5 alapanyag, amit könnyedén helyettesíthetsz a vegán január alatt

Mindegy, hogy permanensen vegán életmódot folytatunk, vagy csak erre a januárra csatlakozunk a speciálisan táplálkozókhoz, akadnak majd olyan alapanyagok, amelyeket kénytelenek leszünk kiváltani másokkal. Lássuk a listát!

A vegán január egyeseknek kihívás, míg másoknak csak újabb 31 nap azon hónapok sorában, amelyek során nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert. Most hagyjuk is azt a részt, hogy ki miért vág bele egy hasonló kaliberű életmódváltásra, és fókuszáljunk ehelyett a gyakorlatra. Nézzük meg például, mely állati eredetű alapanyagokat lesz a legkönnyebb helyettesíteni ez alatt a hónap alatt... vagy akár utána is!

5 alapanyag, amit könnyedén helyettesíthetsz a vegán január alatt

Állati eredetű fehérje

Talán a legnagyobb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat a vegán étrenddel kapcsolatban nem más, mint hogy honnan kap majd a szervezet elegendő fehérjét a hús és a tejtermékek elmaradása után?

Szerencsére a növényi világban is rengeteg alapanyag akad, amelyekkel ez a hiány pótolható: vegán étrend esetén mindenképpen fogyasszunk sok hüvelyes zöldséget (babot, lencsét, borsót, stb.) és olajos magot.

Méz

Sokan nem tudják, hogy a méz is állati eredetű alapanyagnak számít, így a kis méhbarátaink által termelt folyékony arany sem tartozik a vegán kategóriába. Amennyiben szeretnénk nagyon szigorúak lenni az étrendünkkel kapcsolatban, iktassuk ki ezt is.

Használjunk helyette agavészirupot, azonban, ha ilyet nem kapni a környékünkön, esetleg túl drágának találjuk, tegyünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe nádcukrot.

Tojásfehérje

Amennyiben vegánságunk alatt sem szeretnénk lemondani a légiesre vert tojásfehérje élvezeteiről és az általa lehetővé tett receptekről, ruházzunk be jó pár csicseriborsó-konzervre. Nem, persze nem a hüvelyes zöldségből fogunk habot csiholni: azt megehetjük hummuszként, raguként vagy levesként... úgyis tömve van növényi fehérjével.

De őrizzük meg a konzervek levét is, abból készül ugyanis a vegán tojásfehérje. Egy kevés cukorral ugyanolyan keményre verhetjük, mint az „eredetit”. És hasonlóan is viselkedik.

Tehéntúró

Meglepő helyettesítőre lelhetünk, ha vegán túrós édességeket szeretnénk készíteni. Ilyen esetekben a kölesért kell nyúlni a kamrában. Talán amúgy sem fogyasztjuk túl sűrűn ezt az izgalmas gabonát, szóval épp itt lesz az ideje, hogy jobban megismerkedjünk vele.

Beáztatva és enyhén fermentálva (magyarán: erjesztve), majd megfőzve épp olyan állaga és savanykás íze lesz, mint a hőn imádott tehéntúrónak. Kész csoda!

Tejföl

Persze nem oldhatunk meg mindent saját kezűleg: néha érdemes a profikra bízni egyes helyettesítéseket. Például, ha a tejföl helyett keresünk valamit, a boltokban kapható alternatívák megfelelő megoldást jelenthetnek. A Dr.Oetker Creme Vega teljes mértékben vegán, sőt tejcukor- és tejfehérjementes alapanyag is.

Sütéshez-főzéshez érdemes a Dr.Oetker vegán és tejmentes termékeit használni

Ezen kívül hőálló, tehát nem csapódik ki akkor sem, ha sütéshez-főzéshez, például a kedvenc magyaros burgonyafőzelékünk besűrítéséhez vetnénk be. Ráadásul, mivel szójaalapú termékről beszélünk, a napi fehérjebevitel egy részét is megoldhatjuk a Creme Vegával.

KIVEZETŐ

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...