Te hogyan iszod a kávét?

Reggel egy rövid presszókávé, délután egy hosszú sok tejjel. Mikor hogy esik jobban. De vajon ismered-e az összes kávétípust? Mi összegyűjtöttük őket egy csokorba! (x)

Kávé tej nélkül

Állítólag úgy jó, ha megáll benne a kanál - tartják a valódi kávéfanok. Nagy általánosságban úgy gondoljuk, hogy a legrövidebb ezért legerősebb kávéfajta a ristretto. Ez igazából tévhit! Valójában a ristretto-ban van a legkevesebb koffein. A legerősebb a dupla espresso. A hosszú kávé pedig legalább ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint a presszó, csak ahogy neve is jelzi, hosszabban főzzük, több víz kerül bele. Ha egy kávézóban ilyen típusú kávét rendelünk, rendszerint tej nélkül kapjuk, külön rendelhetünk hozzá.

A lényeg az extrakció időtartama, és a felhasznált kávé mennyisége:

  • ristretto 15 mp alatt - 7 gr. kávéból készül kb. 20 ml
  • eszpresszó 25 mp alatt - 7 gr. kávéból készül kb. 40 ml
  • dupla eszpresszó - 25 mp. alatt 14 (!) gr. kávéból készül kb. 80 ml (ennek messze a legmagasabb a koffein tartalma)
  • hosszú kávé 25-60 (!) mp alatt 7 gr kávéból készül 125 ml

Tehát fajlagosan (ml/ koffein gr.) a ristretto-ban van a legtöbb koffein, azonban abszolút értékben a dupla eszpresszóban.

Kávé tejjel

Legelterjedtebb változata a café latte, melybe kb. 60 ml forró tej, valamint 20 ml tejhab kerül az eszpresszó mellé. Vigyázzunk az első kortyolásnál, a tejet átgőzölve, tehát melegen öntik kávénkba, így könnyen megégethetjük vele a szánkat.

Macchiato kisokos:

  • A spanyol nyelvű területeken cortado megnevezés az olasz caffè macchiato-val hasonlatos.
  • A macchiato (magyar fordításban pettyes kávé) alap esetben: 1 ristretto, 1 kávéskanál tejhabbal. Kb. 20-22 ml.
  • Az espresso macchiato: 1 espresso, 1 kávéskanál tejhabbal. Kb. 40-42 ml.

Kávé habbal

Főleg hölgyek körében gyakori, hogy hatalmas habos csodát szürcsölgetnek. Nem csak jól néz ki, de hosszan fogyasztható. A női traccspartik igazi kísérője lehet a cappuccino, a karamellás és sima macchiato, valamint a mocha.

Még hosszabb kávék

A világ leghosszabb kávéja az amerikai kávé, van aki egész nap folyamatosan, többszöri utántöltéssel fogyasztja. Az Americano szárazanyagtartalma 1-2 %, tehát a víztartalom 98-99 %. Egy espressonál ugyanez 3-4%, egy ristrettonál 4-5 %. A klasszikus Americano, itt Európában: egy adag espresso felöntve tetszőleges – ízlés szerint – vízzel, tehát ugyanannyi koffein tartalmú mint egy espresso. A valódi Americano kávé, hazájában filteres eljárással készül. A világ legkedveltebb kávéital fajtája és nálunk Magyarországon is egyre népszerűbb.

Ennyit olvasni a kávékról? Inkább igyunk egyet! Szeretitek a kávékülönlegességeket? Az Omnia Reserve single origin szemes kávéi messzi tájakra kalauzolnak el minket. Guatemala legfiatalabb kávétermelő régiójában, az Acatenango-völgyben megkóstolhatjuk a 100%-os burbon arabica-t, a Volcanic Valley-t. India dél-nyugati partvidékén Monsoon Malabar-t, 100% kent arabica-ból készült kávét ihatunk, a kolumbiai Andok-hegység lankáin pedig a 100% typica arabica-t, a Huila-t fogyaszthatjuk. Végül Braziliában landolunk, ahol egy könnyed gyümölcsös és enyhén édeskés ízű brazil arabica-val zárjuk a sort. Hát nem fantasztikus túra? (x)

Tudj meg többet az Omnia Reserve single origin szemes kávéiról itt!

Hozzászólások (3)

Ösztön Szerinti Anya

Boldogan olvastam a hibátlan összeállítást! Sok esetben a kávézókban sem ennyire felvilágosult a személyzet. Kiegészíteném a felsorolást a latte macchiatoval, ami épp fordítottja az espresso macchiatonak, vagyis sok tej kevés kávé. A réteges kávé tetejét található foltocskát pedig nem illik eltakarni a tejhabbal (vannak kávézók, ahol ezt egyfajta szépséghibának tekintik és húznak rá egy kis tejhabot), hiszen attól az, ami!

bishop36

Hát így senki se kávézzon, ha lehet kérni.

Motyóbábi

és a melange melyik csapatba tartozik? mindenütt kapható, de itt nem láttam a felsorolásban.

Címlapról ajánljuk

További cikkek