Ehhez a betegséghez vezethet a gyerekkori tejivás

Friss kutatás mutatta be: az anyatejfogyasztás a babáknál csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, a gyerekkori tejivás azonban pont az ellenkező hatással van a szervezetre.

A Diabetologia tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint az, ha a babát anyatejjel táplálják, csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A gyerekkori tehéntejfogyasztás azonban tartogat magában veszélyeket: napi 2-3 pohárnyi tej megnöveli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ehhez a betegséghez vezethet a gyerekkori tejivás

Az 1-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ez megakadályozza, hogy a szervezet elegendő hormont termeljen a vércukorszint megfelelő szabályozásához.

Az, hogy mi váltja ki az immunrendszer ilyen reakcióját, egyelőre rejtély, de tudósok feltételezik, hogy a genetikai hajlam és a környezeti kiváltó okok kombinációjának hatására alakul ki, utóbbi kategóriához tartozhat például egy vírus vagy néhány élelmiszer. Bizonyos esetekben a betegség genetikai hajlam nélkül is felbukkanhat.

Európában az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek száma évről évre 3,4 százalékkal növekszik. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói kíváncsiak voltak arra, hogy mi válthatja ki a gyerekeknél ezt a betegséget. A szakértők metaanalízist végeztek, és 152 olyan kutatást találtak, ami releváns volt a témára nézve: arra, hogy milyen ételek válthatják ki a cukorbetegséget. A megvizsgált 27 élelmiszer között volt olyan, amelyet az anya terhesség vagy szoptatás alatt fogyaszt, és volt olyan is, amit a gyerek eszik.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb ideig szoptatott és kizárólag szoptatással táplált csecsemőknél kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség. A kutatók szerint a szoptatás elősegíti a baba immunrendszerének kifejlődését, ezenkívül az anyatej támogatja a baba bél-mikrobiomját, azaz azokat a baktériumokat, gombákat és más mikroorganizmusokat, amelyek az emésztőrendszerben élnek, és segítenek az immunrendszer szabályozásában.

A tehéntej és a tejtermékek, például a vaj, a sajt, a joghurt és a fagylalt nagyobb mennyiségben való fogyasztása gyermekkorban (15 éves kor alatt) autoimmun problémák és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb esélyével jár. Például azoknál, akik naponta legalább két-három pohárnyi tehéntejet (egy pohár = körülbelül 200 ml) ittak, 78% -kal nagyobb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség, mint azoknál, akik ennél kevesebb tejet fogyasztottak.

Nem ismert, hogy mi áll a jelenség mögött, de egyes kutatások azt sugallják, hogy a tehéntejben található aminosavak (a fehérjék építőkövei) kiválthatják az immunrendszer reakcióját a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen. A kutatás megmutatta, hogy a fiatalkori tehéntejivás is rossz hatással van a gyerek immunrendszerére, így az sem mindegy, hogy mikor kezd el először a gyerek tejet fogyasztani.

Érdekes, hogy a glutén késői bevezetése az étrendbe is csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Azok a babák, akik később kaptak először gluténtartalmú ételeket, 54 százalékkal kevesebb eséllyel lettek cukorbetegek, mint azok, akiknek már 3-6 hónapos kor előtt adtak glutént.

Gyümölcs

Hasonló eredményeket hozott a gyümölcs bevezetése is: ha legalább 4-6 hónapot vártak, hogy gyümölcsöt adjanak a babáknak, 53 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki náluk cukorbetegség.

Forrásunk volt.


Még több tej:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!