Mellékesen jött rá egy friss holland felmérés, mennyire nem jó ötlet csomagolt fehér szendvicskenyeret, másnéven toastkenyeret venni és enni, ugyanis tele van mesterséges anyagokkal - írja az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Rizikometer oldala.
A holland kutatás eredetileg a növényi alapú húsalternatívákat hivatott bevizsgálni, melyek a hírek szerint tele vannak mesterséges adalékokkal, a felmérés végén azonban más termékek kerültek ki vesztesen: az előre csomagolt toastkenyerek.
A boltokban kapható szeletelt fehér toastkenyerek többsége ugyanis 4 vagy annál is több mesterséges adalékanyagot rejtett.
Többek között kalcium-propionát (tartósítószer), a zsírsavak mono- és digliceridjei, a monogliceridek diacetil-borkősav-észterei, valamint a nátrium-sztearoil-2-laktilát volt bennük fellelhető — utóbbiak egyébként emulgeálószerek.
Inkább süssünk otthon kenyeret:
Ironikus, hogy a növényi húspótlókról pont az ellenkezője derült ki annak, mint amit első körben gyanítottak: maximum három mesterséges adalékot tartalmaztak, ezek pedig főként stabilizátorok és sűrítő anyagok.
Ezért együnk inkább igazi kovászos kenyeret:
- könnyebben emészthető
- lassú felszívódású
- alacsonyabb a glikémiás index (GI)
- nincs benne semmi adalékanyag, hiszen a jó kovászos kenyér csak víz, só és liszt (+kovász)
- hosszabban eltartható
Hírek, érdekességek, újdonságok: