Most kiderül, miért tojik színes tojásokat a húsvéti nyúl

Itt a húsvét, a kalácsokhoz, sonkákhoz szépen gyűlnek a tojásos receptek is, mivel a tojás is elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. De hogy jön össze a nyúl és a tojás?

A tojás a keresztény szimbolikában Krisztus feltámadásának a jelképe, ezért érthető, hogy a húsvéti asztal hagyományos kelléke, de mégis szorosan kapcsolódik hozzá a nyúl, még inkább a tojást tojó nyúl, amire nehéz logikus magyarázatot találni. Mégis sok történet fűződik hozzá, ikonográfusok és etnográfusok szerint pedig egyenesen Ostarához (más néven Ēostre), a germán mitológia tavaszistennőjéhez köthető, tehát már jóval a kereszténység születése előtt voltak történetek a színes tojást hozó nyúlról.

Az egyik legenda szerint Ostara madara, egy galamb tojta a színes tojásokat, de Ostara valamiért megharagudott rá, és menten nyúllá változtatta a madarat. Erre lehet bizonyíték, hogy az ő nevéből ered a húsvét angolszász Easter és a német Ostern elnevezése, az istennőt pedig a germán mitológiában női testtel, de nyúlfejjel ábrázolják.

Egy másik feltételezés szerint a nyúlnak és a tojásnak is köze van a Holdhoz , ami minden éjszaka feltámad (tehát a keresztény szimbolikához szorosan kapcsolódik), ráadásul a húsvét a Hold járásával összekötött mozgóünnep.

Ehhez jön még a termékenységet és a halhatatlanságot szimbolizáló nyúl, így találkozik a tojással és a Holddal. Tovább a színes tojásokhoz: a díszített tojások elsősorban Kelet-Európára jellemzőek, mint például a magyar hímzett vagy aprólékosan, kézzel festett húsvéti tojások, Nyugat- és Közép-Európában ritkábban fordul elő, akkor is inkább batikolt vagy egyszínűre festett formában.

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Ha tojásról van szó, akkor általában tyúktojásról beszélünk, amelynek a tömege 40-60 gramm, ezen belül a sárgája 15-20 grammot, a fehérje pedig 25-30 grammot tesz ki. (Egyébként ezt érdemes megjegyezni olyan receptekhez, ahol a tojásokat nem egészben vagy darabonként, hanem grammokban írják.) A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat. De a tojássárgája azon ételek egyike, ami természetes módon tartalmaz D-vitamint és kolint is, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.

A tojásfogyasztás egyik fő ellenérve a benne lévő koleszterinnel függ össze, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ha nincs karbantartva. Egy nagy tojássárgájában (tehát átlagosan 17 grammban) körülbelül 200 mg koleszterin van, így az egyik legmagasabb koleszterintartalmú élelmiszerről van szó, amelynek magas a zsírtartalma is, ugyanakkor rengeteg olyan tápanyag van benne, amely csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Kiderült az is, hogy a természetes eredetű, elfogyasztott koleszterin nem befolyásolja nagymértékben a szervezetben a feldolgozását, vagyis nem növeli magasan a vér koleszterinszintjét. Ettől függetlenül jobb, ha nem eszünk minden nap 3 tojásból rántottát fehér kenyérrel és kolbásszal, mert hosszútávon valóban rossz hatással lehet az érrendszerre. A tojásfehérje előtt viszont szabad a pálya, mivel az egyáltalán nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét.

Miért nem eszünk kacsatojást?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza, hogyha tojásról beszélünk, akkor tyúktojásról van szó. Annak, hogy kacsa- és libatojást nem lehet ma Magyarországon forgalmazni, több oka van. A 20. század elején meg rengeteg kacsatojást fogyasztottak a magyarok, viszont az 1930-as években annyira elterjedtek a paratífuszos megbetegedések, hogy eleinte korlátozták, majd a II. világháború után be is tiltották a forgalmazását.

Mivel a kacsatojás héján lévő pórusok jóval tágabbak, mint a tyúktojásé, ezért a felszínén lévő szalmonellafajok és -fertőzések könnyebben bejuthatnak a tojásba, ezek nagy része pedig az emberre is veszélyes. Lúdtojást pedig egyszerűen nem éri meg forgalmazni, hiába négyszer akkora, mint a sima tyúktojás, de persze hozzá lehet jutni.

Tehát, ha kacsatojás kerül a házhoz, semmiképp ne fújd ki a hímes tojáshoz (még mosás után sem), inkább keményre főzve érdemes használni. Mivel megfelelő hőkezeléssel (70 °C felett) elpusztulnak a szalmonellák, ezért piskótának, keményre főtt tojásként, rakott ételekhez nyugodtan lehet használni, de madártejet, szuflékat, lágy tojást, majonézt vagy fagylaltot ne ebből készíts - a maghőmérséklet tartósan legyen 70 °C felett, ez a legfontosabb.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Réthly Dávid / Nosalty


Ha még több tojásos tartalomra vágysz:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...