Így használd fel a most zsenge UBORKÁT a lehető legtöbb ételben

Végre nemcsak a téli hónapok exportált, élvezhetetlen, vízízű kígyóuborkái találhatók a standokon, hanem a meleg és napfény érlelte, hazai darabok is, a fürtös uborkáról már nem is beszélve. Uborkából nemcsak saláta és savanyúság készíthető – mutatjuk még, mi minden.

Az uborka a tökfélék családjába tartozó zöldségféle, ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye – ezt a rokonságot van, hogy magunk is felismerhetjük, ha szerencsétlenségünkre, sajnálatos módon éretlen és kifejezetten uborkaízű sárgadinnyét fogunk ki a vásárláskor. De míg a dinnyénél nem örülünk neki, a finom és friss uborkaízért szerte a világon rajonganak, a legtöbbször nyersen, frissen fogyasztjuk, de az elkészítési módok rendkívül sokfélék lehetnek.

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, így nem véletlen, hogy a fogyókúrákban erősen ajánlják az uborka fogyasztását

Kígyó, fürtös, snack

Az uborka is egyike azon növényeinknek, amelynek rengeteg nemesített változata létezik, itthon a legelterjedtebb a kígyó-, illetve a fürtös uborka, előbbi hosszú, lédús, héja redőzött és sima. A fürtös uborka sokkal kisebb, tömörebb, kevesebb vizet tartalmaz, héja pedig rücskös, sokszor apró „szőrök” is boríthatják. Egyre gyakrabban kapható a boltokban a „snack uborka” elnevezésű uborkaféle is, ezek olyanok, mintha a kígyóuborka és a fürtös uborka házasságkötéséből születtek volna: kicsik és héjuk sima, egyáltalán nem szükséges megpucolni sem őket, könnyen elcsomagolhatjuk szendvicsek mellé, rögtön lehet ropogtatni őket.

Amellett, hogy lédús, sok ásványi anyagot és vitamint és tartalmaz, nagyon alacsony a kalóriatartalma, így nem véletlen, hogy a fogyókúrákban erősen ajánlják a fogyasztását, emellett rostokban sem szenved hiányt, azoknak pedig, akik hajlamosak a puffadásra, érzékeny a gyomra, érdemes pucolva és fogyasztás előtt megsózva enni.

Savanyítás – kovászolás – salátázás

Az uborka az egyik legkönnyebben savanyítható zöldségünk, így a különböző módokon eltett, édesebb, savanyúbb, csípősebb ízesítések kedvelői nagyon sokféle savanyú – és csemegeuborkát találhatnak a boltokban és piacokon, de otthoni körülmények között sem nehéz nekiállni a tartósításnak. Hazánkban a nyári hónapokban talán még nagyobb népszerűségnek örvend a kovászos változat, amely során sós-savas erjesztéssel, a nyári napsütés segítségével tartósítják a zöldséget – a kovászos uborkának legalább annyiféle családi elkészítési módja van, mint a lecsónak.

Bár a salátákban sokszor mostoha szerep jut neki, hiszen sokan az unalmas és nem túl ízgazdag kevert salátákra asszociálnak róla, de egyrészt egy igazán jó minőségű alapanyagokból összeállított görög salátának, de a klasszikus ecetes vagy épp tejfölös uborkasalátának nem nagyon van párja. Nem is beszélve az ázsiai, sokféle fűszerrel készülő változatokról vagy a tzatzikiről.

Levesnek

Bár az uborkát a többi tökfélével ellentétben nem igazán szoktuk főzni, koreai receptekben találkozhatunk sült uborkával, mégis, jobb ha a hőkezelés helyett nyári levest készítünk belőle: sokféle változat létezik, vannak, akik nyers és savanyú vagy kovászos uborkát egyaránt használnak, vannak akik tejföllel és vízzel, mások joghurttal, esetleg kefirrel készítik.

A lényeg, hogy egyik esetben sem kell főzni az uborkát, csak lereszelni vagy apróra vágni, esetleg turmixolni, fűszerezni és elkeverni a joghurttal, tejföllel, kefirrel.

Ahogy a savanyított és kovászolt változathoz, vagy a salátához, úgy a leveshez is jól illik a fokhagyma, de fontos, hogy bánjunk vele csínján, mert nagyon rátelepedhet az uborka kellemes, üdítő ízére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...