A szezon sztárja, a GOMBA – ezeket főzd belőle!

Mit készíts belőle a hagyományos gombapörköltön kívül, és mit tud ez az isteni, őszi alapanyag? Mutatjuk!

Nemcsak a vegetáriánusok kedvence, a húsevők is előszeretettel esznek gombás ételeket. A szezon pedig elkezdődött, lássuk, mit tud sokak kedvence, a gomba!

Ezért van jó hatással a szervezetedre a gomba

A gombatele van antioxidánsokkal, sőt, tüdő-, prosztata-, és emlőrákot megelőző tulajdonságot is kimutatott egy tanulmány.

Kis mennyiségben tartalmaz D-vitamint, így a téli időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, amikor a szervezetünket jóval kevesebb napfény éri.

Élelmirost-tartalma egy sor betegség javulásához hozzájárulhat, ilyen például a kettes típusú cukorbetegség.

Kálium-, és C-vitamin-tartalma segíti az egészséges szívműködést (is).

Várandósoknak is ajánlott a fogyasztása, mivel folsavtartalma miatt nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, B-vitaminjai pedig segítik az agy működését, és hozzájárulnak a vörösvérsejtek képződéséhez.

A gomba nagyon kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor rengeteg vasat és fehérjét, fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlott.

Mi legyen a gombából?

Az a jó benne, hogy húsételek gazdagítójaként is használhatjuk, megnövelve ezzel is fehérjebevitelt, de önmagában, megtöltve is isteni lesz, akár juhtúróval, zöldségekkel, az igazi vendégváró pedig a baconbe tekert gomba.

A hagyományos gombapörköltet is fel lehet dobni, próbáld ki tárkonnyal, nagyon passzol a két hozzávaló. A tejfölös habarásról persze ne feledkezz meg. Nagyobb tételben érdemes vásárolni már ősszel, ilyenkor gombakrémlevesként is szuper, a finom erdei gombákra meg érdemes lecsapni a piacon, vadhússal igazi különlegesség lehet belőlük.

Ha egyszerűbbet szeretnél, gombasalátát is összedobhatsz, a fafülgomba és a shitake pedig az ázsiai ételek kedvelt összetevője, ma már minden nagyobb szupermarketben beszerezhetőek szárítva vagy fagyasztva.

Sertés- és/vagy csirkehússal kombinálva, roppanós zöldségekkel könnyű, mégis laktató ebédet vagy vacsorát főzhetsz gombával. Ne feledd, kiváló húspótló. A hétvégi, ráérős reggelek és tojásrántották szintén kedvelt alapanyaga.

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

fotó: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek