Így csinálj töréstesztet a spárgával!

Hogyan válassz jó minőségű spárgát, hogyan tudod a szárát a legegyszerűbben eltávolítani, és egyáltalán hogyan készítsük el megfelelően? Most megnézheted!

Itt a spárga szezonja, mi pedig nem győzzük körberajongani ezt a hosszú évtizedekig mellőzött isteni zöldséget. Ám fontos tudni, hogy nem a legegyszerűbb dolog megfelelő minőségű spárgát kínálni. Mielőtt a piacon vagy a szupermarketben a bevásárlókosaradba dobod, előtte érdemes alaposan megvizsgálnod a spárgaköteget. Ami már szemmel is jól látható, hogy milyen a spárga színe. Ha halványsárgás vagy zöldes, akkor nyugodtan teheted a kosárba, viszont a barnás elszíneződések nem utalnak jó jelre. Ezeket az elváltozásokat gyakran rejtik el a tálalózacskókkal, szedd ki bátran őket a csomagolásukból, és vizsgáld meg őket alaposan!

A következő fontos tényező a szár. Ha aszott, fonnyadt első ránézésre is, akkor inkább hagyjuk ott, nem fogod tudni hamarabb megfőzni, és puhább sem lesz. Ha viszont szép egyenletes, sima a szára, és a körmünket picit belenyomva levet ereszt, akkor nyugodtan megveheted, nem fog csalódás érni.

A "törésteszt"

Ha hazavitted a minden tekintetben megfelelő zöld spárgát, állj neki a megpucolásának, amit a spárga sípjával kezdj! Fogd meg a két végét, majd óvatosan kezdd el meghajlítani a szárát. Ezt hívjuk "töréstesztnek", hiszen egy idő után a síp végénél néhány cm-es darab le fog törni. Ez egy öreg, fás rész, ez már szinte alig tartalmaz nedvességet, tehát nem fog megfőni, és a tányérunkon sem fogunk tudni vele megbirkózni.

Nézd meg, Jamie Oliverék hogy csinálják!

A zöld spárga elkészítésénél elegendő, ha a vastagabb példányokat pucolod csak meg, a ceruzavékonyságúakat egyáltalán nem. Ám a "töréstesztet" itt se hagyd ki!

Ez is érdekelhet!

Kiadós reggeli maradék kenyérből - igazítsd a spárgához!

(via Jamie Oliver/YouTube)

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!