A szezon sztárja, a GOMBA – ezeket főzd belőle!

Mit készíts belőle a hagyományos gombapörköltön kívül, és mit tud ez az isteni, őszi alapanyag? Mutatjuk!

Nemcsak a vegetáriánusok kedvence, a húsevők is előszeretettel esznek gombás ételeket. A szezon pedig elkezdődött, lássuk, mit tud sokak kedvence, a gomba!

Ezért van jó hatással a szervezetedre a gomba

A gombatele van antioxidánsokkal, sőt, tüdő-, prosztata-, és emlőrákot megelőző tulajdonságot is kimutatott egy tanulmány.

Kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, így a téli időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, amikor a szervezetünket jóval kevesebb napfény éri.

Élelmirost-tartalma egy sor betegség javulásához hozzájárulhat, ilyen például a kettes típusú cukorbetegség.

Kálium-, és C-vitamin-tartalma segíti az egészséges szívműködést (is).

Várandósoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel folsavtartalma miatt nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, B-vitaminjai pedig segítik az agy működését, és hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez.

A gomba nagyon kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor rengeteg vasat és fehérjét, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott.

Mi legyen a gombából?

Az a jó benne, hogy húsételek gazdagítójaként is használhatjuk, megnövelve ezzel is fehérjebevitelt, de önmagában, megtöltve is isteni lesz, akár juhtúróval, zöldségekkel, az igazi vendégváró pedig a baconbe tekert gomba.

A hagyományos gombapörköltet is fel lehet dobni, próbáld ki tárkonnyal, nagyon passzol a két hozzávaló. A tejfölös habarásról persze ne feledkezz meg. Nagyobb tételben érdemes vásárolni már ősszel, ilyenkor gombakrémlevesként is szuper, a finom erdei gombákra meg érdemes lecsapni a piacon, vadhússal igazi különlegesség lehet belőlük.

Ha egyszerűbbet szeretnél, gombasalátát is összedobhatsz, a fafülgomba és a shitake pedig az ázsiai ételek kedvelt összetevője, ma már minden nagyobb szupermarketben beszerezhetőek szárítva vagy fagyasztva.

Sertés- és/vagy csirkehússal kombinálva, roppanós zöldségekkel könnyű, mégis laktató ebédet vagy vacsorát főzhetsz gombával. Ne feledd, kiváló húspótló. A hétvégi, ráérős reggelek és tojásrántották szintén kedvelt alapanyaga.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...