A szalvétagombócos libaleves és az újragombolt ludaskása története

Mi lehet finomabb, mint egy jó erős libaleves májas szalvétagombócokkal? A husiból pedig olasz segítséggel egy újragondolt ludaskását készítettünk!

Valljátok be őszintén, hogy még nem ettetek jó állagú ludaskását. Ha ízre működött is, kinézetre inkább egy trutyira hasonlított. Oké, a bácskai rizses húst sem a szépségéért szeretjük. Viszont, ha idén Márton-napkor szeretnétek nemcsak finomat, hanem szépet is tálalni, tartsatok velem, és készítsetek egy jó combos libalevest, valamint egy menő olasz csellel gombás, zöldborsós rizottót libahusival.

Libamájas szalvétagombóc

A Márton-napi levesbe lúdgégetészta helyett egy libamájas szalvétagombóc készült. Sohasem használok folpackot, nincs is a konyhafiókban, de most ehhez a munkafolyamathoz elengedhetetlen volt "kölcsön" kérnem egy pár métert belőle. Cseh knédlit már készítettem sütőben e nélkül, úgyhogy az igazi libaünnepre kidolgozom a módszerét ennek is, és elbúcsúzom a műanyagtól véglegesen.

Tulajdonképpen a májgombóc és a knédli találkozása a tányérban, amit összehoztam. Úgy éreztem, a libahús mellett még jól mutatna egy gőzgombócszerű finomság a tányéron.

Pár éve egyszer, november környékén, Ausztriában ettem egy libalevest, amit feljegyzeteltem magamnak, hogy majd később elkészítsem. A papírka, amire írtam, mert a noteszem nem volt éppen kéznél, sajnos elveszett, de valami hasonló kép él az emlékezetemben róla. Az alaplé nagyon erős volt, tehát aprólékból, és színhúsból főzhették. Külön készült hozzá, a már leszűrt lében, pár perces főzéssel frissen szelt répa. A tányérba így kerülhetett a májas gombóc mellé libamell és színes répák. A petrezselyem mind a gombóc, mind a kitálalt leves elengedhetetlen sztárja.

Tipp: a libamellet érdemes a főzés előtt beirdalva, serpenyőben, bőrős felével lefelé lepirítani, hogy kisüljön belőle a plusz zsiradék, majd a másik oldalán is megkapatni, így bezáródnak a rostok, így amikor felszeleteljük, a benne maradt isteni ízeket élvezhetjük.

Mártonról, a névadóról

317 körül született, Pannóniában, Savariában, ez a mostani Szombathely. Megtérése a legenda szerint akkor történt, amikor a seregben volt, találkozott egy koldussal, és fele palástját levágta, majd odaadta neki, hogy ne fázzon. Másnap megjelent neki Jézus Krisztus, hiszen ő volt az álruhás koldus, ezután Márton kilépett a seregből, felvette a keresztény hitet, és kolostort alapított. 371-ben püspöknek akarták felszentelni, de ő szerénységből elbújt a libaólban, hogy ne találják meg, a szárnyasok viszont éktelen gágogásba kezdtek, így felfedték a rejtekhelyét.

Szólásmondások, hiedelmek

A libakészítés jóval később vált szokássá. Régen az állatkákat tavasszal, Szent György napján kihajtották a rétre, és csak késő ősszel, Márton-nap környékén terelték be. Ekkorra a kislibák is elérték a vágósúlyt, illetve a tömésnek is meglett az eredménye. Készült a libasült, mely egy részét a papoknak vitték kóstolóba. Általában a legvége jutott nekik, innen az elnevezés: püspök falatja. Régen úgy tartották, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik, továbbá „Ha lúd legyen kövér!”, illetve „Jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál”. A téli időjárásról úgy gondolkodtak, ha Márton fehér lovon jön enyhe, ha barnán, kemény tél várható. Egy másik hasonló hiedelem szerint, ha a libasültet felvágva a mellcsont fehér volt, akkor havas, ha barnás, akkor latyakos télre számítottak.

Ludas kása

A libaaprólékból, maradék libahúsból készül a ludaskása, ami a neve alapján is inkább egy masszára hasonlít. Ha már rizses ételről van szó, sokkal jobban fest egy olasz rizottó a tányérban, mint egy kása. Ezt pedig lehet egy kis csalással tésztából készíteni. A levesből úgyis kimaradt a csavaros lúdgége, itt a második fogásban pótolhatjuk a hiányát. Ahol sok fiú van a családban, megértik a tészta szinte mindennapos szükségletét. Mi a megoldás? Orzo, a rizsszemalakú tészta! Ez tökéletes rizottóhoz, és a magyar tarhonyával is rokonságban áll. Csak frissen jó, mindenképpen csak annyit főzzünk belőle, amennyire szükségünk lesz: 250g zöldségekkel felturbózva, négy kicsi adagba osztható.

Kerülhet bele leveszöldség, de jobb, ha pirítunk hozzá egy kis portobello vagy barna csiperkegombát, és a minden rizses étel nélkülözhetetlen hozzávalójával, párolt zöldborsóval koronázzuk.

A rizi-bizi nem magyar találmány, olasz honban úgy hívják: risi e bisi, ez egy tavaszi zöldborsós rizottó. Szerencsére, apró mérete miatt a borsó az egyik legjobban fagyasztható zöldségünk, így minden évszakban élvezhetjük, bármely fogásban felhasználhatjuk.

Borajánló

Márton napja körül készült el az első bor, Ti is fogyasszatok újbort a liba mellé! Habár már nincs olyan, hogy kötelezően fehéret vagy vöröset kell valamely húshoz kínálni, szabad a választás, mi mégis egy jó, illatos, gyümölcsös friss rozét tudunk leginkább elképzelni az ünnepi vacsora mellé.

Libás fogások még

Márton napra a sült mellett vagy helyett készülhet még: libahús-pástétom, libazsírban lesütött libamáj, libahússal töltött káposzta vagy más zöldség, például paprika és padlizsán, aszalt gyümölcsökkel sült comb vagy máj, töltött libanyak, libatepertő, avagy tepertőkrém. Az egészben sült libát nemcsak zsírjával locsolják, lehet mézzel is kenni, valamint almával, aszalt gyümölcsökkel, avagy káposztás tésztával megtölteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több különleges étel, amit kipróbálhatsz otthon:

Címlapról ajánljuk