Az olívaolaj nem csak szűz lehet

Az olívaolaj fontos hozzávalója ételeink nagy részének. Ezerféle színű és állagú olajjal találkoztunk már, de mikor melyiket használjuk?

Az olívaolajban sütünk, pácolunk, de önmagában is értékes hozzávalója mártogatósoknak, krémeknek, sőt, akár még süteményeknek is. Mégsem tudjuk pontosan, hogy melyik típusát mikor használjuk, valamint hogy mitől különböznek ezek az olajok akár színben, akár ízben.

Sokféle olívaolajat ismerünk, amelyek mind eltérnek színben, textúrában és ízben. Ezeket a jellemzőket a termőföld, a klíma és a termőterület jellege is befolyásolja, és ezek adják az olaj karakterét. Az olaj típusa azonban a betakarítástól és a feldolgozástól függ: extra szűz, szűz, és pomace vagy sanza olaj.

Például egy francia extra szűz olaj nagyban különbözhet egy spanyoltól, de nem kell ehhez országot váltani, hiszem egyazon országon belül is változhat az olajbogyó, amelyből az olaj készül. A színe sárgástól az egészen zöldig terjed – jellemzően fekete bogyóból készülnek a sárgás olajok, a zöldebbek pedig zöldből, de előfordulhat, hogy a préselésnél az olajfa levele is bekerül a bogyók közé, amely nemcsak színezi, hanem intenzívebb ízűvé is teszi az olajat. Mindegy azonban, hogy milyen termésből készül az olaj, jellemzően magas E-vitamintartalmú, és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért az egészségesebb zsiradékok között tartjuk számon.

Olvastad már?

7+1 tipp, hogy jól használd az olívaolajat!

Extra szűz olaj

A legnemesebb olívaolaj, amely fontos szempontok szerint sorolható ebbe a kategóriába.Csak hidegen és mechanikusan préselhető, friss szedésből, magasabb minőséget képviselő fajtákból. Nem tartalmazhat hozzáadott vegyszereket, de még forró vizet sem használhatnak az előállítás során. És talán az íz szempontjából a legfontosabb, hogy a savtartalma 1% alatti kell, hogy legyen. Ebből persze következik, hogy a legjobb olajok alig savasak, jellemzően gyümölcsös ízvilágúak, és az előállítás során megőrzik magas ásványianyag- és vitamintartalmukat. Nem javasolt a hőkezelés, vagyis ne süssünk benne, mert a lényegét veszti el. Használjuk inkább mártogatósokhoz, salátaöntetbe, de a szépészeti szempontokat is ez az olaj szolgálja a legjobban.

Szűz olaj

Az első préselésből nyert finomítatlan olaj, melynek savtartalma még mindig viszonylag alacsony, 3% körüli. Gyengébb minőségű fajtákból készül és kevésbé aromás, viszont Jobban bírja a hevítést, alkalmas főzésre és nyers felhasználásra egyaránt. Érdekes, hogy Magyarországon ritkán kapható ilyen olaj.

Pomace

A nemesebb olajok préselése után visszamaradt masszából nyerik, különböző vegyi eljárásokkal, hőkezeléssel, ezért vitamintartalmát szinte teljesen elveszíti. A tradicionálisan olívaolajfogyasztó országokban nem használják főzésre, és viszonylag nehezen is található meg a boltok polcain. Nálunk más olajokkal, többek között extra szűz olajjal keverve főzéshez javasolt a használata.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!