Yudane, a japánok tippje a házi kenyér állagának tökéletesítésére

Csupán két természetes hozzávaló szükséges ahhoz, hogy a házi kenyerünk napokig friss maradjon!

A japánok kultúrájára, eszméjére jellemző az a felfogás, hogy mindenben igyekeznek a tökéletességre törekedni. Építészetben, művészetekben és természetesen a gasztronómiában is megfigyelhető az elkötelezettségük, a szűnni nem akaró fejlődési vágyuk. A töretlen kísérletezések során alakult ki a yudane is, az előtészta, amivel egy magasabb szintre lehet emelni a péksütemények állagát.

A yudane szendvicskenyér teljes receptjét a képen találjátok! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

De mégis, mi a bánat, az a yudane?

Az emlegetett előtészta mindössze vízből és búza finomlisztből készül 1:1 arányban. A technológia lényege, hogy a finomliszthez forrásban lévő vizet kell önteni, és azonnal ki kell keverni csomómentesre.

A hőkezelés hatására a finomliszt szerkezete megváltozik, zselatinossá válik. Felhasználás előtt hagyni kell pihenni, amíg teljesen kihűl. Légmentesen takarjuk le, hogy véletlenül se száradjon ki!

Yudane, az előtészta, recept a képen! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

Ennyire egyszerű, ráadásul percek alatt megvagyunk vele. A yudane-t elkészíthetjük előre is természetesen, amennyiben másnap szeretnénk sütni, ez esetben tegyük a hűtőbe felhasználásig.

A yudane szendvicskenyér teljes receptjét a képen találjátok! (Fotók, videó és recept: Simon Gábor)

A dagasztani kívánt tésztához hozzáadva megváltoztatja annak a textúráját, rendkívül elasztikussá válik tőle, ráadásul napokig megőrzi a nedvességtartalmát, frissességét. Tökéletes párosítása pl. a szendvicskenyérnek, amit a puha héjáért és foszlós belsejéért szeretünk oly nagyon. Továbbá hozzáadhatjuk kalácsokhoz is, kovászolt kenyérhez, zsömlékhez is, kísérletezzetek bátran!

Általában a teljes lisztmennyiség 10-20%-a yudane

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. 500 g finomliszthez 100 g yudanét elég hozzáadni. Amire figyelni kell, hogy az előtészta tartalmaz folyadékot, így befolyásolja a recept hidratációját is, ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a dagasztás során.

Így készült, nézzétek meg videón is:

Recept, videó és fotók: Simon Gábor

A Yudane szendvicskenyér teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.