Táplálék és pollen keresztallergiák

Hogyan hat a pollenallergia a táplálkozásra? Összegyűjtöttük, mi az, amit a pázsitfűfélék virágzása idején a keresztallergiáról tudni érdemes.

Nyakunkon a nyár, az időjárás egyre melegebb, a fák, a bokrok virágba borultak. Az aktuális időjárás-jelentés pedig jelzi: a levegőben magas a pázsitfű-, a csalán- és az útifűfélék pollenkoncentrációja. Ez az információ különös jelentőséggel bír a pollenallergiások számára, hiszen segíti őket a betegségükkel járó kellemetlen tünetekre és kezelésükre való felkészülésben.

Kevesen tudják azonban, hogy a levegőben szálló virágpor hatást gyakorolhat akár táplálkozásunkra is.

Milyen összefüggés áll a pollenallergia és a táplálkozás között?

Pollenallergia esetében a szervezet kóros immunreakcióval válaszol a belélegzett virágporban található fehérjék megjelenésére, ez okozza az allergia tüneteit. Előfordul, hogy a táplálék hasonló felépítésű fehérjéit az immunrendszer szintén rosszul ismeri fel és keresztreakció indul el, amely érzékenységhez vezet, azaz pollen-táplálék allergia szindrómát okoz. Ennek tünetei elsősorban a száj és torok területét érintik. Általában a táplálék elfogyasztását követő rövid időn belül tapasztalhatunk például égő, viszkető érzést a száj környékén, könnyezést, orrfolyást, de előfordul a gyakori tüsszögés is.

Mint ahogyan a pollenjelentésekből megtudhatjuk, az évnek ebben a szakában - májustól körülbelül július végéig - a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifűfélék pollen koncentrációja magas. Lássuk, hogy azoknak akik ezekre a pollenekre allergiások milyen ételek okozhatnak további panaszokat?A pázsitfűfélék esetében a pollen-táplálék keresztreakció előfordulása aburgonya, aparadicsom, aborsó, alencse, aföldimogyoró, és aszójaesetében lehetséges. Útifű pollen allergia miatt pedig asárgadinnyeelfogyasztása okozhat panaszt.

Tudni kell azonban, hogy keresztreakció nem minden esetben fordul elő. Az étrendből csak abban az esetben szükséges a felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket elhagyni, ha ezt az allergológus tanácsolja, mert az elfogyasztásuk panasz okoz, vagy ha korábban előfordult súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk). A csalánféléknél pollentáplálék-keresztreakció kialakulása nem valószínű. Pollentáplálékallergia-szindróma Magyarországon leggyakrabban a nyírfa és a parlagfű esetében fordul elő.

Ismert-e keresztreakció másféle allergének esetében is?

Keresztreakció nemcsak növényi eredetű allergének esetében jelentkezhet. Gyakran előfordul az állati eredetű allergének között is – atehéntejfehérje-allergiaesetében például olyan nagy a keresztreakció valószínűsége, hogy más emlősállatok teje sem fogyasztható, sőtmarha- ésborjúhússem. A tojásra allergiások pedig kerüljék a madártollal való érintkezést, a a szárnyashús viszont nem minden esetben okoz náluk panaszokat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!