Táplálék és pollen keresztallergiák

Hogyan hat a pollenallergia a táplálkozásra? Összegyűjtöttük, mi az, amit a pázsitfűfélék virágzása idején a keresztallergiáról tudni érdemes.

Nyakunkon a nyár, az időjárás egyre melegebb, a fák, a bokrok virágba borultak. Az aktuális időjárás-jelentés pedig jelzi: a levegőben magas a pázsitfű-, a csalán- és az útifűfélék pollenkoncentrációja. Ez az információ különös jelentőséggel bír a pollenallergiások számára, hiszen segíti őket a betegségükkel járó kellemetlen tünetekre és kezelésükre való felkészülésben.

Kevesen tudják azonban, hogy a levegőben szálló virágpor hatást gyakorolhat akár táplálkozásunkra is.

Milyen összefüggés áll a pollenallergia és a táplálkozás között?

Pollenallergia esetében a szervezet kóros immunreakcióval válaszol a belélegzett virágporban található fehérjék megjelenésére, ez okozza az allergia tüneteit. Előfordul, hogy a táplálék hasonló felépítésű fehérjéit az immunrendszer szintén rosszul ismeri fel és keresztreakció indul el, amely érzékenységhez vezet, azaz pollen-táplálék allergia szindrómát okoz. Ennek tünetei elsősorban a száj és torok területét érintik. Általában a táplálék elfogyasztását követő rövid időn belül tapasztalhatunk például égő, viszkető érzést a száj környékén, könnyezést, orrfolyást, de előfordul a gyakori tüsszögés is.

Mint ahogyan a pollenjelentésekből megtudhatjuk, az évnek ebben a szakában - májustól körülbelül július végéig - a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifűfélék pollen koncentrációja magas. Lássuk, hogy azoknak akik ezekre a pollenekre allergiások milyen ételek okozhatnak további panaszokat?A pázsitfűfélék esetében a pollen-táplálék keresztreakció előfordulása aburgonya, aparadicsom, aborsó, alencse, aföldimogyoró, és aszójaesetében lehetséges. Útifű pollen allergia miatt pedig asárgadinnyeelfogyasztása okozhat panaszt.

Tudni kell azonban, hogy keresztreakció nem minden esetben fordul elő. Az étrendből csak abban az esetben szükséges a felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket elhagyni, ha ezt az allergológus tanácsolja, mert az elfogyasztásuk panasz okoz, vagy ha korábban előfordult súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk). A csalánféléknél pollentáplálék-keresztreakció kialakulása nem valószínű. Pollentáplálékallergia-szindróma Magyarországon leggyakrabban a nyírfa és a parlagfű esetében fordul elő.

Ismert-e keresztreakció másféle allergének esetében is?

Keresztreakció nemcsak növényi eredetű allergének esetében jelentkezhet. Gyakran előfordul az állati eredetű allergének között is – atehéntejfehérje-allergiaesetében például olyan nagy a keresztreakció valószínűsége, hogy más emlősállatok teje sem fogyasztható, sőtmarha- ésborjúhússem. A tojásra allergiások pedig kerüljék a madártollal való érintkezést, a a szárnyashús viszont nem minden esetben okoz náluk panaszokat.

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.