Ezekre figyelj, ha hűtőben tárolod a zöldségeidet

Tavasszal és nyáron jóval több friss alapanyag áll rendelkezésünkre, így nem árt, ha alaposabban odafigyelünk ezek elraktározására. A hűtő sok esetben megfelelő hely a zöldségtárolásra, persze itt is megbújhatnak buktatók.

Megfonnyadt retkek, kásás paradicsomok és kókadt saláták: ezek bizony mind-mind a nem megfelelő zöldségtárolás eredményei. Itt egyesek felkiálthatnak, hogy „De miért nem tette az illető őket hűtőbe?!” – pedig, bármilyen furcsa, de a hideg hűtőszekrényben is történhetnek fiaskók. Főleg akkor, ha figyelmen kívül hagyunk bizonyos tényezőket. Vegyük most sorra, mi mindenre érdemes odafigyelni, ha a hűtős zöldségtárolás mellett döntünk.

Ezekre figyelj, ha hűtőben tárolod a zöldségeidet

Nem megfelelő hőmérséklet

Alapból problémát jelent, ha a hűtőnk túl magas fokozatra van állítva: az extrém hideg „roncsolhatja” egyes zöldségek szerkezetét – főleg azokban tesz kárt, amelyek víztartalma nagy (pl. uborka, saláták, retek, paradicsom).

Ezen túl még arra is figyeljünk, hogy a hűtőszekrény különböző pontjain más intenzitású a hideg.

A legtöbb zöldség számára a megfelelő környezetet az alsó fiókok illetve a fölöttük lévő polc jelenti. Az ajtóban a hely is kevés, és melegebb is van, ugyanez igaz a felsőbb polcokra. Arra is vigyázzunk, hogy a zöldségek ne érintkezzenek a szekrény hátuljával, mert az szintén egy hidegebb rész.

Csupaszon bedobott zöldségek

Persze nem elég, ha csak úgy mindent behányunk a hűtőbe: érdemes a zöldségeket zacskókba tenni, így sokkal tovább frissek és ressek maradnak. Az újrahasználható fagyasztózacskók kiváló megoldást jelentenek: ne zárjuk le őket légmentesen, mert akkor bepenészedhet a vásárfia.

Szagok átvétele

A zacskó azért is előnyös, mert egyes zöldségek képesek átvenni a hűtőben jelen lévő más élelmiszerek erőteljes szagát/illatát. Míg ez nem a világ vége, mégiscsak finomabb lesz az a répa, karalábé vagy saláta, ha elkülönítjük a hűtő többi lakójától.

A nedvesség ellenünk dolgozik

Ha bezárjuk a zacskókat, azok belsejében pára, majd nedvesség alakul ki: ez pedig egy idő után a tárolt alapanyagok elrohadásához vezethet. Figyeljünk a kialakuló nedvességre, és amennyiben túl sok lenne, cseréljük ki a zacskót, vagy töröljük szárazra. Akár egy papírtörlőt is betehetünk a zöldségek mellé, azonban ez nem feltétlenül szükséges (ráadásul folyton cserélni kell, és szemetet termelünk vele).

Rend a lelke mindennek

Az egymásra halmozott zacskókban könnyen el lehet veszni: rendszerezzük a zöldségeket „fajta” szerint. Kerüljenek egy zacskóba a hasonló tulajdonságú zöldségek – saláták és retkek, gyökér- és leveszöldségek, paprikák, uborkák és paradicsomok (bár ez utóbbinak nem tesz jót a hűtő).

Így tudni fogjuk, hogy mi hol található, és mennyi van még belőle – ezáltal kevesebb zöldség megy majd kárba, kevesebbet kell vásárolnunk, kevesebbet fogunk pazarolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai praktikákat is fogadd meg:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!