Táplálék és pollen keresztallergiák

Hogyan hat a pollenallergia a táplálkozásra? Összegyűjtöttük, mi az, amit a pázsitfűfélék virágzása idején a keresztallergiáról tudni érdemes.

Nyakunkon a nyár, az időjárás egyre melegebb, a fák, a bokrok virágba borultak. Az aktuális időjárás-jelentés pedig jelzi: a levegőben magas a pázsitfű-, a csalán- és az útifűfélék pollenkoncentrációja. Ez az információ különös jelentőséggel bír a pollenallergiások számára, hiszen segíti őket a betegségükkel járó kellemetlen tünetekre és kezelésükre való felkészülésben.

Kevesen tudják azonban, hogy a levegőben szálló virágpor hatást gyakorolhat akár táplálkozásunkra is.

Milyen összefüggés áll a pollenallergia és a táplálkozás között?

Pollenallergia esetében a szervezet kóros immunreakcióval válaszol a belélegzett virágporban található fehérjék megjelenésére, ez okozza az allergia tüneteit. Előfordul, hogy a táplálék hasonló felépítésű fehérjéit az immunrendszer szintén rosszul ismeri fel és keresztreakció indul el, amely érzékenységhez vezet, azaz pollen-táplálék allergia szindrómát okoz. Ennek tünetei elsősorban a száj és torok területét érintik. Általában a táplálék elfogyasztását követő rövid időn belül tapasztalhatunk például égő, viszkető érzést a száj környékén, könnyezést, orrfolyást, de előfordul a gyakori tüsszögés is.

Mint ahogyan a pollenjelentésekből megtudhatjuk, az évnek ebben a szakában - májustól körülbelül július végéig - a levegőben a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az útifűfélék pollen koncentrációja magas. Lássuk, hogy azoknak akik ezekre a pollenekre allergiások milyen ételek okozhatnak további panaszokat?A pázsitfűfélék esetében a pollen-táplálék keresztreakció előfordulása aburgonya, aparadicsom, aborsó, alencse, aföldimogyoró, és aszójaesetében lehetséges. Útifű pollen allergia miatt pedig asárgadinnyeelfogyasztása okozhat panaszt.

Tudni kell azonban, hogy keresztreakció nem minden esetben fordul elő. Az étrendből csak abban az esetben szükséges a felsorolt zöldségeket és gyümölcsöket elhagyni, ha ezt az allergológus tanácsolja, mert az elfogyasztásuk panasz okoz, vagy ha korábban előfordult súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk). A csalánféléknél pollentáplálék-keresztreakció kialakulása nem valószínű. Pollentáplálékallergia-szindróma Magyarországon leggyakrabban a nyírfa és a parlagfű esetében fordul elő.

Ismert-e keresztreakció másféle allergének esetében is?

Keresztreakció nemcsak növényi eredetű allergének esetében jelentkezhet. Gyakran előfordul az állati eredetű allergének között is – atehéntejfehérje-allergiaesetében például olyan nagy a keresztreakció valószínűsége, hogy más emlősállatok teje sem fogyasztható, sőtmarha- ésborjúhússem. A tojásra allergiások pedig kerüljék a madártollal való érintkezést, a a szárnyashús viszont nem minden esetben okoz náluk panaszokat.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...