Olaj nélkül nincs főzés!

Olaj nélkül szinte lehetetlen főzni. Sárdi Dani gasztrobloggerünk most elmagyarázza, melyik olaj mire jó, és fény derül az autentikus majonéz receptjére is!

Olaj, és/vagy más zsiradék, mindig legyen otthon! Ha nincsen, nem tudunk dinsztelni, pirítani, salátát készíteni, gyakorlatilag csak azt tehetjük, hogy gyorsan elmegyünk olajért. Az étolaj a legalapvetőbb, persze ezen kívül is sok fajta létezik még. Nem árt, ha tartunk otthon extraszűz olíva-, hidegen sajtolt napraforgó-, tökmag- és pirított szezámolajat.

Olajok kánaánja

Létezik persze sokféle olaj (például szőlőolaj, mogyoróolaj, lenmagolaj, mákolaj, dióolaj stb.), de ezekre csak különösen érdekes receptekhez van szükség, illetve élettani hatásaik miatt ajánlott fogyasztani őket.
  • Sütéshez válasszunk finomított étolajat, ez optimális ahhoz a hőfokhoz, amit sütéskor el kell érnie az olajnak anélkül, hogy megégne.
  • Salátákat olívaolajjal vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal, esetleg tökmagolajjal dobhatunk föl.
  • Keleti ételekbe a főzés legvégén csöppentsünk egy kis pirított szezámolajat.
  • Az olasz ételek alapja a finom zamatú, extraszűz olívaolaj, a sütőtöklevest tálaláskor megbolondíthatjuk egy pár csepp tökmagolajjal.

Forgassuk az üveget, figyeljük a címkét!

Olívaolaj vásárlásakor érdemes alaposan elolvasni, mi van az üvegben. Az extraszűz ugyanis azt jelenti, hogy csakis mechanikai eljárással préselték ki az olajat a bogyókból, legfeljebb 27 fokon. A szűz olaj hasonló feltételek mellett születik, de valamivel rosszabb minőségű, míg az úgynevezett főző olívaolaj (pomace) a már kipréselt maradékból kémiai eljárással nyert, finomított olaj.
Házi majonézrecept Danitól

Hozzávalók: tojás, mustár, citromlé, só, bors, cukor, olaj.

Elkészítés

  1. Botturmix keverő edényébe üssünk fel egy egész tojást. A tojás legyen friss, és alaposan mossuk meg a héját felhasználás előtt, hiszen nyersen fogjuk fogyasztani. Tegyünk hozzá egy teáskanál mustárt, kevés citromlevet, sót, borsot, cukrot ízlés szerint.
  2. Tegyünk hozzákevés olajat (lehet étolaj és olívaolaj is, utóbbi esetben karakteresen olívaízű lesz az eredmény). Kezdjük el turmixolni és folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat, éppen csak csurgassuk. Hamarosan elkezd sűrűsödni.
  3. Amikor a kívánt állagot elértük, hagyjuk abba a keverést és készen is van a majonézünk. Ízesítsük még, ha kell. Használhatjuk így is, de készíthetünk belőle tartárt is vagy hígíthatjuk egyszerűen egy kis tejföllel. Vigyázat, nem éppen diétás!

Majonézreceptek itt >>

Hozzászólások

balogholaj

Nálunk beszerezheti ezt az olajat is más egészségmeg?rz? egyéb olajjal együtt: http://balogholaj.ewk.hu/

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.