Ezt ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zellerszár levelét

Napi tippünkben olyan ötleteket találsz, amikkel akár a szárzeller leveleit is felhasználhatod, ahelyett, hogy kidobnád.

A szerény szárzellerben több van, mint gondolnád. Bár az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, különösen a belőle készült préselt lének köszönhetően, van egy olyan része, amit továbbra is mellőznek, és leggyakrabban a komposztban (rosszabb esetben a kukában) végzi: a levele. Miközben egy igazi titkos fegyver. Magas C-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik, így tápláló adalék a házi készítésű levesekhez és főzelékekhez, enyhén kesernyés köret lehet, de a reteklevélhez hasonlóan még pestóként is megállja a helyét.

Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zeller levelét

Amit érdemes tudnod, hogy nem minden zellerlevél egyforma!

A fürt közepén világos levelek helyezkednek el, a tetején pedig sötétebb, nagyobb levelek. Nem meglepő, hogy a kétféle levél eltérő ízprofillal rendelkezik, így az ajánlott felhasználási módjuk is eltér:

a világosabb levelek finomabb ízűek, míg a sötétebbek erőteljesebbek és fanyarabbak.

Ha szárzeller levelével szeretnél főzni, mindenképpen egy teljes csokor zellert válassz, amelynek a sötétzöld külső szára ép (a levágott zellerszívek csak a világosabb belső leveleket tartalmazzák). Olyan leveleket keress, amelyek vonzó sötétzöld színűek, és nincsenek rajtuk hibák. Szedd le őket a csokorról, és tárold őket hűtve, egy nedves papírtörlővel bélelt kis műanyag zacskóban.

A legegyszerűbb, ha a világos vagy sötét zellerleveleket a többi zöldséggel együtt a levesesfazékba dobod, vagy a szárakkal együtt felaprítod, amikor olyan levest vagy pörköltet készítesz, amelyhez zellerre van szükség. Ezáltal intenzívebb zellerízzel ruházod fel ezeket az ételeket.

Ha ezeken túl is kísérleteznél a zellerlevéllel, a sötét színű leveleket, amelyek csípősebb ízűek, tehát erőteljesebbek, szárítsd meg sütőben, és készíts belőlük zellersót, vagy aprítsd őket, és használd a tonhalas csicseriborsó-salátához. Pestóban a bazsalikomot is helyettesítheted ezzel a zölddel. Ha a belső levelek enyhébb ízét részesíted előnyben, akkor a buggyantott tojást, sőt, akár az újkrumplit is díszítheted ezekkel.

Ahelyett tehát, hogy a komposztra dobnád a leveleket, legközelebb kísérletezz velük!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...