Nincs több vaj és lekvár: ezeket tedd 50 év felett a reggeli pirítósra

A reggeli is lehet ugyanolyan változatos, mint egy ebéd vagy vacsora, de sokan vannak, akiknek nem veszi a be a gyomra a főtt/sült ételt reggel. Ilyenkor jó opció valamilyen egészségesre hangolt pirítós, aminek feltétjei gondoskodnak a stabil vércukorszintről, ez pedig 50 év felett különösen fontossá válik.

Ahogy idősödünk, változik az anyagcserénk, és növekszik a glükóz iránti érzékenységünk. 50 év felett pedig még inkább oda kell figyelni arra, különösen a menopauzán átesett nők esetében, hogy a napi első étkezés miből áll össze. Lássuk, mivel érdemes megpakolni a reggeli pirítóst 50 év felett:

Lekváros kenyér
Nincs több vaj és lekvár: ezeket tedd 50 év felett a reggeli pirítósra

A klasszikus reggeli pirítós, ami fehér kenyérből, vajból és lekvárból áll össze, nem a legmegfelelőbb napindítás, pláne, ha már túlvagyunk az ötödik X-en. A vércukorszint-ingadozások súlyosbíthatják a hasi hízást, és felboríthatják a hormonális egyensúlyt.

Tippek, hogyan teheted egészségessé a reggeli lekváros pirítóst:

  • Fehér kenyér helyett válassz kovászos, teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, mert így fokozatos lesz a szénhidrát-felszabadulás.
  • Vaj helyett használj mandula- vagy mogyoróvajat, így egészséges zsírokat és fehérjét is fogyasztasz, ami lassítja a glükóz felszívódását.
  • Bolti lekvár helyett kenj saját készítésű, magas gyümölcstartalmú, alacsony cukortartalmú lekvárt. Ehhez akár chiamagot is lehet adni, így egyszerre lesz rostdús és ómega-3 zsírsavban gazdag. Ha pedig pirosgyümölcsből készül, akkor antioxidánsokban is gazdag kencét kapsz.

Receptajánlónk:

A kiegyensúlyozott reggeli kulcsa az olyan alapanyagok összeválogatása, melyek nem emelik drasztikusan a vércukorszintet.

Szintén egészséges sós opciók pirítósra:

  • avokádó(krém) citromlével és borssal,
  • házi hummusz köménnyel és fokhagymával,
  • édesburgonyapüré fahéjjal vagy gyömbérrel,
  • friss túrókrém vagy ritcotta zöldfűszerekkel

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Bodzasorbet

Az otthon elrakott vagy éppen boltban vett bodzaszörpöt két másik hozzávalóval és egy pofonegyszerű technikával könnyedén házi sorbet-vé alakíthatjuk. Tényleg érdemes kipróbálni, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.