5 alapanyag, amit könnyedén helyettesíthetsz a vegán január alatt

Mindegy, hogy permanensen vegán életmódot folytatunk, vagy csak erre a januárra csatlakozunk a speciálisan táplálkozókhoz, akadnak majd olyan alapanyagok, amelyeket kénytelenek leszünk kiváltani másokkal. Lássuk a listát!

A vegán január egyeseknek kihívás, míg másoknak csak újabb 31 nap azon hónapok sorában, amelyek során nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert. Most hagyjuk is azt a részt, hogy ki miért vág bele egy hasonló kaliberű életmódváltásra, és fókuszáljunk ehelyett a gyakorlatra. Nézzük meg például, mely állati eredetű alapanyagokat lesz a legkönnyebb helyettesíteni ez alatt a hónap alatt... vagy akár utána is!

5 alapanyag, amit könnyedén helyettesíthetsz a vegán január alatt

Állati eredetű fehérje

Talán a legnagyobb kérdés, ami mindenkit foglalkoztat a vegán étrenddel kapcsolatban nem más, mint hogy honnan kap majd a szervezet elegendő fehérjét a hús és a tejtermékek elmaradása után?

Szerencsére a növényi világban is rengeteg alapanyag akad, amelyekkel ez a hiány pótolható: vegán étrend esetén mindenképpen fogyasszunk sok hüvelyes zöldséget (babot, lencsét, borsót, stb.) és olajos magot.

Méz

Sokan nem tudják, hogy a méz is állati eredetű alapanyagnak számít, így a kis méhbarátaink által termelt folyékony arany sem tartozik a vegán kategóriába. Amennyiben szeretnénk nagyon szigorúak lenni az étrendünkkel kapcsolatban, iktassuk ki ezt is.

Használjunk helyette agavészirupot, azonban, ha ilyet nem kapni a környékünkön, esetleg túl drágának találjuk, tegyünk a süteményeinkbe, desszertjeinkbe nádcukrot.

Tojásfehérje

Amennyiben vegánságunk alatt sem szeretnénk lemondani a légiesre vert tojásfehérje élvezeteiről és az általa lehetővé tett receptekről, ruházzunk be jó pár csicseriborsó-konzervre. Nem, persze nem a hüvelyes zöldségből fogunk habot csiholni: azt megehetjük hummuszként, raguként vagy levesként... úgyis tömve van növényi fehérjével.

De őrizzük meg a konzervek levét is, abból készül ugyanis a vegán tojásfehérje. Egy kevés cukorral ugyanolyan keményre verhetjük, mint az „eredetit”. És hasonlóan is viselkedik.

Tehéntúró

Meglepő helyettesítőre lelhetünk, ha vegán túrós édességeket szeretnénk készíteni. Ilyen esetekben a kölesért kell nyúlni a kamrában. Talán amúgy sem fogyasztjuk túl sűrűn ezt az izgalmas gabonát, szóval épp itt lesz az ideje, hogy jobban megismerkedjünk vele.

Beáztatva és enyhén fermentálva (magyarán: erjesztve), majd megfőzve épp olyan állaga és savanykás íze lesz, mint a hőn imádott tehéntúrónak. Kész csoda!

Tejföl

Persze nem oldhatunk meg mindent saját kezűleg: néha érdemes a profikra bízni egyes helyettesítéseket. Például, ha a tejföl helyett keresünk valamit, a boltokban kapható alternatívák megfelelő megoldást jelenthetnek. A Dr.Oetker Creme Vega teljes mértékben vegán, sőt tejcukor- és tejfehérjementes alapanyag is.

Sütéshez-főzéshez érdemes a Dr.Oetker vegán és tejmentes termékeit használni

Ezen kívül hőálló, tehát nem csapódik ki akkor sem, ha sütéshez-főzéshez, például a kedvenc magyaros burgonyafőzelékünk besűrítéséhez vetnénk be. Ráadásul, mivel szójaalapú termékről beszélünk, a napi fehérjebevitel egy részét is megoldhatjuk a Creme Vegával.

KIVEZETŐ

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek