Nagyon kellemetlen következményei lehetnek, ha túleszed magad

A túlevésnek bizony nagyon kellemetlen következményei lehetnek, így tényleg érdemes abbahagyni az étkezést, ha már jóllaktunk. Logikus, igaz? Sokunknak mégsem az.

Sokak beleesnek abba a hibába, hogy miután érzik, hogy telítődtek, tovább folytatják az evést. Pedig a túlevésnek rengeteg kellemetlen hatása van. Különösen nagy családi eseményeken, ünnepnapokon és nassoláskor kell odafigyelnünk a gyomrunk jelzéseire, nehogy beleessünk abba a hibába, hogy túlesszük magunkat.

A testünk rengeteg jelet küld, ha túlettük magunkat

Mindent a túlevésről

A túlevést nem lehet pontosan definiálni, hiszen ez egy igen szubjektív dolog: függ a testösszetételünktől, az életkorunktól, a magasságunktól, a súlyunktól, az aktivitási szintünktől, az alvási szokásainktól és az egészségügyi állapotunktól, továbbá függ attól is, hogy mennyi az a táplálékmennyiség, ami a szükséges felső határát jelenti, és ami felett már túlevésről beszélhetünk.

Fontos figyelni a testünk jelzéseire, hiszen jeleket küld, ha túlettük magunkat.

Forróság

Ha hirtelen forróság önt el evés közben, és nem azért, mert nagyon fűszeres vagy csípős ételt eszünk, akkor a testünk azt jelzi, hogy itt az ideje abbahagynunk az étkezést. Amikor ugyanis a gyomrunk emészt, megemelkedik a testhőmérsékletünk, ha azonban túl sokat eszünk, hőhullámokat észlelhetünk.

Lazábban

Ha úgy érezzük, hogy nagyobb szünetet kell tartanunk két fogást közt, vagy meg kell, hogy lazítsuk az övünket, esetleg még egy gombot is ki kell gombolnunk a nadrágunkon, akkor is érdemes inkább abbahagynunk az evést.

Ne csak a szemed kívánja a finom falatokat

És mik a következmények?

Kellemetlen érzések

A túlevés miatt vérünkben megugrik a glükóz szintje, ami miatt a testünk több inzulint kezd termelni, hogy ellensúlyozzon. Azonban a kiugró vércukorértékeket legalább akkora visszaesés is követi, aminek következtében fejfájást, fokozott szomjúságot, fáradtságot vagy letargiát is érzékelhetünk.

Kitágul a gyomrunk

Ha túl sokat eszünk, akkor a gyomrunk kénytelen alkalmazkodni a helyzethez, és kitágul, aminek következtében nyomhatja a többi szervet. Ezen kívül tapasztalhatunk még puffadást, hányingert, rosszullétet, de akár gyomorégést is.

Felborul a biológia óránk

A túlevés miatt felborul testünk biológia órája, ennek következtében mind az alvási ciklusunk, mind az éhséget szabályozó hormonjaink szintje összekuszálódhat. Ezek miatt egy nagyon kellemetlen ördögi körben találhatjuk magunkat. Ha ugyanis nem tudjuk kipihenni magunkat, másnap jobban kívánhatjuk a zsírosabb és cukrosabb ételeket, amik hosszútávon súlygyarapodáshoz vezethetnek.


Ne hagyj itt minket! Olvasgass tovább:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!