13 fontos tény, amit a tojásról tudnod kell!

A tojás olcsó, finom, és változatosan elkészíthető. Tárolása könnyű, és bármihez hozzáadható alapanyag. De mielőtt feltörnéd, jobb, ha megtudsz róla pár nagyon fontos dolgot!

Olvastad már?

Melyik a legjobb tojás?

  • A csirke az első háziállatok egyike, amelynek gyökere/tojása Kínába nyúlik vissza. Mára nagyjából 150 tyúkfajta létezik, egy tyúk pedig közel 250 tojást tud évente rakni.
  • A tojás számos kultúrában a termékenység jele, így az élet hordozójaként tekintenek rá.
  • A tojáson található európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.
  • Egy egész tojás körülbelül 3 evőkanál folyadékot tartalmaz, amiből egy evőkanál a tojás sárgája. Általában a fiatalabb tyúkok termelnek duplasárgával rendelkező tojást, mivel az ő tojórendszerük még nem egészen kifejlett.
  • A tojás tápértékét nem befolyásolja annak színe, mivel a tojáshéj különböző színe nem jelenti azt, hogy a tojás tápértéke eltérő volna. Ugyanaz a tyúk tojhat fehéres, zöldes, sárgás, kékes vagy barnás színű tojást is.

Olvastad már?

Tojást a kiegyensúlyozott étrendbe!

  • Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható.
  • Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a tojás megfőtt-e, forgassuk meg. Ha nem pörög, azt jelenti, hogy a fehérje még folyékony halmazállapotú, ezért még hagyjuk főni.
  • A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 4–7 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint két hetes.
  • A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egy hetes.
  • A tojás magában foglalja a legfontosabb proteineket, ásványokat és vitaminokat. De a tojássárgája azon ételek egyike, ami természetes módon tartalmaz D-vitamint és kolint is, ami az egyik legfontosabb alapanyaga a sejtmembránoknak.
  • Egy 2014-es kutatás szerint a tojás fejleszti a reflexeket. A tirozin nevű, tojásban fellelhető aminosav jobb hatással volt a reakcióidőre, mint a placebo. Rendszeres fogyasztása és a szervezetben való jelenléte akár komolyabb baleseteket is kivédhet.
  • A tojás sárgája az egyik legfontosabb B-vitamin forrás. A B-vitamin csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a neurológiai funkciók optimális működéséhez, valamint fejleszti a magzat agyát, amennyiben a várandós anya sok tojást eszik.
  • A tojás kiválóan használ másnaposság ellen, mivel bőségesen tartalmaz ciszteint, ami segít lebontani az acetaldehidet, és eltávolítja az alkoholfogyasztásból származó méreganyagokat.
  • A tojáson rendkívül sok, mintegy 17 ezer pórus van, amik minden szagot elnyelnek a hűtőben. Ezért ajánlatos kartondobozban tartani.
  • A tojás hártyája szemmaszkként használható! A tojás hártyáját vagy membránját helyezzük a szem alá, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Ezt követően öblítsük le bő vízzel. Érezni fogjuk a különbséget.
  • Aki tojást eszik, kevesebbet nassol? Egy 2013-ban készült tanulmány szerint ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk. Jó tanács: ha megszabadulnál pár kilótól, kezdd a reggelt néhány tojással, így kisebb az esélye, hogy este feldúlod a lakást a dugicsokik megszerzéséért.

Olvastad már?

Így buggyan a tojás a vízben

(via LiveStrong)

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...