Szt. Dávid napi póréhagyma, bárányhús

A póréhagyma előkelő helyet szerzett Wales történetében. A belőle és a bárányhúsból készült ételek nélkül szinte elképzelhetetlen március 1-je, vagyis Szent Dávid napja.

Szent Dávid500 körül született Walesben, s egyházi hivatalnokként eltöltött élete 589. március 1-jén ért véget. Sorsáról – az Egyesült Királyság többi részének védőszentjeivel ellentétben (Anglia: Szt. György, Skócia: Szt. András, Észak-Írország: Szt. Patrik) – sokat tudunk, hiszen valóban a szigeten élt. Születését csodák övezték: mikor édesanyja (aki talán Artúr király unokahúga, s maga is szent volt) életet adott neki a tengerparton, egy villám hasította ketté a sziklát, a kereszteléséhez használt vízzel pedig sikerült visszaadni egy világtalan ember látását. Dávid szerzetes lett, tanított, és aszkétikus életet folytatott, halálakor állítólag angyalok töltötték meg a kolostorát.

Március 1. évszázadok óta nemzeti ünnep Walesben. Ilyenkor mindenhol felvonják Wales vörös sárkányos zászlaját, a gyerekek népviseletbe öltöznek, melynek legjellegzetesebb eleme a lányok magas kalapja. Eredetileg Szt. Dávidhoz kötődő, valamilyen póréhagyma-szimbólumot is viseltek. Történészek szerint a 16. század óta walesi jelkép a póré, de akár már 200 évvel korábban is használhatták. Állítólag VIII. Henrik udvarában is szokás volt Dávid napján pórét viselni vagy ajándékozni. Aki a fiatal Tudor Mária (VIII. Henrik idősebbik lánya) elé akart járulni póréhagymájával, annak 15 shillinget kellett fizetnie! A 20. század elején egy másik jelkép terjedt el: a nárcisz. Ennek eredete az lehet, hogy lelkes walesi tudósok néhány ősi szöveget félreértelmezve, a nárciszt is történelmi szimbólumnak vélték: a póré walesi nyelven Cenhien, míg a nárcisz Cenhien Pedr, azaz Péter póréja. A Londonba települő walesi hazafiak élénken propagálták a nárciszt – így aztán hamar elterjedt nemzeti növény lett ez is.

A Szt. Dávid napján készítendő ételek közül a Cawl a legfontosabb, mely gulyás-jellegű leves hússal és zöldségekkel. Összetevői változhatnak, de a póréhagyma mellett a bárány is gyakori. Póréhagymát bármilyen formában szívesen fogyasztanak a nemzeti ünnepen, akár levesek vagy piték alapanyagaként. A bárány is fontos a walesieknek, rengeteg legelget a zöld dombokon (magam is több báránytenyésztő családot ismerek), úgyhogy az ünnepi alkalomra gyakran készül báránysült. A csupa-vajas, skótshortbreadre emlékeztető walesi tortácska is elterjedt finomság, melyről minden háztartásban más és más tuti receptet őriznek. A Welsh rarebit (walesi nevén caws pobi, azaz pirított sajt) sörös sajtszósszal készülő meleg szendvics, melyet 1542 óta készítenek.

Még több bárányhúsból készült recept itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...