Vajas házi tésztába csomagolt spenótos-ricottás galette sült nálunk

Bár már minden évszakban hozzájuthatunk, semmi sem tudja valójában helyettesíteni az igazán friss, zsenge spenótot. Használjuk hát ki a szezont, és készítsünk belőle minél több receptet a jó időben. Kezdve például ezzel a pitével!

A spenótos pite a környéken nagy hírnévnek örvend, gondoljunk csak arra, hogy a Balkánon hány különböző névvel illetik, és hány különböző formájában találkozhatunk ezzel a zöldellő sós péksüteménnyel. Valószínű már minden olyan ember kóstolta, aki szereti a spenótot. A balkáni ízvilág helyett azonban most inkább franciásba csomagoltuk a zöldséget, hiszen ötvöztük a galette-tel, ami nyugaton szintén igen népszerű pite.

A spenót a ricottával karöltve szinte szárnyal ebben a pitében, ami nem csoda, hiszen a vajas házi tészta isteni körítésként szolgál.

Spenótos galette - Recept a képre kattintva nyílik!

A megosztó spenót

A spenót sokak számára megosztó alapanyag, hiszen egyesek nehezen tudnak túllépni a menzán felszolgált rántásos főzeléken. Pedig a gyerekeknek traumatikus élményt okozó zöldség kifejezetten sokoldalú és változatos, ha jól bánunk vele. Egyeseket még Popeye alakja sem győz meg a spenót hatalmáról, ezért muszáj magunknak kézbe venni az ügyet. Ez a spenótos pite tökéletesen kihozza a zöldség előnyeit, így biztosan mindenki tetszését elnyeri majd.

Spenótos galette - Recept a képre kattintva nyílik!

Francia pite, a galette

Szerencsénkre a galette rengeteg különböző ízben elkészíthető. A piték sajátosságai, hogy egyaránt jól áll nekik az édes és sós töltelék, nincs ez másképp ebben az esetben sem. Mivel egy végtelenül egyszerű ételről van szó, a házi tésztánkat lényegében bármi nekünk tetszővel kiegészíthetjük.

Ha maradnánk a sós pitéknél, akkor könnyedén lecserélhetjük a spenótot paradicsomra, cukkinire vagy gombára.

Az édes ízeknél pedig szinte mindegyik verzió működhet, ami csak eszünkbe jut: legyen szó a bogyós gyümölcsökről, a csonthéjasokról, vagy akár az egyszerű almáról, az összessel elragadó süteményt alkothatunk.

Spenótos galette - Recept a képre kattintva nyílik!

A házi tésztától se ijedjünk meg!

Egyesek talán összerezzenhetnek a házi tészta hallatán, hiszen ez sokszor órákig tartó pepecselést jelent a konyhában. Szerencsére a galette-nél ilyenről szó sincs! A tészta pikk-pakk elkészül, utána csak pihennie kell a hűtőben, és már fel is használható a pitéhez. Ebben az esetben megéri ezt az apró fáradozást megtenni, hiszen a házi tészta összehasonlíthatatlan a boltban kapható, csomagolt verziókhoz képest. Vágjunk hát bele bátran!

További csodás galette-ek:

Spenótos galette - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek