Tuti szendvicsek minden napra

Ha azt gondoltad, már mindent tudsz a szendvicsekről, és képtelen vagy tovább variálni a hús-gabonaszelet kombinációját, akkor neked szólnak a következő sorok, mert bizony van új a nap alatt!

Esszük hidegen-melegen, de legfőképpen gyors és praktikus mentsvárként a hétköznapokon, kirándulásokon, reggelire, a gyereknek tízóraiként. A legenda szerint a 18. századi Angliában, Sandwichben, John Montagu gróf rendelt először úgy marhasültet, hogy azt kérte, két szelet kenyér között hozzák ki neki, mert így megúszta az összemaszatolt kezeket és nyugodtan folytathatta a kártyajátékot. Innentől nem volt megállás, a praktikus és finom ötletet mások is átvették és elkezdődött a szendvics máig tartó diadalútja.

Azóta szinte bármit belepakolunk a zsemlébe, kiflibe, kenyérszeleteink közé, jöhet a teljes kiőrlésű, a fehér vagy kukoricás pékáru, a szendvics mennybe menetele az elmúlt évtizedekben is megmaradt! Jól tesszük, ha a felpuffasztott, másnapra összeeső kenyerek helyett házilag elkészítjük a tuti alapot. Szánjuk rá az időt a hét elején és kelesszük meg rendesen a tésztát! Ráadásul sokat spórolhatunk, mert a gabonafélék ára éppen az egekbe készül szökni. Ha találunk pici, családias pékséget a közelünkben, ahol még készítenek békebeli péksütiket, ahhoz mindenképpen ragaszkodjunk!

Melegszendvicsekért kattints ide >>

A hús és a sajt a szendvics lelke! Párizsi helyett próbáljuk ki a különböző sonkákat, amik drágábbak ugyan, de vékony szelet is elég belőlük, főleg, ha valamilyen zöldségpástétommal, salátával rétegezzük. A főtt tojás is hamar készen van, forralás, pucolás, gyors szeletelés és már mehet is a kenyérszeletek közé! Akár a tojáskrém mellett is dönthetünk, körözött, házilag összeállított májkrém is kerülhet a szendvicsbe. Ezekből érdemes nagyobb adagokat készíteni, így akár egész hétre le van a gondunk a „gyorsan bekapok valamit”-dilemmával.

Zöldségekből: a rukkola és a fejessaláta kitűnő választás, előbbi esetében vigyázzunk, hogy mindig frisset vásároljunk (persze ez minden másra is igaz), ellenkező esetben utóíze „megkeseríti” gondos munkánk gyümölcsét. A paradicsomot sokan hanyagolják, mondván, teljesen eláztatja a szendvicset. Nem lesz gondunk, ha egészséges egyedekkel dolgozunk, kicsit vastagabbra szeljük őket és persze nem hagyjuk órákig aszalódni a finomságot egy táska mélyén. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindez sütve is elkészíthető!

Hagyományos szendvicsek receptjei >>

A tortillák az új őrületet jelentik, jó, ha pár lapot előre kisütünk és lefagyasztunk, így biztosan mindig lesz mit előkapni, ha ránk törne a szendicsezhetnék vagy a gyerekek követnének éhesen és gyorsan vacsorát. Csirkehúst hamarjában lepirítunk, paradicsom, lilahagyma, saláta felvágva, kevés natúr joghurt fohagymával és borssal!

Az anyák megmentője – viva tortilla! >>

Drágulnak a pékáruk, süsd meg őket otthon! >>

Tündértorták kezdőknek >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...