Segítünk megfejteni, mit jelentenek a kódok a tojások héján

Emelje fel a kezét, aki tudja, milyen információkat rejt a tojáson található betűkből és számokból álló jelölés! A jelölés első elemét, azt, hogy mélyalmos vagy például ketreces tojásról van-e szó, sokan ismerik, de most végigmegyünk az egész soron, hogy legközelebb tudatosabban szemlélhesse mindenki az abszolút fehérjeforrást.

Annak ellenére, hogy a tojás is a mindennapi eledeleink között szerepel valamilyen formában, valószínűleg sokkal kevesebbet tudunk róla, mint lehetne. Pedig az adatok rendelkezésünkre állnak: mind a hazai, mind az uniós előírások értelmében fel kell tüntetni minden szükséges információt a tojásokon a termelés vagy a csomagolás helyén.

Kereskedelmi forgalomban egyébként leginkább tyúktojás kapható, ezen felül legfeljebb fürj-, vagy ritkább esetben strucctojással találkozhatunk. Ez azért is van így, mert ezeknek a tojásoknak a legvastagabb a kutikularétege, amely védi a tojásokat a fertőzések ellen. Ez a réteg a kacsatojásnál például nagyon vékony, ez utóbbi ezért sem kapható szimpla boltokban.

Ezzel az ábrával könnyen el tudsz igazodni a jelölések között

A fenti kép remek referencia, amelynek nyomán végig tudunk menni az egész soron.

Az első szám a bevezetőben is emlegetett állattartási technológia. Ezen belül négy csoportot különböztetünk meg:

  • 0: bio/ökológiai tartás – szabadtartású, biotakarmánnyal etetett tojótyúkok tojása
  • 1: szabadtartású – hagyományos tanyasi, udvaros tartású állatoktól (4 m2 jut egy tyúkra, az állatok szabadon keresik élelmüket)
  • 2: mélyalmos – 15-25 centis alomréteg van az istállóban, 9-18 tyúk él egy m2-en
  • 3: ketreces – ez „árutojás” néven is ismert, 2-4 szintes ketrecekben élnek a tyúkok, egy tyúkra 750 cm2 lakrész jut.
Mostantól sokkal egyszerűbben tudsz majd válogatni a tojások között

Ez alapján nem véletlen, hogy a 0-1-es tojások a legjobbak, legfinomabbak. Természetesen az ár sem mindegy, ezt tudjuk jól, de ha tehetjük, válasszuk a szabadtartású tyúkok tojásait.
A következő elemek magától értetődőek, nem szorulnak részletesebb magyarázatra:

  • 2. elem: országkód (az ország ISO kódja, Magyarország esetében HU)
  • 3. elem: a megye vagy a főváros kódja (01-20 közötti szám)
  • 4. elem: az állat-egyészségügyi kerület sorszáma (egy karakter)
  • 5. elem: a tojás fajtájának jele (pl. T= tojótyúk-tojás)
  • 6. elem: az állattartó telep sorszáza kerületben (minden esetben kétjegyű szám)
  • 7. elem: a perjel utáni szám az istálló számát jelöli

A méret is számít

Ha már a tojásnál tartunk, a méretezés is központilag szabályozott.

Négyféle méretbe sorolhatjuk őket:

  • S (kicsi): 53 grammnál kevesebb
  • M (közepes): 53-63 gramm
  • L (nagy): 63-73 gramm
  • XL (nagyon nagy): legalább 73 gramm

Ezen információk tudatában reméljük, mostantól könnyebb lesz a tojásválasztás!


Ezeket az érdekességeket is olvasd el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...