Utolsó hét a suliban

Már csak pár sulis nap van hátra ebben az évben. Főzzünk gyermekeinknek tartalmas leveseket, hogy könnyedén vegyék az akadályokat!

Az utolsó iskolai héten minden tanár be szeretné pótolni a lemaradásokat. Hiába közeleg gyermekeink számára a szabadság pillanata, még több dolgozat megírása áll előttük a várt pillanatig. Annak érdekében, hogy a finisben, azaz az utolsó napokban is jól teljesítsenek, készítsünk nekik tápláló leveseket és krémleveseket idényzöldségből, átmelegítve átfagyott tagjaikat, amikor hazaérkeznek az iskolából.

Az elmúlt héten is állandó dolgozatírási lázban égtünk, folyamatos volt a tanulás, a felkészülés, sőt, még a hétvége is rövidebb lett egy nappal a szombati tanítási nap miatt. Egyszerűen kell egy kis segítség! Először is ott vannak a vitaminok és a sok gyümölcs az asztalon álló tálban. Aztán ott a sok csoki, amit a Mikulás hozott, ezek persze nem éppen a vitaminokról híresek, de azért adhatnak egy kis energiát. Az utolsó hét azonban már tényleg teljesen leszívja őket, ezért döntöttem úgy, hogy legyen minden nap meleg leves az asztalon.

A legegyszerűbbel kezdem: ma brokkoli krémlevest főzök. Ha nem hagymával készítem, akkor a brokkolit rózsáira szedem, vigyázok, ne főjön túl. Pici tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezve összeturmixolom, és újból felforralom. A legfontosabb, hogy pirított barna kenyérszeleteket készítsek hozzá, enélkül meg sem enné a családom - ezek alá kevés olívaolajat locsolok vagy vajat kenek, tetejére pedig parmezánt szórok.

Petrezselymes zellerkrémleves

A sima fehér leveseket valahogy nem kedvelik a gyerekek. Így petrezselyemmel kap egy kis zöldes színt és az ízén is sokat javít. Ha zellerlevelet tennék bele, mert próbáltam már, akkor ...

Hogyan néz ki a heti levessor? Holnap, marha- vagy gulyásleves lesz menüben. Aztán zeller krémleves követi a sorban, amit ugyancsak minél kevesebb fűszerrel készítek, hogy a zöldség saját ízét érezzük. Az elmaradhatatlan pirított barna kenyérkockák természetesen ott fognak díszelegni az asztalon, hogy ki-ki kedvére szórjon belőle annyit, amennyit csak szeretne, illetve ameddig a készlet tart - itt a fűszerezés a lényeg és az a pár csepp olívaolaj vagy vaj, amiben megpirul. A gyári levesgyöngy is megfelelne a gyerekeknek, de az mégsem az igazi. Az a pár perc plusz időráfordítás megéri!

Karalábét és csirkemellet is vettem a piacon, úgyhogy lehet még karalábé krémleves is, de a jól bevált zöldhagymás tésztalevesem csirkével biztos befutó lesz.

Bazsalikomos karalábé-krémleves

A napokban a kezembe került egy szimpatikus recept, amelyben bazsalikommal készítették el a karalábé-krémlevest. Ezekből az alapanyagokból elkészítettem a saját verziómat, amihez túl ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Még több krémleves receptet itt találtok

Jövő héten szünidei ráérős reggeliket készítünk, de addig is főzzünk minél több szívmelengető levest!

Gréti

Zöldhagymás csirkeleves tésztával

Bazsalikomos karalábé-krémleves

Tradicionális gulyásleves

Legújabb receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)