Az anyák megmentője – viva tortilla!

Életünk egyik nagy segítsége a – most már bármelyik nagyobb abc-ben, általában 8-10 darabos kiszerelésben kapható – tortilla. Mindig van a hűtőben és rendre el is fogy.

Talán nem véletlen, hogy Mexikó népességének jelentős hányada két ételen nevelkedik. A chilin és a tortillán. Ennek fő magyarázata az alapanyagok elérhetőségében és az étkek gyors elkészítésében rejlik. Utóbbi tényleg nagyon tempósan és változatosan állítható össze. Az eredmény az egyszerűtől a legösszetettebbig befolyásolható néhány aránylag egyszerű praktikával. Kezdjük mindjárt a tortillákhoz adható szószokkal! Nálunk a kefíres változat a legmenőbb, de ha éppen hibádzik a hűtőből, joghurttal is helyettesíthetjük. Íme, egy sajtos tortillaváltozat, melyet a húsimádók egy szelet sonkával dobhatnak fel!

Gréti sajtos tortillareceptje itt >>

Mindegyik tortillát szeretem, de leginkább a sajtos változatot kedvelem. A gyerekeknek azonban szükségük van húsra. A nagy tortillakészítési lázban pedig rájöttem, teljességgel szélmalomharc, ha megpróbálok egyszerre mindegyikük kedvére tenni a készre tekert tortillákkal. Ezért az elmúlt időkben azt a taktikát választottam, hogy a hozzávalókat külön-külön kis tányérokba, tálkákba rakom és a gyerekekre bízom, hogy ki-ki, ízlésének megfelelően készítse el a maga tortilláját. Sok zöldség, pirított, apróra vágott hús – pulyka- vagy csirkemell – és különféle szószok színesítik ilyenkor az asztalt. Csak azután kezdem el a palacsintasütőben megsütni az első tortillalapot, miután már negyedszer hívom csemetéinket az asztalhoz. Hát igen! Azok a sürgős és félbehagyhatatlan teendők máskülönben azt eredményeznék, hogy szénfeketére égnének a tortillák vagy dermedtségbe hűlnének, mire a gyerkőcök kidugják fejüket szobáikból.

Gréti csirkehúsos tortillájának receptje itt >>

Gréti tippje: A tortilla hajtogatását – tányér felett! – mutassuk meg a gyerekeknek. Ha ezt elmulasztanánk, tehetjük is be a következő mosást. Elsőnek a tortilla alsó részének ötödét hajtsuk fel, s csak utána kezdjük el oldalirányba tekerni a finomságot!

Az ízletes tortillák készítésének szépségére már 15 éves kis-nagylányunk is rákapott. Olyan napokon, amikor a menzai ebéd nem nyeri el tetszését, hazasiet és gyorsan készít magának egyet. Ennek egyetlen hátulütője csak az, hogy már kétszer is elfelejtette kikapcsolni a főzőlapot, macskánk tappancsának legnagyobb bánatára. Egyre több helyen látni Budapesten mexikói gyorséttermet. A falon pedig az áll, persze spanyolul: Istennek köszönet, hogy megteremtette a tortillát!

Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara >>

Jövő héten a szeptemberi szüret és a szőlő kerül középpontba, addig is jó tortillatekercselést kívánok!

Gréti

Gréti korábbi írásai itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...