A japánok kultúrájára, eszméjére jellemző az a felfogás, hogy mindenben igyekeznek a tökéletességre törekedni. Építészetben, művészetekben és természetesen a gasztronómiában is megfigyelhető az elkötelezettségük, a szűnni nem akaró fejlődési vágyuk. A töretlen kísérletezések során alakult ki a yudane is, az előtészta, amivel egy magasabb szintre lehet emelni a péksütemények állagát.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xI/nv/QevfsIcyF6d17GChmm0vP71zJ4dXzxHZ4xbbudUB.jpg?p=lqip-16%3A9&s=7be25ee8ff37fd58b534f77970d9e625)
De mégis, mi a bánat, az a yudane?
Az emlegetett előtészta mindössze vízből és búza finomlisztből készül 1:1 arányban. A technológia lényege, hogy a finomliszthez forrásban lévő vizet kell önteni, és azonnal ki kell keverni csomómentesre.
A hőkezelés hatására a finomliszt szerkezete megváltozik, zselatinossá válik. Felhasználás előtt hagyni kell pihenni, amíg teljesen kihűl. Légmentesen takarjuk le, hogy véletlenül se száradjon ki!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/p4/Sc/ZwiLu7GHWiPQo45FMazqn0z6COezi3qgGmEGu1hv.jpg?p=lqip-16%3A9&s=186f73d86958c3656ab2d11636e32797)
Ennyire egyszerű, ráadásul percek alatt megvagyunk vele. A yudane-t elkészíthetjük előre is természetesen, amennyiben másnap szeretnénk sütni, ez esetben tegyük a hűtőbe felhasználásig.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/IY/I0/w2PipA0URW8loyOOYwhEeX6BqSrGAvve2zaWGyth.jpg?p=lqip-16%3A9&s=5f695da76379bc717a05ac3e541d224e)
A dagasztani kívánt tésztához hozzáadva megváltoztatja annak a textúráját, rendkívül elasztikussá válik tőle, ráadásul napokig megőrzi a nedvességtartalmát, frissességét. Tökéletes párosítása pl. a szendvicskenyérnek, amit a puha héjáért és foszlós belsejéért szeretünk oly nagyon. Továbbá hozzáadhatjuk kalácsokhoz is, kovászolt kenyérhez, zsömlékhez is, kísérletezzetek bátran!
Általában a teljes lisztmennyiség 10-20%-a yudane
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. 500 g finomliszthez 100 g yudanét elég hozzáadni. Amire figyelni kell, hogy az előtészta tartalmaz folyadékot, így befolyásolja a recept hidratációját is, ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a dagasztás során.
Így készült, nézzétek meg videón is:
Recept, videó és fotók: Simon Gábor
A Yudane szendvicskenyér teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szemezgess receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre: