Ezt ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zellerszár levelét

Napi tippünkben olyan ötleteket találsz, amikkel akár a szárzeller leveleit is felhasználhatod, ahelyett, hogy kidobnád.

A szerény szárzellerben több van, mint gondolnád. Bár az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, különösen a belőle készült préselt lének köszönhetően, van egy olyan része, amit továbbra is mellőznek, és leggyakrabban a komposztban (rosszabb esetben a kukában) végzi: a levele. Miközben egy igazi titkos fegyver. Magas C-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik, így tápláló adalék a házi készítésű levesekhez és főzelékekhez, enyhén kesernyés köret lehet, de a reteklevélhez hasonlóan még pestóként is megállja a helyét.

Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zeller levelét

Amit érdemes tudnod, hogy nem minden zellerlevél egyforma!

A fürt közepén világos levelek helyezkednek el, a tetején pedig sötétebb, nagyobb levelek. Nem meglepő, hogy a kétféle levél eltérő ízprofillal rendelkezik, így az ajánlott felhasználási módjuk is eltér:

a világosabb levelek finomabb ízűek, míg a sötétebbek erőteljesebbek és fanyarabbak.

Ha szárzeller levelével szeretnél főzni, mindenképpen egy teljes csokor zellert válassz, amelynek a sötétzöld külső szára ép (a levágott zellerszívek csak a világosabb belső leveleket tartalmazzák). Olyan leveleket keress, amelyek vonzó sötétzöld színűek, és nincsenek rajtuk hibák. Szedd le őket a csokorról, és tárold őket hűtve, egy nedves papírtörlővel bélelt kis műanyag zacskóban.

A legegyszerűbb, ha a világos vagy sötét zellerleveleket a többi zöldséggel együtt a levesesfazékba dobod, vagy a szárakkal együtt felaprítod, amikor olyan levest vagy pörköltet készítesz, amelyhez zellerre van szükség. Ezáltal intenzívebb zellerízzel ruházod fel ezeket az ételeket.

Ha ezeken túl is kísérleteznél a zellerlevéllel, a sötét színű leveleket, amelyek csípősebb ízűek, tehát erőteljesebbek, szárítsd meg sütőben, és készíts belőlük zellersót, vagy aprítsd őket, és használd a tonhalas csicseriborsó-salátához. Pestóban a bazsalikomot is helyettesítheted ezzel a zölddel. Ha a belső levelek enyhébb ízét részesíted előnyben, akkor a buggyantott tojást, sőt, akár az újkrumplit is díszítheted ezekkel.

Ahelyett tehát, hogy a komposztra dobnád a leveleket, legközelebb kísérletezz velük!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...