Ezeket a sütiket süsd meg Márton-napra

Akármennyire szeretnénk édességeket kötni a Márton-naphoz, nem megy, a lúdlábtortán kívül elsőre nem ugrik be semmi. Most utánajártunk, mit süthetünk még ezen a gasztroértelemben mennyei napon.

Nehéz eldönteni, melyik ünnep a kedvencünk, mikor készülnek a legjobb fogások. Mindenki másra teszi a voksát, de karácsonykor általában nagyon várjuk már a töltött káposztát és rántott halat, húsvétkor pedig a tojásos csodákat és a főtt sonkát. A gondolatmenetet folytatva, Márton-nap sem múlhat el egy jó libasült nélkül. De milyen süti dukál erre a neves ünnepre? Az alábbi három finomságot mindenképpen érdemes végigkóstolni, vagy egy bizonyosat közülük kiválasztani. Van a listán habos-krémes-meggyes, lekvárral csavart kifli és minden finomsággal teli püspökkenyér, ez utóbbiból hoztunk egy vegán verziót is, így aztán nincs apelláta, választani, sütni kell!

Lúdláb torta

A nagyszerű és egyedi megjelenésű lúdlábtorta Gerbaud Emil munkáját dicséri. Eredetileg egy cukrászati alapkrémmel, párizsi krémmel, más néven ganache-sal készítette el, vagyis tejszín és étcsokoládé 2:1 arányú habjával. Az összetördelt, magas kakaótartalmú csokit zsíros tejszínben forrásig hevítjük, közben teljesen felolvasztjuk benne. A krémalapot kihűtjük, majd hűtőbe tesszük, a legjobb, ha egy egész éjszakát áll, és másnap habosítjuk ki. Ha biztosra akarunk menni, tehetünk hozzá habfixálót vagy zselélapot, de elméletileg menő alapanyagokkal meg sem fog moccanni a kakaós piskótára állítva. Egy nagyon vékony étcsokibevonatot tehetünk rá, ez még egy védőréteget ad neki.

A belekerülő meggy lehet eredetileg alkoholosan eltett, vagy csak rumban, konyakban áztatott, de ez a kis bolondítás nagyon kell neki.

Hagyjuk jól lecsepegni a szűrőben, a maradék bódító nedvességet a piskóta majd szívesen magába szívja, ezzel mi is jól járunk.

Márton-kifli

Sokféle édes kifli létezik, az egyik kedvencem az András-napi, amibe fiúneveket sodornak, és akit kihúznak az elfogyasztott kiflivel a lányok, úgy fogják hívni a férjüket. Bevallom, Márton-napi kiflit még nem ettem, de nem is kerestem ilyen receptet. Gyűjtésem alapján mindenki más töltelékkel és tésztával készíti. A legtöbb esetben élesztős és lekváros, úgyhogy nálam is ilyen formában kerül asztalra.

A legsűrűbb szilvalekvárral töltöm, hogy ne folyjon szanaszéjjel belőle, a tésztába kerül egy kis citromhéj, és a kiflik tetejére egész mákszemeket szórok díszítésnek.

Püspökkenyér

Múlt heti cikkemben írtam Mártonról, a névadóról. Amikor püspökké akarták avatni, akkor bújt a libák közé az ólba, de ezek a drága állatkák a gágogásukkal elárulták a rejtőzködőt. Innen jön be a képbe a püspöki vonal, és így a püspökkenyér készítése. Korábban mindig mindetbele veknit készítettem, dióval, csokikockákkal és szárított gyümölcsökkel. Idén a vegán családtagokra gondolván egy majdnem mindenmentes verzió is sül majd.

A kuglófformában készített püspökkenyérben liszttéren lesz egy kevés sima finomliszt és alternatívák is: kókuszliszt és mandulaliszt. Tojáshelyettesítőként lenmagliszt és víz keveréke kerül a masszába, sőt a chiamag is nagy kedvenc nálunk. Ezeken kívül mazsola és aszalt vörösáfonya, valamint étcsoki is biztosan kerül bele. Vaj helyett kókuszolajjal puhítom a püspökkenyér masszáját, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Márton-napi süti még

Fentieken kívül találtam még egy túrós libasütit, jövőre a változatosság kedvéért ezt sütöm meg. A túrós tésztából libaformákat vágnak ki, és mazsolát tesznek a madárka szeme helyére. Ez a recept azt juttatta eszembe, hogy mennyire jó lenne egy kis pogácsa – sós enyhülés a sok édesség között. Szóval egy jó sajtos-vajas pogi kíséri az idei libasültet még, hogy a nagy várakozásban nehogy egy percig is éhezzünk!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Címlapról ajánljuk

További cikkek