Megmenthető edzéssel a rossz étrend?

Újabb kutatás bizonyítja: a testmozgás önmagában nem kompenzálja a rossz étrendet.

A Sydney Egyetem kutatói szerint a testmozgás önmagában nem kompenzálja a rossz étrendet. Még akkor se, ha valaki egész nap és éjszaka az edzőteremben tölti az idejét, derült ki egy friss tanulmányból. A kutatók egészen pontosan arra a következtetésre jutottak, hogy a magas szintű fizikai aktivitás nem ellensúlyozza a helytelen táplálkozásnak a halálozási kockázatra gyakorolt káros hatásait.

Vissza tudod hozni a rossz étrendet edzéssel?

A kutatócsapat megvizsgálta a diéta és a fizikai aktivitás független és kombinált hatásait a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a rákos halálozási kockázatra a brit felnőttek egy nagy csoportjában (360 600 résztvevő).

A kutatók ezúttal úgy határozták meg a jó minőségű étrendet, hogy minden, ami magában foglal napi legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget, hetente két adag halat, valamint összességében alacsony vörös és feldolgozott húsfogyasztást.

Azokkal összehasonlítva, akik nem mozogtak sokat, és helytelen étrendet követtek, azok, akik rendszeresen sportoltak és egészségesen táplálkoztak, 17 százalékkal mutattak alacsonyabb halálozási kockázatot bármilyen okból, ez az életmód pedig 19 százalékkal alacsonyabb szív- és érrendszeri halálozási kockázatot és 27 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelentett. Ezen kívül bizonyos rákos megbetegedések esetén is alacsonyabb a halálozási kockázat, ha valaki egészséges étrendet követ, és eleget mozog.

„Mind a rendszeres fizikai aktivitás, mind az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik az egészség megtartásában és a hosszú élettartam elérésében” - mondta Melody Ding, a tanulmány vezető szerzője.

Néhány ember azt gondolhatja, hogy több testmozgással ellensúlyozhatja a helytelen táplálkozás hatásait, vagy jó minőségű étrenddel ellensúlyozhatja az alacsony fizikai aktivitás hatásait, de az adatok azt mutatják, hogy ez sajnos egyik esetben sincs így.

Míg korábbi kutatások azt sugallhatták, hogy az intenzív testmozgás segíthet a túlevésre adott káros fiziológiai válaszok elleni védekezésben, az ausztrál csapat szerint az étrend és a testmozgás egymásra gyakorolt hatásának hosszú távú természete továbbra is kevéssé tanulmányozott terület. Ez a tanulmány megerősíti a testmozgás és a minőségi étrend együttes fontosságát.

Forrásunk volt.


Még több a mozgásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.