Olaj nélkül nincs főzés!

Olaj nélkül szinte lehetetlen főzni. Sárdi Dani gasztrobloggerünk most elmagyarázza, melyik olaj mire jó, és fény derül az autentikus majonéz receptjére is!

Olaj, és/vagy más zsiradék, mindig legyen otthon! Ha nincsen, nem tudunk dinsztelni, pirítani, salátát készíteni, gyakorlatilag csak azt tehetjük, hogy gyorsan elmegyünk olajért. Az étolaj a legalapvetőbb, persze ezen kívül is sok fajta létezik még. Nem árt, ha tartunk otthon extraszűz olíva-, hidegen sajtolt napraforgó-, tökmag- és pirított szezámolajat.

Olajok kánaánja

Létezik persze sokféle olaj (például szőlőolaj, mogyoróolaj, lenmagolaj, mákolaj, dióolaj stb.), de ezekre csak különösen érdekes receptekhez van szükség, illetve élettani hatásaik miatt ajánlott fogyasztani őket.
  • Sütéshez válasszunk finomított étolajat, ez optimális ahhoz a hőfokhoz, amit sütéskor el kell érnie az olajnak anélkül, hogy megégne.
  • Salátákat olívaolajjal vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal, esetleg tökmagolajjal dobhatunk föl.
  • Keleti ételekbe a főzés legvégén csöppentsünk egy kis pirított szezámolajat.
  • Az olasz ételek alapja a finom zamatú, extraszűz olívaolaj, a sütőtöklevest tálaláskor megbolondíthatjuk egy pár csepp tökmagolajjal.

Forgassuk az üveget, figyeljük a címkét!

Olívaolaj vásárlásakor érdemes alaposan elolvasni, mi van az üvegben. Az extraszűz ugyanis azt jelenti, hogy csakis mechanikai eljárással préselték ki az olajat a bogyókból, legfeljebb 27 fokon. A szűz olaj hasonló feltételek mellett születik, de valamivel rosszabb minőségű, míg az úgynevezett főző olívaolaj (pomace) a már kipréselt maradékból kémiai eljárással nyert, finomított olaj.
Házi majonézrecept Danitól

Hozzávalók: tojás, mustár, citromlé, só, bors, cukor, olaj.

Elkészítés

  1. Botturmix keverő edényébe üssünk fel egy egész tojást. A tojás legyen friss, és alaposan mossuk meg a héját felhasználás előtt, hiszen nyersen fogjuk fogyasztani. Tegyünk hozzá egy teáskanál mustárt, kevés citromlevet, sót, borsot, cukrot ízlés szerint.
  2. Tegyünk hozzákevés olajat (lehet étolaj és olívaolaj is, utóbbi esetben karakteresen olívaízű lesz az eredmény). Kezdjük el turmixolni és folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat, éppen csak csurgassuk. Hamarosan elkezd sűrűsödni.
  3. Amikor a kívánt állagot elértük, hagyjuk abba a keverést és készen is van a majonézünk. Ízesítsük még, ha kell. Használhatjuk így is, de készíthetünk belőle tartárt is vagy hígíthatjuk egyszerűen egy kis tejföllel. Vigyázat, nem éppen diétás!

Majonézreceptek itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek