Ahogy idősödünk, változik az anyagcserénk, és növekszik a glükóz iránti érzékenységünk. 50 év felett pedig még inkább oda kell figyelni arra, különösen a menopauzán átesett nők esetében, hogy a napi első étkezés miből áll össze. Lássuk, mivel érdemes megpakolni a reggeli pirítóst 50 év felett:

A klasszikus reggeli pirítós, ami fehér kenyérből, vajból és lekvárból áll össze, nem a legmegfelelőbb napindítás, pláne, ha már túlvagyunk az ötödik X-en. A vércukorszint-ingadozások súlyosbíthatják a hasi hízást, és felboríthatják a hormonális egyensúlyt.
Tippek, hogyan teheted egészségessé a reggeli lekváros pirítóst:
- Fehér kenyér helyett válassz kovászos, teljes kiőrlésű, magvas kenyeret, mert így fokozatos lesz a szénhidrát-felszabadulás.
- Vaj helyett használj mandula- vagy mogyoróvajat, így egészséges zsírokat és fehérjét is fogyasztasz, ami lassítja a glükóz felszívódását.
- Bolti lekvár helyett kenj saját készítésű, magas gyümölcstartalmú, alacsony cukortartalmú lekvárt. Ehhez akár chiamagot is lehet adni, így egyszerre lesz rostdús és ómega-3 zsírsavban gazdag. Ha pedig pirosgyümölcsből készül, akkor antioxidánsokban is gazdag kencét kapsz.
Receptajánlónk:
A kiegyensúlyozott reggeli kulcsa az olyan alapanyagok összeválogatása, melyek nem emelik drasztikusan a vércukorszintet.
Szintén egészséges sós opciók pirítósra:
- avokádó(krém) citromlével és borssal,
- házi hummusz köménnyel és fokhagymával,
- édesburgonyapüré fahéjjal vagy gyömbérrel,
- friss túrókrém vagy ritcotta zöldfűszerekkel
Még több az egészségről: