9 pofonegyszerű tipp, hogy távol tartsd a port a lakásodtól

A por elleni harc végeérhetetlennek tűnik, de egy kis odafigyeléssel és néhány szabály betartásával jelentősen csökkentheted a mennyiségét!

Tuti tippeket gyűjtöttünk össze nektek, ha a ti lakásotokat is gyakran ellepi a por:

1.Tartsd zárva az ablakokat

Bár nagyon jót tesz a lakás levegőjének egy szellőztetés, a friss fuvallatokkal együtt rengeteg por, pollen is beszáll a lakásba. A szellőztetések számának csökkentésével kevesebb kis részecske fog bekerülni az otthonodba.

2. Mosd ki a párnákat rendszeresen

Elég undi, de a párnáid tele lehetnek poratkákkal, ezek ugyanis szeretnek az elhalt hámsejteken lakmározni. Annyira aprók ezek az atkák, hogy szemmel láthatatlanok, de egy gramm porban több száz is élhet belőlük. Ezért évente legalább háromszor mosd ki a párnáidat meleg vízben.

Ha ellepte a por a lakást, tuti trükköket kell bevess, amikre nem is gondoltál

3. Mosd fel rendszeresen a padlót

Egyértelmű, hogy a padló poros lesz, és különösen igaz ez a nehezen elérhető helyekre, például a bútorok alatti területekre. Ha lehetséges, naponta tisztítsd meg a padlót. Először porszívózd át (a söprögetés inkább csak körbeviszi a port), majd meleg vízzel mosd fel.

4. Porold ki a szőnyegeidet

A szőnyeg szálai tökéletes helyet biztosítanak a pornak, hogy megüljön közöttük, ezért szükséges a szőnyegeket rendszeresen tisztítani. A kis- és közepes méretű szőnyegeket vidd ki az utcára, és alaposan rázd ki őket, ez segít a kosz és por eltávolításában. Ha még alaposabban szeretnéd őket kitisztítani, akaszd fel, és egy szőnyegporolóval jó alaposan dolgozd meg.

via GIPHY

5. Ne hanyagold el a függönyöket

A legtöbb ablak nem zár tökéletesen, ezért az árnyékolókon és függönyökön megül a por, ezért a függönyöket is mosd ki rendszeresen. Az árnyékolókat pedig egy mikroszálas ronggyal törölgesd át. Ha csak kicsit porosak, elegendő egy száraz rongyot használni, de a vastagabb porréteg esetén nedves rongyra lesz szükséged.

6. Legyen lábtörlőd

Az egyik legjobb stratégia a por elleni küzdelemben, ha megakadályozod, hogy egyáltalán bekerüljön a lakásba. Használj lábtörlőt, amin minden érkező megtörölheti a cipőjét, így jelentős mennyiségű kosztól és portól megszabadítva azt. Akár halmozhatod az élvezeteket, és kettő lábtörlőd is lehet, egy kint és egy bent a dupla védelemért.

7. Lakásban ne viseljen senki cipőt

A cipők alja tele van porral, kosszal és kórokozókkal. Bár lehet, hogy olykor kellemetlen, ha megkéred a vendégeidet, hogy vegyék le a cipőjüket, a lakásod tisztasága érdekében muszáj szabályokat felállítani. Tegyél egy cipőállványt az ajtó mellé, és ajánlj fel papucsot a cipő helyett.

A jó öreg portörlő minden lakásban megtalálható

8. Ruházz be egy légtisztítóba

A por részecskéi a levegőben szállingóznak mindaddig, amíg alkalmas helyet találnak maguknak a landoláshoz, például a szőnyegeken, függönyökön, különböző kárpitokon. A légtisztító berendezés azonban még előtte csapdába ejti ezeket a részecskéket. Figyelj, hogy olyan készüléket válassz, amiben HEPA-szűrő van, ami a hivatalos adatok szerint a por, pollen, penész, baktériumok és más részecskék 99,7 százalékát képes elnyelni.

9. Ne feledkezz meg a plafonról

Felnéztél mostanában a plafonra? Lehet, hogy nem szoktál vele foglalkozni, pedig érdemes lenne, mivel itt is nagyon jól meg tud ülni a por. Fogj egy létrát, és tegyél a porszívódra egy puha sörtés fejet, amivel végigmész a mennyezeten. Egy másik módszer, ha mikroszálas rongyot erősítesz a seprűdhöz, és azzal portalanítasz a fejed felett.


Konyhai praktikákra is szükséged lesz:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek