Most kiderül, miért tojik színes tojásokat a húsvéti nyúl

Itt a húsvét, a kalácsokhoz, sonkákhoz szépen gyűlnek a tojásos receptek is, mivel a tojás is elengedhetetlen kelléke az ünnepnek. De hogy jön össze a nyúl és a tojás?

A tojás a keresztény szimbolikában Krisztus feltámadásának a jelképe, ezért érthető, hogy a húsvéti asztal hagyományos kelléke, de mégis szorosan kapcsolódik hozzá a nyúl, még inkább a tojást tojó nyúl, amire nehéz logikus magyarázatot találni. Mégis sok történet fűződik hozzá, ikonográfusok és etnográfusok szerint pedig egyenesen Ostarához (más néven Ēostre), a germán mitológia tavaszistennőjéhez köthető, tehát már jóval a kereszténység születése előtt voltak történetek a színes tojást hozó nyúlról.

Az egyik legenda szerint Ostara madara, egy galamb tojta a színes tojásokat, de Ostara valamiért megharagudott rá, és menten nyúllá változtatta a madarat. Erre lehet bizonyíték, hogy az ő nevéből ered a húsvét angolszász Easter és a német Ostern elnevezése, az istennőt pedig a germán mitológiában női testtel, de nyúlfejjel ábrázolják.

Egy másik feltételezés szerint a nyúlnak és a tojásnak is köze van a Holdhoz , ami minden éjszaka feltámad (tehát a keresztény szimbolikához szorosan kapcsolódik), ráadásul a húsvét a Hold járásával összekötött mozgóünnep.

Ehhez jön még a termékenységet és a halhatatlanságot szimbolizáló nyúl, így találkozik a tojással és a Holddal. Tovább a színes tojásokhoz: a díszített tojások elsősorban Kelet-Európára jellemzőek, mint például a magyar hímzett vagy aprólékosan, kézzel festett húsvéti tojások, Nyugat- és Közép-Európában ritkábban fordul elő, akkor is inkább batikolt vagy egyszínűre festett formában.

Mi a helyzet a koleszterinnel?

Ha tojásról van szó, akkor általában tyúktojásról beszélünk, amelynek a tömege 40-60 gramm, ezen belül a sárgája 15-20 grammot, a fehérje pedig 25-30 grammot tesz ki. (Egyébként ezt érdemes megjegyezni olyan receptekhez, ahol a tojásokat nem egészben vagy darabonként, hanem grammokban írják.) A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat. De a tojássárgája azon ételek egyike, ami természetes módon tartalmaz D-vitamint és kolint is, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.

A tojásfogyasztás egyik fő ellenérve a benne lévő koleszterinnel függ össze, ami szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ha nincs karbantartva. Egy nagy tojássárgájában (tehát átlagosan 17 grammban) körülbelül 200 mg koleszterin van, így az egyik legmagasabb koleszterintartalmú élelmiszerről van szó, amelynek magas a zsírtartalma is, ugyanakkor rengeteg olyan tápanyag van benne, amely csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Kiderült az is, hogy a természetes eredetű, elfogyasztott koleszterin nem befolyásolja nagymértékben a szervezetben a feldolgozását, vagyis nem növeli magasan a vér koleszterinszintjét. Ettől függetlenül jobb, ha nem eszünk minden nap 3 tojásból rántottát fehér kenyérrel és kolbásszal, mert hosszútávon valóban rossz hatással lehet az érrendszerre. A tojásfehérje előtt viszont szabad a pálya, mivel az egyáltalán nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét.

Miért nem eszünk kacsatojást?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza, hogyha tojásról beszélünk, akkor tyúktojásról van szó. Annak, hogy kacsa- és libatojást nem lehet ma Magyarországon forgalmazni, több oka van. A 20. század elején meg rengeteg kacsatojást fogyasztottak a magyarok, viszont az 1930-as években annyira elterjedtek a paratífuszos megbetegedések, hogy eleinte korlátozták, majd a II. világháború után be is tiltották a forgalmazását.

Mivel a kacsatojás héján lévő pórusok jóval tágabbak, mint a tyúktojásé, ezért a felszínén lévő szalmonellafajok és -fertőzések könnyebben bejuthatnak a tojásba, ezek nagy része pedig az emberre is veszélyes. Lúdtojást pedig egyszerűen nem éri meg forgalmazni, hiába négyszer akkora, mint a sima tyúktojás, de persze hozzá lehet jutni.

Tehát, ha kacsatojás kerül a házhoz, semmiképp ne fújd ki a hímes tojáshoz (még mosás után sem), inkább keményre főzve érdemes használni. Mivel megfelelő hőkezeléssel (70 °C felett) elpusztulnak a szalmonellák, ezért piskótának, keményre főtt tojásként, rakott ételekhez nyugodtan lehet használni, de madártejet, szuflékat, lágy tojást, majonézt vagy fagylaltot ne ebből készíts - a maghőmérséklet tartósan legyen 70 °C felett, ez a legfontosabb.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Címlapkép: Réthly Dávid / Nosalty


Ha még több tojásos tartalomra vágysz:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...