Süteményes csendes idő

Mandulás és mákos pozsonyi kiflik

A betakarítás és a szüret után lassan elkezdődik a természet pihenője, a téli időszak, ezt régóta Márton napjától datálják. {T}

Mandulás és mákos pozsonyi kiflik

A betakarítás és a szüret után lassan elkezdődik a természet pihenője, a téli időszak, ezt régóta Márton napjától datálják. Régen a falusi hosszú estéket házbeli munkákkal és társas élettel töltötték a meleg konyhában: a férfinép szerszámok javításával, szalmakötelek fonásával, a kosarakhoz szükséges fűzfavesszők tisztításával és hántolásával, seprűk készítésével foglalkozott. A fehérnép a rokka mellett töltötte az időt, foltozott, varrt és hímzett. A gyerekek babot, borsót és lencsét tisztítottak. Nem hiába nevezték és nevezik sokfelé a Márton nap és a karácsony közötti hónapot csendes időnek.

Mákos kifli szilvalekvárral

Már túl vagyunk a libalakomán, de bizony manapság a Márton napnak kevés köze van a csendhez, ugyanis ez a nap Európa-szerte a gyerekek „koldusünnepévé” lett. Sötétedéskor az apróságok maguk készítette lampionokkal vonulnak ki az utcákra, mint például a svájci Bergenzben, ahol palásttal, sisakkal és karddal Szent Márton lovagol az élen. Gyakran egy trombitás jár előtte, aki nótára gyújt, amit a gyerekek (iskolások, óvodások) teli torokból énekelnek. Aztán a koldusjelmezekbe öltözött, kifestett gyerekek ördögi lármát csapva háztól házba mennek „koldulni” és nótájukért, verseikért Márton-kifliket és más édességeket kapnak.

A Márton-süteményeknek több variációja ismeretes. Olykor csak egy egyszerű tésztát formálnak kiflinek; máskor omlós tésztát szilvalekvárral töltenek meg és kifli alakúvá görbítik, de mazsolás és mandulás leveles tésztát is sütnek. Az igazán finom, frankfurti leveles tésztát marcipánnal töltik meg és kifli formában sütik ki.

Linzer 4.- narancsos

A kiflik keresztapja azonban nemcsak Szent Márton, hanem a református egyház nagytiszteletű őse, Luther Márton is. A protestánsok a reformáció ünnepén, október 31-én eszik a finomságokat, a katolikusok Márton napra készítik a tipikus aprósüteményeket. Így mindkét fontos Márton összekötődik – legalábbis kulináris értelemben. A nap elmúltával már akár csendben is lehet eszegetni a finom süteményeket.

Még több kifli és aprósütemény recept!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek