Ezt a 6 élelmiszert mindenképpen enned kell, hogy védd a szíved

Mit és mennyit együnk, hogy elkerülhessük a rettegett szívproblémákat?

A McMaster Egyetem és a Population Research Health Institute (PHRI) Hamilton Health Sciences kutatói által vezetett tanulmány megállapította, hogy ha nem fogyasztunk eleget hat kulcsfontosságú élelmiszerből, az a felnőtt lakosság körében a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatával jár együtt. Rámutattak:

a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, halak és teljes zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása kulcsfontosságú az ilyen jellegű problémák megelőzésében.

Magasabb a szívbetegségek kockázata, ha nem fogyasztjuk ezt a 6 élelmiszercsoportot

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 2019-ben közel 18 millió ember halt meg szív- és érrendszeri betegségekben, ami a globális halálozások 32 százalékát teszi ki. A halálesetek 85 százaléka szívroham és szélütés miatt következett be. A PHRI kutatói és nemzetközi munkatársaik 80 ország 245 000 emberének adatait elemezték több tanulmányból. Az eredményeket július 6-án tették közzé a European Heart Journalban. A korábbi hasonló kutatások a nyugati országokra és azokra a diétákra összpontosítottak, amelyek a káros, extrán feldolgozott élelmiszereket tápanyagdús alapanyagokkal kombinálták. Ezúttal viszont a kutatás globális volt, és az általánosan egészségesnek tartott élelmiszerekre összpontosított.

Andrew Mente, a PHRI első szerzője, a McMaster Egészségügyi Kutatási Módszerek, bizonyítékok és hatások tanszékének adjunktusa a kutatás kapcsán elmondta:

A közelmúltban fokozott figyelmet kapott a védő tulajdonságú élelmiszerek fogyasztása a betegségek megelőzésére. A nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, dió és hüvelyesek mellett a kutatók kimutatták, hogy a természetes élelmiszerek bevitele során is kulcsfontosságú a mértékletesség.

Tovább is magyarázta a kérdést: „A mérsékelt mennyiségű hal és teljes zsírtartalmú tejtermék a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás alacsonyabb kockázatával járnak együtt. Ugyanezek az egészségügyi eredmények érhetők el a gabonafélék és a húsok mérsékelt fogyasztásával – mindaddig, amíg finomítatlan teljes kiőrlésű gabonákról és feldolgozatlan húsokról van szó.”

A PURE Healthy Diet Score a következő átlagos napi bevitelt javasolja:

gyümölcsök 2-3 adagban; zöldségek 2-3 adagban; dió 1 adagban; és tejtermékek 2 adagban. A pontszám magában foglalja a heti 3-4 adag hüvelyes zöldséget, valamint a heti 2-3 adag halat is. A lehetséges helyettesítők közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák napi 1 adagban, valamint a feldolgozatlan vörös húsok vagy baromfik napi 1 adagban.

Forrásunk volt.


Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...