Egy idegsebész 3 tippje, hogy maradj nyugodt a stresszes szituációkban

Ha valakinek, akkor neki szüksége van arra, hogy higgadt maradjon minden helyzetben.

A Duke Health kórház idegsebészének, aki ráadásul a mélyagyi műtétekre specializálódott, tényleg szüksége van arra, hogy még a legstresszesebb szituációkban is képes legyen nyugodt és kiegyensúlyozott maradni. Nandan Lad hatórás műtéteken vesz részt, ahol a tét a páciens élete, így ha valakitől, tőle érdemes elfogadni tippeket arra, hogyan lehet nyugodtnak maradni ilyen esetekben.

Lad szerint az egyik legfontosabb, hogy azonnal át kell állnia gondolatban is arra, amit csinálni fog – nem hagyhatja, hogy bármi is elterelje a figyelmét. Szerinte azonban ez nem az adott szituációban dől el leginkább, hanem az előkészületekben – tudatosan tréningezi magát, hogy képes legyen nyugodt maradni. Ezt pedig az alábbi három trükkel szokta megoldani.

via GIPHY

Hidratál, és elfelejti a koffeint

Bár az ember azt hihetné, hogy a koffein segít koncentrálni, valójában csak még stresszesebbé teheti az egyébként is problémás szituációt. Egyrészt idegesebb lehetsz tőle, mert a koffeinnek van egy szorongást elősegítő hatása is, másrészt, ha tényleg precíznek kell lenned, még a kezed is remeghet tőle. A víz viszont fontos ahhoz, hogy a szervezeted, és főleg az agyad megfelelően funkcionáljon, így igyál belőle minden nap legalább 2-2,5 litert.

Meditál

Persze nem műtét közben, hanem otthon – ezzel véleménye szerint lehet segíteni az összpontosítást, senki nem születik ugyanis eredendően nyugodtnak (legalább is nagyon ritka az ilyen). A meditáció tudományosan is alátámasztott stresszkezelést javító módszer, bármennyire spirituálisnak is tűnhet, a valóság inkább az, hogy segít egy kicsit befelé fordulni, és lenyugtatni az agyat abban a világban, amiben annyi inger éri, mint még soha korábban.

Gyakran nyújt

Ahogy a meditáció az agyat, a nyújtás a testet is segíti ellazulni. Ha van rá időd, minden nap reggel vagy este nyújts negyed órát, és érezd, ahogy a megmerevedett, elmacskásodott izmaid új életre kelnek. Ez segít abban is, hogy a vérkeringés meginduljon a tested minden pontjára. Az is jó, ha jógázol: Lad például a 2-es harcos pózra esküszik. Ha stresszesnek érzed magad, akkor is érdemes lehet csinálni néhány nyújtógyakorlatot.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek