7+1 egyszerű ok, amiért többet eszel a kelleténél

Számos olyan aprónak tűnő, teljesen hétköznapi tényező van az életünkben, ami túlevéshez vezethet. Dietetikusunk add most tippeket, hogy kerüld el ezeket a helyzeteket!

A legtöbben szeretünk jókat enni, mindenkinek vannak kedvencei, amiből többet eszik, mint másból. És ezzel nincs is gond addig, míg képesek vagyunk mértéket tartani. De sokan vannak, akik nem, vagy csak nagyon nehezen találják meg az a pontot, amikor elég. Túlevők vagyunk, ha akkor is eszünk, ha (már) nem vagyunk éhesek. De ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi okozza a túlevésünket, akkor képesek lehetünk ismét normál kerékvágásba terelni az étkezéseinket. Lássuk a legtipikusabb, hétköznapi okokat!

1. Jutalom

Fáradtak, kimerültek vagy szomorúak vagyunk és a vigasztalást az ételben keressük. Mert megérdemlem! - ugye ismerős? Legyen ez egy szelet süti vagy egy pohár bor- és miért is ne? De sokan nem állnak meg az egy szeletnél/pohárnál, és ha ezt rendszeresen teszik a kilók gyarapodni fognak. Keressünk más jutalmakat magunknak, lehet ez egy jó könyv, egy forró fürdő, vagy csak fél óra semmittevés.

Olvastad már?

5+1 tényező, ami megakadályozhat a fogyásban

2. Stressz

A túlevésnek ez a formája is sokakat érint. Egy kimerítő nap a munkahelyen, idegesítő főnökkel a nyakunkban, a fejünkben sorjázó, soha véget nem érő feladatokkal kiegészítve, és késő este ott találjuk magunkat a hűtő feltépett ajtaja előtt, és mindent magunkba tömünk. Persze utána jön a bűntudat, a rossz alvás, hosszútávon esetleg a reflux, fekély. Kérjünk segítséget, néha saját magunk nem is vesszük észre, hogy lehetne kevesebbet, vagy könnyebben is csinálni, a stresszkezelő technikák alkalmazása is sokat segíthet.

via GIPHY

3. Berögzült szokások, hiedelmek

Gyerekként biztosan találkoztunk az alábbiak közül valamelyikkel: “ételt nem dobunk ki, mert pazarlás”, “mindent meg kell enni, ami a tányéron van”, “ ha nem eszed meg, kicsi maradsz”. És persze az éhező afrikai gyerekek felemlegetése is sokak számára ismerős lehet. Ezektől a beidegződésektől nehéz szabadulni, mert mélyen rögzültek, de nem lehetetlen. Szedjünk keveset a tányérunkra, igyekezzünk gazdaságosan főzni, és lehetőleg ne adjuk tovább a gyerekeinknek ezeket a szokásokat.

Olvastad már?

Ne nyald üresre a tányérod!

4. Maradékevés

Ez a fajta túlevés elsősorban a kisgyermekes anyukákat, apukákat érinti. A szülő lelkesen tervez, bevásárol, főz, pépesít, és a gyermek esetleg bele sem kóstol, vagy egy kanál után eltolja maga elől az ételt. Ez rettenetesen frusztráló, főleg, ha mindennapos, de ne együk meg a maradékot (ha mi már ettünk). A gyermekek ízlése, hangulata változik, akár már este is hajlandó megenni, amit délben elutasított. Ha az étel alkalmas fagyasztásra, kis adagokban tegyük el a mélyhűtőbe. Tipikus apuka feladat: “a zsíros húst majd apa megeszi”.

via GIPHY

5. Unalom

A munkahelyen éppen nincs pörgés, nincs elég feladat, de hazamenni nem lehet, és valahogy csak előkerül a fiókból egy zacskó keksz, csoki, chips. Ha tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk unalmunkban enni, vigyünk inkább gyümölcsöt pl. almát, vagy kis adag mandulát az édességek vagy sós rágcsálni valók helyett.

Olvastad már?

Mennyit egyek, ha fogyni szeretnék?

6. Kapkodás

Ha sietve, kapkodva eszünk több energiát veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk van, és hosszú távon a szervezetünk ezt a mennyiséget fogja majd követelni. Az emésztőrendszerünknek kb. 20 percre van szüksége, hogy értesítse az agyat a jóllakottságról, ezért érdemes lassítani, rendesen megrágni az ételt, és megfontolni, hogy tényleg szükségünk van-e repetára.

7. Környezeti hatások

Alig fejeztük be az ebédet, de az utcán a pékség előtt elhaladva, máris beindul a nyálelválasztás, vagy otthon a tv-ben vagy az újságban látunk valami ínycsiklandót. Roppant nehéz folyamatosan ellenállni a csábításnak, hiszen mindenhol körül vagyunk véve evési lehetőségekkel. Érdemes a napi ötszöri étkezés betartására koncentrálni, így kisebb eséllyel csábulunk el úton útfélen.

+1. Túl szigorú diéták

A fogyókúrás diéták nagy része valamelyik tápanyag (pl zsír, szénhidrát) nagymértékű csökkentésével operál, amit hosszú távon igen nehéz betartani. Sokszor az energiamennyiség sem elegendő, így ha valaki folyton éhes előbb vagy utóbb besokall, és tele fogja magát enni. Majd jön a bűntudat, az önsanyargatás, a falás, és ebből az ördögi körből nehéz szabadulni. Az olyan diéták működnek hosszútávon, amelyek életmódváltással járnak, de megfelelő mennyiségű energiát és tápanyagot tartalmaznak a szervezetünk normál működéséhez.

via GIPHY

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Netflix

Rókagombás-zsályás tészta

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!