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek