5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.

Ha otthonunkat szobanövényekkel töltjük meg, akkor akár 25%-kal is javíthatjuk a beltéri levegő minőségét, ráadásul elősegítik a pozitív érzéseket, és segítenek ellazulni. A konklúzió tehát az, hogy a szobanövények nemcsak otthonunknak, hanem nekünk is új életet adnak.

Filodendron

A filodendron legikonikusabb fajtája talán a monstera deliciosa. Mielőtt hazaviszünk egyet, ismerkedjünk meg vele jól, hiszen nem mindegy, hogy 12 méterre nő a növény a nappaliban, vagy alacsonyabbra – bármelyiket is választjuk, ügyeljünk arra, hogy legyen számára elég hely a későbbiekben. Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, és ne locsoljuk túl, két öntözés között hagyjuk a föld felső rétegét teljesen kiszáradni. Nagy felületű levelein könnyen megül a por, így ne felejtsük el időnként letörölni őket, hogy tudjanak levegőzni.

Filodendron

Gumifa

A gumifa ideális lehet azon kezdő szobakertészek számára, akik nagy növényt szeretnének, de nem akarnak rá sokat költeni. Ha jól gondozzuk, akkor hálás lesz, kitartóan tisztítja otthonunk levegőjét, és akár másfél méternél nagyobbra is megnőhet - ehhez nem is kell agyonszeretgetnünk, ugyanis kiválóan elvan akkor is, ha egy kicsit elhanyagoljuk. Keressünk neki egy árnyékos helyet, és locsoljuk meg hetente egyszer, ha pedig kinövi a cserepét, akkor ültessük át egy másikba. Ügyeljünk rá, hogy csak eggyel nagyobb cserepet válasszunk, mert a túlméretezett cseréppel a gyökér rothadását kockáztatjuk.

Jobbra a hatalmas gumifa

Lantlevelű fikusz

A lantlevelű fikusz tökéletes választás, ha még nem vagyunk gyakorlott növénygondozók. Helyezzük őt egy olyan ablakba, ahol erősen besüt a napfény, és néha-néha forgassuk meg, hogy minden oldala egyenesen növekedjen. Ha megtaláltuk számára a legkényelmesebb helyet, akkor ne nagyon mozdítsuk el, ugyanis nem viseli túl jól a változást. Nem túl iszákos, de azért heti egyszer ő is megszomjazik - ilyenkor se hagyjunk pangó vizet a földjében.

Lantlevelű fikusz

Olajfa

Bár általában szabadtéren találkozhatunk vele, egy törpe fajta otthonunk falai közt is jól érezheti magát, ha olyan helyen van, ahol közvetlen, erős fény éri, és rendszeresen forgatjuk, hogy minden oldala napfürdőzhessen. Akár hat méter magasra is megnő, és már azelőtt olajbogyót terem, mielőtt elérné teljes méretét. Öntözzük rendszeresen, de hagyjuk kiszáradni a földjét két locsolás között. Ha gondoskodunk róla, akkor tisztítja a levegőt, és a kutatások szerint elősegíti a kreatív energiáinkat is.

Törpe olajfa

Tarka sárkányfa

A tarka sárkányfa az egyik legnépszerűbb a szobadzsungel-kedvelők között. A hegyes levelű növény akár nyolc méter magasra is megnőhet, megjelenésével kellemes kiegészítő lehet, akár a minimalista, akár a maximalista lakberendezést kedveljük. Tökéletes társunk lesz hosszú éveken át, csak tartsuk őt száraz helyen, és ne zárjuk el előle a bőséges napfényt.

Tarka sárkányfa

Még több otthontéma itt:

Forrásaink voltak: via via és via

Címlapról ajánljuk

5 módszer, hogy okosan újrahasznosítsd a régi ruháidat

Alapvetően évente egyszer érdemes átnézni a gardróbunkat, hogy ne legyen tele felesleges darabokkal: így helyet csinálhatunk az új ruháknak, és sokkal rendezettebb lehet a ruhásszekrényünk is. De mit csináljunk azokkal a farmerekkel, pólókkal és társaikkal, amiket ilyenkor kiszelektálunk?

Szabó Anna

További cikkek