Fahéjas csigákkal keretezett almás pite – az almaszezon sütisztárja

Omlós tészta fahéjas vajjal tekerve, ez adja az almás pite testét. Nézzük, milyen munkafolyamatokból áll össze a süti elkészítése, és mire ügyeljünk közben!

Szeretsz tésztát nyújtani? Ehhez az almás pitéhez kell egy párszor, szóval itt kiélheted magad! A vajas, omlós tészta már kiskoromban beégett a memóriámba. Nagyi mindig lecsípett és adott egy darabot belőle. Azt mondta, ha túl sok nyers tésztát eszem, akkor összeragad a bendőm. Tudnak ijesztgetni az ősök, mi? Elriasztaniuk nem sikerült tőle, a mai napig nem bírom megállni, hogy ne kóstolgassam gyúrás közben. Aztán nyújtás után is ki kell egyenesíteni, az ott leeső részt sem dobom a kukába, ezzel, gondom, nem vagyok egyedül. Lássuk, hogy készült ez a rendhagyó almás pite:

Omlós tészták

Két fajta omlós tészta van: a gyúrt és a kevert. Közülük a gyúrt omlós tészta a gyakoribb, melyet linzertésztának is neveznek. Készülhet élesztővel vagy anélkül, a lényeg, hogy nagyon hideg zsiradékot adjunk hozzá, jelen esetben vajat, és gyorsan dolgozzuk össze. Utána érdemes hűtőbe tenni minimum fél órára, és csak ezután nyújtani, dolgozni vele. Mivel magas a liszttartalma, kézzel is könnyen gyúrható és nyújtható, ellentétben a kevert omlóssal, amely magasabb zsiradék- és tojástartalma miatt olyan lágy, hogy csak habzsákból kinyomva lehet formázni. A klasszikus linzertészta arányai: 3 egység liszt, 2 egység vaj és 1 egység cukor, amit lehet még dúsítani tojássárgájával, és ízesíteni reszelt citromhéjjal, avagy vaníliával. Ha pedig alulhidratáltnak találjuk, kis adagokban adhatunk hozzá jeges, hideg vizet.


Fahéjas csigás almás pite

Nem a legegyszerűbb, de így, hogy már kóstoltam, tudom, megéri a sok munkát ez a fahéjas csigás pite. Ha csak a töltelékbe kerül fahéj, nem ennyire intenzív az élmény. Két fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni az elkészítése során.

  • Az egyik a csigába tekerésnél a tészta kiegyenesítése azon az oldalon, ahol kezdjük a folyamatot. Így szép egyenletes mintázatú lesz a csiga, és ez nyújtás után is megmarad.
  • A másik, amit komolyan kell venni, az a vékony vajazás. Ha túl sok vajat teszünk bele, akkor hajlamos szétcsúszni a tészta.

A széleit se vágjuk le, hajtsuk az alsó rész alá, úgy dolgozzuk össze, ezután nem tud majd mocorogni sütés közben. A tetejét már nem kell semmivel sem megkenni, elég sok vaj van benne, de folyamatosan figyeljük sütés közben, mert a linzertészta meg tud ám égni!

Mentes változat

A süti alapját egy vegán, mentes változat adta, tehát ne izguljanak azok sem, akik mondjuk gluténérzékenyek, a csigák mandulaliszttel is működnek. Vaj helyett használhatunk növényi alapú margarint, ez is szépen odaköti a fahéjat a tésztára. Sőt, a most kapható teljesen vegán változatok nagyon finom ízt is adnak. Próbáltam már, simán átverhető vele bárki. Cukor helyett mehet bele eritrit, ha erre lenne épp érzékeny valaki. Ez a süti a tökéletes bizonyíték arra, hogyan készítsünk kevés alapanyagból egy nagyon mutatós és finom desszertet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?