17 dolog, amit jó ha tudsz a cukorról

Adatok és érdekességek a világ legnépszerűbb édesítőszeréről, a cukorról - Napóleontól Mary Poppinson át, az általa kiváltott nem kívánatos következményekig.

Barna cukor

Sokan élnek még mindig abban a hitben, hogy a barna cukor egészségesebb a fehér cukornál. Pedig a sima barna cukor csupán egy "koszos" cukor, ami a színét egy kis melasztól kapja.

Brown Sugar

A Brown Sugar a nyitó dal a Rolling Stones 1971-ben megjelent kilencedik albumán, a Sticky Fingers-ön. Mick Jagger és Keith Richards írta, a szövegében a "brown sugar" pedig valójában a heroinra utal.

Cukornád

A cukornád egy trópusi növény, ami a pázsitfűfélék családjába tartozik. Általában vagy kipréselik belőle a levét, vagy a cukortermelésben használják fel.

Cukorbetegség

A diabetes mellitus (magyarul 'mézédes átfolyás') vagy röviden diabétesz egy anyagcsere-betegség csoport, mely közös nevezője a tartósan instabil vércukorszint jelenléte.

Elhízás

A túlzott cukorfogyasztás az egyik fő oka a fiatalkori elhízásnak.

Élesztő

Az erjesztést előidéző gombák a cukrot szén-dioxiddá és etanollá alakítják.

Finomítás

A 18. század végén egy német kémikus, Franz Karl Achard fedezte fel a cukor finomításának folyamatát, melynek következményeként 1802-ben létrehozta a világ első répacukor-feldolgozó gyárát.

Fruktóz

A fruktóz a cukor azon fajtája, amelyet a legtöbb gyümölcsben illetve a mézben is megtalálhatunk. A legédesebb típus a különböző cukrok között, a szervezetünk pedig könnyen glükózzá tudja alakítani.

Indiai szubkontinens

Az indiai szubkontinensen ősidők óta termelnek cukrot. Használatának első írásos említése az indiai irodalomban időszámításunk előtt 400-ból való.

Méz

Eltekintve a cukortól a világon a legszélesebb körben használt édesítőszer a méz.

Nagy Sándor

Időszámításunk előtt 325-ben Nagy Sándor - aki sosem látott még cukrot korábban -, kijelentette, hogy a keleti világban létezik egy olyan méz, aminek a készítéséhez nem kellenek méhek.

Mary Poppins

A Disney birodalom egyik legismertebb szerzeménye a Mary Poppinsból jól ismert dal, mely szerint egy kis kanál cukorral lemegy az orvosság, Robert B. Sherman és Richard M. Sherman alkotása.

Napóleon

Napóleon ösztönözte a cukorrépa-termesztést birodalma egész területén. Nagyon szerette, legfőképpen energiát adó tulajdonsága miatt.

Rágógumi

Mielőtt feltalálták a mesterséges édesítőszereket, minden rágógumi tartalmazott cukrot. Az első rágógumi receptet William Semple regisztrálta a szabadalmi hivatalban 1869-ben. Az egyik legfontosabb összetevője szintén a cukor volt.

Sugar Ray

Ray Leonard egy nagyon híres, ma már visszavonult amerikai profi boxoló, aki a "Sugar" becenevet magának választotta ringbeli karrierjéhez. A Sport Illustrated 1981-ben az év sportolójának , a Ring magazin pedig az Év harcosának választotta 1979-ben és 1981-ben is.

Szacharóz

A szacharóz egy diszacharid, olyan cukor, amit Európában általában cukorrépából, a világ többi részén pedig cukornádból nyernek ki.

Xilitol

Nálunk leginkább nyírfacukor néven ismert cukoralkohol, amit édesítésre használunk. A nevével ellentétben nemcsak nyírfából, hanem eperből, málnából, sőt búzából és kukoricaszárból is előállítható. Az előbbi kettő azonban nagyon költséges, így érthető módon inkább az utóbbi kettőt alkalmazzák.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek