Szenvedélyes, pikáns: ez a mexikói konyha!

Te is rajongsz a mexikói konyháért? Összegyűjtöttük a legjellegzetesebb fogásokat, hogy végre otthon is kipróbálhasd kedvenc ételeidet: tortilla, enchiladas, nachos válogass kedvedre!

A mexikói konyhára véletlenül sem mondhatjuk, hogy egysíkú vagy éppen unalmas lenne. Gazdag fűszerezés, pikáns ízek és kiadós lakomák jellemzik az közép-amerikai ország gasztrokultúráját, ami lassan az egész világot meghódítja. Gyorsbüfék árusítanak tortillát, burritót, a mexikói ételek visszavonhatatlanul meghódították a világot.

A csirke 5 árnyalata >>

A tortillát, azaz a klasszikus kukoricalepényt szinte mindenhez fogyasztják, otthon is könnyű reprodukálni kukoricaliszt segítségével. Burritót készíthetünk belőle, aminek lényege a tortilla feltekerésében, a finoman fűszerezett húsban rejlik, de ízlés szerint bármi kerülhet bele. Jöhet mellé salsa körítésként. Az enchiladasból szintén nem spórolják ki a hozzávalókat a kímélő fogások egyébként sem jellemzőek , ezekben a chiliszósz vagy a speciális enchiladas paszta, esetleg fűszerkeverék a lényeg. Annyi mindennel dúsítják: burgonya, kukorica vagy bab, ezektől még laktatóbbak lesznek a tekercsek.

{ GALÉRIA = title:Izgalmas%20mexik%C3%B3i%20receptek%20, 0,1,2,3,4,5,6 }

A chili con carne, magyarul szimplán chilis babnak hívjuk és mivel közel áll a hazai ízléshez, itthon is szívesen fogyasztjuk. Ott nemzeti ételnek számít, minden mexikói családnak van egy tuti, bevált receptje, sokszor főzőversenyeket is rendeznek a legjobb chili con carne felfedezésére. Talán mondanunk sem kell, az autentikus csakis marhahúsból, rengeteg babbal és chilivel készül, mint nekünk a gulyásleves, körülbelül azt jelenti Mexikónak a chili con carne. A nachos az eredeti tortillachips, amit akár babbal megpakolva, szószokkal kínálva tálalnak. Jellegzetes fűszerek a friss koriander, paprika, a lime leve, a fokhagyma. A quesadillas lényegében a mexikói melegszendvics, micsoda meglepetés, ropogósra sütik a friss tortillalapokat, tetejüket gazdagon megszórva sajttal. A guacamole csakis friss, érett avokádóból készülő szósz, üzemi mennyiségben fogy a mexikói háztartásokban.

Frissensült-kalauz: vadászszelet >>

Desszertjeiket nem bonyolítják túl, a helyben megtermett gyümölcsöket fogyasztják vagy kukoricalisztből sütnek mennyei süteményeket. Nemzeti étel mellé dukál a helyiek másik büszkesége, a tequila! Ebből is tetemes mennyiséget képesek eltüntetni, sokszor passzintanak mellé friss gyümölcsleveket is.

Karfiolszezon mit készíts belőle?

A rovat korábbi cikkeiért ide kattints >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk